Zonsondergang voor het betaald voetbal in NL?

Fortunahome.com heeft al vaker in het verleden de noodklok geluid als het ging om financiën. Er is geen opportunistische wereld als de voetbalwereld en dit jaar mochten we dat weer aanschouwen. Het betaald voetbal heeft 90.000.000 euro verlies dit jaar gemaakt. Van deze 90 miljoen werd 80 miljoen euro verlies gemaakt in de eredivisie, en dus 10 miljoen in de eerstendivisie. Bij verlies maken denken de meeste mensen meteen aan de kleintjes en tot op een zekere hoogte is dat ook terecht. De kleintjes zijn immers het meest kwetsbaar. Maar. Het waren de grote jongens die afgelopen seizoen voor de grote schulden hebben gezorgd. De Godenzonen uit Amsterdam noteerden een verlies dat gelijk is aan het budget van vijf jaar Fortuna Sittard. Feyenoord, de noeste havenarbeiders? Ze zullen alle spelers moeten verkopen om überhaupt zicht te krijgen om de tientallen miljoenen achterstand ooit nog goed te maken. Psv? Philips heeft al aangegeven eruit te stappen en spectaculaire aankopen zitten er al lang niet meer in. Az staat zowat synoniem aan de DSB bank. Meer hoeven we niet te zeggen. Het is dan ook geen wonder dat de semi-top clubs met een wat stabieler beleid het de laatste jaren onverwacht goed doen. FC Twente en ook Heracles zijn hier prima voorbeelden van.

Hoe doet Fortuna Sittard het nu? Eigenlijk hebben we afgelopen seizoen een heel degelijk jaar gedraaid voor wat betreft de financiën. Onder aan de streep was het echter wel weer verlies, maar de schade is te overzien en het risico was bewust genomen. Zo rond de winterstop zat Fortuna Sittard namelijk precies op het budget schema dat bij de KNVB was ingediend. De KNVB had een vijftal meetmomenten gedefinieerd en een daarvan was bijvoorbeeld dat er op het einde van het jaar meer dan vier ton cash op de bank moest staan. Ook het aflossen van de schuld met de belastingdienst was zo’n meetmoment. Fortuna heeft die behaald, maar moest in de winterstop de keuze maken of zij voor het realiseren van het budget wilde gaan of een bewust risico wilde nemen om betere spelers aan te trekken en daarmee de salarissen te verhogen. De KNVB heeft immers als richtlijn de BVO’s meegegeven dat maximaal 60% salariskosten mogen zijn en bij Fortuna Sittard lag die grens op 1.2 miljoen dit jaar. Van die 1.2 miljoen zijn met name de kosten van de niet-spelers in relatieve en absolute zin te hoog. Het spelersbudget groeide daarbij door de komst van Gommans, de Boer en Linsen. Hierdoor werd het budget overschreden en de inkomsten vielen door de tegenvallende sportieve prestaties naar rato vervolgens ook tegen. Daardoor heeft Fortuna het seizoen afgesloten met een operationeel tekort van tussen de 100.000 en 150.000 euro. Een tekort waar –zover wij weten- Wil Meijers en Wil Helwig garant voor staan.

In termen van schulden en verlies heeft Fortuna dus een min of meer acceptabel seizoen gehad. Op de totale 90 miljoen euro schuld en zelfs op de 10 miljoen euro schuld in de 1 e divisie heeft Fortuna nauwelijks een bijdrage in gehad. Minder dan 1%, wat betekent dat andere BVO’s harde klappen dit jaar hebben gehad. Onze buurman uit Maastricht weet daar bijvoorbeeld alles van.

Maar betekent dit dat Fortuna er financieel weer helemaal bovenop is? Neen. Er zijn nog twee zaken die in financiële zin geregeld moeten gaan worden. De eerste is de schuldsanering. Deze dient , als we ons niet vergissen, voor maart 2011 geheel gerealiseerd zijn. De status daarbij is dat er cash geld nodig is om het laatste deel van de schuldeisers, die akkoord zijn met de sanering overigens, daadwerkelijk uit te betalen. In het recente verleden zijn hier afspraken over gemaakt wie dat cash geld zou leveren en het is geen geheim meer dat ene meneer Wessels, behorende tot de top 5 rijkste mannen van Nederland, grote financiële motor achter FC Twente en eigenaar van ons stadion en bikkelharde zakenman (!), hier een cruciale rol in speelde c.q. nog steeds speelt. Let wel, zijn geld wordt dus niet gebruikt als investering binnen Fortuna, maar om de schulden te saneren. Iets wat zakenmensen liever niet doen, want feitelijk is het gewoon “geld weggooien”. ‘Vriend Wessels’ staat dan ook altijd open om “andere partijen ruimte te geven” om mee te helpen de schuldsanering te financieren, dit eventueel in ruil voor een wederdienst. En zie daar de komst van die “mini-Wessels” uit de Parkstad: Nol Hendriks. Maar daar later meer over. Feit is dat de schuldsanering in de komende zes maanden gerealiseerd zal moeten gaan worden.

De 2 e financiële factor is het aflossen van de zogenaamde “ stadion-leningen/schulden”. Deze miljoenen kostenpost staat bij Fortuna Sittard in de balans, terwijl die in technische zin daar niet zou thuis horen. Maar niemand wil graag vrijwillig een schuld op de balans hebben en dus staat die -na 1 jaar proberen- er nog steeds in. Maar er gloort enige hoop, namelijk de afbouw van Citta Plaza en de komst van de Sportzone belooft veel goeds voor de daadwerkelijk afbouw van deze schuld. Het ligt in de planning dat met een gezonde ontwikkeling van de Sportzone deze “nep-miljoenen schuld” binnen 4 jaar weggewerkt zou moeten zijn. Nogmaals, deze schuldenpost is meer een symbolische dan een pijnlijke (Fortuna heeft namelijk geen verplichting om die terug te betalen), maar een lege schuldenbalans ziet er nu eenmaal beter uit dan een volle.

De koers om voorspelbaar en zonder verlies het nieuwe seizoen door te komen zal dan ook onder het bewind van beide Wil-len worden doorgezet. Het budget gaat naar het niveau waar we dit jaar op zijn uitgekomen qua inkomsten: 2.1 miljoen en daarmee speel je op save. Dat is nog niet hetzelfde als dat het makkelijk is, want wil je meer kwaliteit c.q. geld op het veld hebben staan met een gelijkblijvend salarisplafond van 1.15 miljoen euro dan weet je dat je de salariskosten buiten het veld zult moeten ‘saneren’ . Maar dat is een zorg voor het bestuur.

Samenvattend moge het duidelijk zijn dat het hele betaald voetbal in Nederland een serieus probleem heeft met de financiering en dat wij daar gelukkig het grootste deel al van hebben gehad in de laatste 10 jaar. In dat opzicht konden wij er misschien zelfs wel licht van profiteren, want er konden wel eens meer betaalbare goede spelers op de markt gaan komen. We shall see.

kiprich