Beloftenteams naar reguliere competitie?

​Alle 22 huidige beloftenteams moeten instromen van de KNVB in de reguliere competities. Dat plan heeft de KNVB opgesteld en zal op 2 december hoogstwaarschijnlijk worden goedgekeurd. Vanaf het seizoen 2016/’17 komt er daardoor een nieuwe ‘landelijke divisie’, een soort Tweede Divisie tussen de Jupiler League en Topklasse in. Sinds vorig jaar komen Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente al uit in de reguliere competitie. Al mogen de ploegen in de Jupiler League niet promoveren noch staan een periodetitel pakken.

Als de bondsraad van de KNVB, waarin vertegenwoordigers uit het betaald voetbal en amateurvoetbal zitten, op 2 december met de nieuwe plannen instemmen, gaan alle 22 beloftenteams het ‘reguliere circuit’ in en verdwijnen de aparte competities voor beloften. Onder de nieuwe ‘landelijke divisie’ blijven twee Topklassen, die wel worden vergroot tot 18 clubs, en zes hoofdklassen verspreid over zaterdag en zondag.

Clubs in topklasse en landelijke divisie krijgen te maken met licentievoorwaarden om stapsgewijs richting de eisen van profvoetbal te gaan. Ook topklasse en hoofdklasse worden verrijkt met instroom van beloftenelftallen uit het betaald voetbal. Deze zullen voortaan niet meer op maandag, maar op zaterdag of zondag.

Een ander aspect uit de plannen is aanpassing van de solidariteitsbijdrage die amateurclubs krijgen als een oud-speler van hun als prof een transfer maakt. De leeftijdsgrens daarvoor wordt verlaagd van 12 naar 9 jaar. Er wordt nog onderhandeld over het invoeren van een extra overschrijvingstermijn in januari voor contractspelers in het amateurvoetbal.

Volgende week vergaderen de Topklassers over de plannen. De verenigingsraad van de KNVB (zestig afgevaardigden uit het amateurvoetbal) besluit er eind november over, waarna het laatste woord op 2 december is aan de bondsraad.

Bron: elf