2018 was super jaar voor Fortuna Sittard

Voor Fortuna Sittard is 2018 een jaar om niet snel te vergeten. De Limburgers slaagden erin om als nummer twee van de Eerste Divisie promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Jarenlang leek de club dood en begraven in de kelder van het betaalde voetbal, maar een wonderbaarlijke opstanding bleek goed voor promotie. Typerend voor de groei is het feit dat de club een jaar voor de promotie nog op de zeventiende plaats eindigde. 2018 was dus in alle facetten een van de beste seizoenen van en voor Fortuna Sittard. Een kleine terugblik op dit prachtig seizoen mag dan ook niet ontbreken!

Na een goede start in de eerste periode, die net niet werd gewonnen, nam  Fortuna Sittard revanche door het winnen van de tweede periode. Fortuna Sittard ging de tweede helft van de competitie in als koploper, zonder meteen titelkandidaat te zijn. De start van de 3e periode was stroef , mede door de moeizame relatie tussen trainer Sunday Oliseh met Bestuur, technische staf en spelers.  Fortuna besloot afscheid van de  trainer te nemen, de honneurs werden waargenomen door Hoofd Academy Claudio Braga alsmede de nieuw aangestelde assistent, oud speler Kevin Hofland.

De nieuw aangestelde technische staf bleef vervolgens ongeslagen tot het eind van de competitie, wat leidde tot een tweede plaats in de eindstand. Als gevolg van het feit dat Jong Ajax kampioen werd en dus niet kon promoveren ging het recht om rechtstreeks te promoveren naar Fortuna Sittard. Dit alles na een ongelooflijke  ontlading in een uitverkocht stadion na de winst op Jong PSV op de laatste wedstrijddag. Na al die magere jaren was de trots definitief weer terug. Het slotstuk was een geweldig feest op de markt in Sittard eind April. De  voorbereidingen op de eredivisie konden meteen binnen.

(tekst gaat verder onder foto)

 

In de zomerstop deed de club er alles aan om een positief figuur te slaan in de Eredivisie. Liefst dertien spelers  werden aangetrokken en bovendien werd trainer René Eijer aangesteld als hoofdtrainer naast Kevin Hofland. De ploeg van Fortuna kende veel relatief onbekende spelers, maar de scouts van Fortuna lijken goed te weten waar ze mee bezig zijn. Vrijwel alle aanwinsten zijn een directe versterking gebleken voor de club die zeer goed meedraait in de Eredivisie. De club staat in het linkerrijtje en beleeft vooralsnog een probleemloos seizoen zonder degradatiestress. Fortuna is lastig te verslaan, zo ondervonden ook Ajax en PSV. Feyenoord ging op eigen terrein zelfs met 0-2 onderuit.  Ook zitten de geel-groenen nog in de beker. Tot dusver is het louter positief wat Fortuna laat zien in de Eredivisie.

Jong Fortuna Sittard & Academy
Uit financieel en sportief oogpunt heeft Fortuna Sittard in het seizoen 2017-2018 geen ‘Jong elftal’ ingeschreven. Veel talenten hadden, deels noodgedwongen, de overstap reeds gemaakt naar het 1e elftal, waardoor er kwalitatief en kwantitatief geen representatief elftal op de been kon worden gebracht. Daarnaast speelden budgettaire redenen een grote rol. Met het aanstellen van Claudio Braga aan het begin van het seizoen 2017-2018 is er een significante vooruitgang geboekt qua organisatie en opleiding binnen de Academy. Bij de jaarwisseling staat de U17 op de 11e plaats en de U19 op de 1e plek. Het streven is dat er jaarlijks drie spelers doorstromen vanuit de Academy naar het eerste elftal. In het nieuwe seizoen ’18-19 heeft Fortuna Sittard wel een Jong Fortuna. Zij staan op het moment van schrijven op de 1e plek in poule B van de reserveklasse en mogen zich recent tot winterkampioen kronen.  Door deze ongelofelijk knappe prestatie speelt de ploeg na de winterstop in de kampioenspoule van de reserve competitie.

Financieel Fortuna Sittard
De continuïteit van Fortuna Sittard is gewaarborgd sinds de komst van Isitan Gun. Het vorige seizoen is met winst (dikke 200K) afgesloten. Voor het boekjaar 2018-2019 is de doelstelling directe handhaving. Gezien de kwalitatieve en kwantitatieve versterkingen is dit realiseerbaar. Als gevolg van de promotie is de verwachting dat het aantal toeschouwers en sponsoren minimaal wordt verdubbeld. Financieel wordt weer een winst verwacht, waarbij rekening is gehouden met slechts 1 ronde KNVB beker en geen vergoedingen inzake transfers van spelers.

