‘5-3-2 systeem heeft potentie’

Het nieuwe systeem dat Fortuna zaterdagavond hanteerde en waarmee het FC Utrecht op 1-1 hield, is er een met potentie. Dat staat in Dagblad de Limburger van maandag.

Volgens de krant is de tactiek met vijf verdedigers, drie middenvelders en slechts twee aanvallers een oplossing om twee zwakke plekken te verbeteren: de relatief trage achterhoede en het ontbreken van een (rechter) buitenspeler die er meteen staat. ‘Al zal met die gedachte Lazaros Lamprou gehaald zijn.’ En ook: ‘Met drie centrale verdedigers stond Fortuna veel beter. Branislav Ninaj liet zich meteen zien en ook de backs Alessandro Ciranni en Marco Ospitalieri maakten een uitstekende indruk.’

In aanvallend opzicht leverde het nieuwe systeem, waarin Ospitalieri Michael Pinto verving, Ciranni op de plek van Clint Essers zijn opwachting maakte en Ninaj de verdediging versterkte ten koste van de aanvallende impulsen van André Vidigal, meer ruimte op. Zo stond Andrija Novakovic in het centrum geposteerd en mocht Lisandro Semedo de ruimte om hem heen vullen met zijn snelheid. ‘De Portugees toonde vooral in de beginfase weer iets van zijn oude klasse. En dan is het een genot om naar te kijken. Dan loert, kijkt en wacht de Portugees op het juiste moment, om vervolgens die machtige versnelling in te zetten. Als ware het een jachtluipaard zoekend naar zijn prooi’, aldus De Limburger.

Het uitblijven van een doelpunt leek Fortuna ietwat onzeker te maken, waardoor FC Utrecht het betere van het spel had en twintig minuten na rust 0-1 kon scoren. Na een dubbele wissel – nieuwkomer José Rodriguez voor Jorrit Smeets en Amadou Ciss voor Kai Heerings – kwam Novakovich direct tot scoren en kwam Fortuna meer in zijn spel. Zichtbaar was dat met Rodriguez in het veld er meer rust en overzicht in het spel van de thuisploeg kwam. Mocht Rodriguez zijn conditie in twee weken tijd flink verbeteren is het niet ondenkbaar dat hij de basisplaats van Smeets zal innemen in Breda.

Het nieuwe systeem is er volgens goaltjesdief Novakovich een om mogelijk te behouden. In De Limburger laat hij optekenen: ‘Ik denk dat het kan. We speelden goed en het kan nog veel beter. We zullen eens rustig moeten gaan zitten om de wedstrijd terug te kijken, maar ik denk zeker dat we hiermee door kunnen. Maar eerst maar een zien wat de trainers willen.’

Geef een reactie