Poll: Fans volop vertrouwen in selectie

Op de officiële supportersvereniging website heeft tijdens de voetballoze interland week een poll gestaan waarop elke bezoeker van de website eenmaal zijn of haar mening mocht geven over de vraag of Fortuna Sittard zich voldoende versterkt had om erin te blijven. Bijgaande de uitslag en de conclusies.

Fortuna Sittard is een ware transformatie aan het doorgaan. Met de komst van Isitan Gun is het selectie beleid drastisch veranderd en heeft het team van Fortuna Sittard zich in de afgelopen twee seizoenen snel ontwikkeld tot een eredivisie modelclub. De vraag die de kenners en fans graag bediscussiëren is of de selectie voldoende versterkt is voor het afdwingen van behoud in de eredivisie. Een vraag die zowel inhoudelijk als qua timing (we zijn net begonnen aan het seizoen) vrijwel  niet te beantwoorden is, maar “waar het hart van vol is, loopt de mond van over”.

John de Wolf, ex-voetballer van Feyenoord en Nederlands elftal en tegenwoordig co-presentator bij Fox sport zei in de voorbeschouwing van Nac – Fortuna Sittard dat een goed team op elke positie twee keer bezet is en dat je daarnaast enkele spelers moet hebben die multi-inzetbaar zijn.  Een voetbalwijsheid die niet onlogisch klinkt. Laten we eens met deze bril kijken naar de selectie.

De selectie van Fortuna Sittard.
Fortuna Sittard heeft drie keepers, waarbij de international Koșelev  de eerste keeper lijkt te zijn en Ozer een sterke 2e keeper is. Rowen Koot vult het duo aan.  Centraal achterin hebben we vier spelers die in de basis kunnen staan; Dammers, Heerings, Ramirez en Branislav Niňaj.  De vier backs lijken aardig gelijkwaardig aan elkaar (RB: Essers + Ciranni en LB Ospi + Pinto).

Het middenveld is sterk aangevuld. Smeets, Vlijter en Hutten waren de betere middenvelders uit het team dat promotie heeft afgedwongen , dit trio is versterkt door Diemers (contract 2021), Ahmed el Messaoudi (gehuurd), en José Rodríguez (gehuurd). De jeugdige talenten George Mells (2019), Bo Breukers (2021) en Amadou Ciss (2022) kunnen wellicht enkele invalbeurten afdwingen. Fortuna Sittard heeft dus 9 middenvelders voor ongeveer 3 a 4 posities. De verwachting is dat Diemers, Messaoudi, Rodriguez en Smeets gaan strijden voor die plekken.

De basis aanval lijkt louter te bestaan uit internationals. Op links gaat naar verwachting de Griekse aanwinst Lazaros Lamprou voor de basisplaats, in het centrum  hebben we de spits van het nationaal elftal van de USA; Novakovich en op rechts uiteraard de Portugees Semedo.  Op de flanken kunnen uiteraard ook Vlijter, Hutten en Vidigal prima uit de voeten. Dianessy is op de weg terug en zal zeker voor een basisplek na de winterstop willen gaan.  De concurrentie voor de centrale positie moet met name komen van Finn Stokkers en op rechts zou het hongaarse talent Dobos op termijn indruk kunnen gaan maken.

Grofweg is elke positie dubbel ingevuld, waarbij we wel moeten concluderen dat er onduidelijkheid is over het kwaliteitsniveau van de aanvallers achter Semedo en Novakovich. Met mogelijke vormcrisis, blessures of transfer van een van de basis aanvallers in het verschiet zijn we aanvallend nog het meest kwetsbaar. Daarnaast is het de fans nog  onduidelijk hoe goed de griekse aanwinst Lazaros Lamprou nu eigenlijk is.  Dit verklaart waarschijnlijk ook het serieuze gerucht dat Fortuna Sittard mogelijk de multi inzetbare aanvaller Balázs Dzsudzsák zou willen contracteren.

Wat vinden de fans?
Op de officiële supportersvereniging website heeft tijdens de voetballoze interland week een poll gestaan waarop elke bezoeker van de website eenmaal zijn of haar mening mocht geven over de vraag of Fortuna Sittard zich voldoende versterkt had om erin te blijven. De uitslag was bekend voordat Fortuna Sittard het belangrijke duel in Breda winnend wist af te sluiten. Bijna 3/4  van de fans hebben er het vertrouwen in dat Fortuna Sittard zich zonder nacompetitie zal handhaven. Van deze groep denkt het merendeel dat het wel spannend zal worden, waarbij 5% echter denkt dat we in het linkerijtje zullen eindigen.

18% procent (bijna 1 op de 5) denkt dat we nacompetitie zullen spelen, maar dat we er wel in zullen blijven. 8% procent van de fans denkt dat we het ondanks al onze inspanningen niet zullen redden en dat andere teams zich ook verder en zelfs beter ontwikkelen dan de geel-groene trots uit Limburg.

Uw webmaster waagt zich absoluut niet aan enige voorspelling, waarbij voorzichtige waarnemingen -nog net- wel kunnen. In de eredivisie draait het  om details, om winnen (dat zijn meteen 3 punten en je hebt er grofweg 34 nodig) en de kunst is om in een flow (serie) terecht te komen. Met een goede flow van 5 a 10 wedstrijden speel je je al bijna veilig. Emmen en VVV zijn hier momenteel mooie voorbeelden van.  Andersom kun je ook in een negatieve spiraal komen.

Verder lijkt onze selectie uiterst zorgvuldig samengesteld, is de technische staff bij Fortuna Sittard niet bang om door te selecteren, komt Kevin Hofland en zijn staf deskundig over en lijken ook de transfer mogelijkheden vooralsnog niet gelimiteerd. Uit alles straalt dat de clubleiding in de eredivisie wil blijven spelen en dat het dit wil doen met de inzet van voetbalkennis en het prima voetbalnetwerk.

Daar staat tegenover dat enkele potentiële concurrerende teams het excellent doen. Emmen pakt in de duels tegen Den Haag en Utrecht wel de punten die wij niet konden pakken, VVV draait super , De Graafschap wist thuis tegen Feyenoord te imponeren en Willem II, Pec Zwolle, Groningen en NAC zijn ware voetbal bastions die vroeg of laat hun punten gaan pakken.

Met de komende duels tegen Willem II, Emmen en de Graafschap gaan we over enige weken beter weten waar we staan. De enige echte conclusie is dan ook dat er vertrouwen is in deze club, haar leiding en het team dat op het veld staat. Dat vertrouwen dienen de fans in de komende wedstrijd tegen Willem II weer te laten zien en horen zodat de geel-groene army geholpen wordt aan een volgende overwinning!

Geef een reactie