Met betrekking tot spelen in de eredivisie alsmede het vergroten van de beleving binnen het stadion is er ongeveer EUR 1.2 miljoen geïnvesteerd. De grootste investering betreft een nieuw speelveld inclusief vernieuwde veldverwarming. Daarnaast is er fors geïnvesteerd in de mix zone, catacomben, de business ruimte, toegangscontrole (tourniquets) en skybox seats. De verbouwing van het restaurant zal voor rekening komen van Fortuna Facilities. Ook personeelsuitbreidingen, zoals bijvoorbeeld de aanstelling van Algemeen Directeur Ivo Pfennings, zijn begroot voor het boekjaar 2018-2019. Een uitgebreide (financiële) toelichting zal binnenkort op deze website door “het STAK”  met jullie worden gedeeld.


De Fortuna SC in 2018

De Fortuna SC zet de positieve lijn van 2017 in 2018 door. Vlak nadat de prachtige murial op de Ricksen Side op initiatief van de Fortuna SC is afgerond vindt ook de onthulling van het Ricksen beeld voor het Fortunahome plaats. Een prachtig supporters initiatief dat uiteraard op onze (financiële en morele) steun kon rekenen.  In dat zelfde kwartaal namen enkele fanatieke vrijwilligers ism de supportersvereniging met bijna 75 fans en een grote praalwagen deel aan de grote optocht van Zitterd, het thema was uiteraard duidelijk: 50 jaar Fortuna Sittard. Een thema dat we regelmatig herhaalden door oa 500 grote (craft) bier flessen (biertype Pale ale) onder de naam “Zittesj Goud” uit brengen en door samen met andere supportersgroepen op de 50 verjaardag van Fortuna Sittard over vrijwel de gehele Sittardse stadswallen een prachtig Bengaals siervuurwerk te ontsteken. De reacties waren in het hele land lovend!

(tekst gaat verder onder foto)

Behalve het verleden letten we als vereniging uiteraard ook op nieuwe trends. Samen met Fortuna Sittard organiseert de Fortuna SC in de lente het eerste Fifa Gaming toernooi. Een groot succes met veel potentie!  De echte grootse inspanningen volgen zich daarna in rap tempo op. Het buscomité organiseert een verplichte buscombi voor 1200 man uit naar Utrecht. Een ongekende dag die alleen nog maar ingehaald wordt door de promotiewedstrijd tegen PSV. De tgv pakt op deze dag wederom met een heerlijke sfeeractie uit en de Fortuna SC organiseert op deze historische dag een promotiefeest voor naar schatting 7000 bezoekers. Ongekend!

Nog maar net bekomen van de promotie gaat de Sv onverschrokken door. De gezellige en uitverkochte Eredivisie Beertasting /Pub Quiz op de markt in Sittard is het eerstvolgende event, kort erna gevolgd door een ondersteuning aan de Open dag, het bouwen van een compleet nieuwe Fortuna SC website, het verder afbouwen van het supportershome en het samen met Fortuna Sittard neerzetten van een digitale ticket strategie, waarbij het beleid gaat zijn dat de fan die het vaakst naar uitwedstrijden gaat, ook het eerste recht op de aankoop van het uit-tickets heeft. Bij het sluiten van het jaar 2018 neemt de Fortuna SC nog het initiatief om een Rock Fortuna Fan CD te maken waarvan de verwachting is dat enkele duizenden hun weg in Limburg zullen vinden om zo een vergelijkbaar bedrag te generen voor Kika.

Een apart woordje van trots besteden we tenslotte graag aan de Fortuniors. Niet alleen is in 2018 het aantal leden flink toegenomen, dit jaar zijn er zowel bij thuiswedstrijden als ook bij uitwedstrijden prachtige Line-ups geweest. Daarnaast worden er drie grote events per jaar voor de kids georganiseerd (fandag, Paashaas, Sinterklaas) en hebben de Fortuniors nu ook een eigen magazine!

Samen met Fortuna Sittard proberen we als vereniging met vele vrijwilligers actief te bouwen aan de toekomst, trots en sfeerbeleving rondom Fortuna Sittard. Soms lukt dat excellent en  soms kan het beter 🙂 Het  belangrijkste is dat we het Samen doen, Samen Nao Veure en dus Samen voor Fortuna Sittard. We hebben net zoals jullie een heeeeeerlijk top jaar gehad en wensen alle fans een dito 2019 toe. Dank jullie allemaal voor 2018……op naar 2019!

Het Fortuna-SC bestuur & Communicatie team.

 

Geniet er nog maar eens van met behulp van onderstaande foto’s! Klik op foto galerij voor vergroting van de foto’s

Geef een reactie