Column – De Grote Drie

Over Ajax, knikkende knieën, en de top van Nederland.

Zaterdag 29 september 2018 was een dag waar vele Fortuna supporters jarenlang naar uitgekeken hebben. Ajax kwam op bezoek en presenteerde zich op volle oorlogssterkte aan het publiek uit Sittard en omstreken. Net als de mannen van PSV werden de godenzonen vergezeld door een uitverkocht uitvak (hetzij Ajax-publiek), dat dacht dat hun jongens voetballes zouden geven in Sittard. Niets was minder waar.

Waar de dagjessupporter naar het stadion kwam met de gedachte ‘dat zal wel 0-6 worden, maar dan hebben we tenminste Ajax met eigen ogen zien spelen’, kwam de doorgewinterde Fortuna supporter met een andere instelling naar het stadion. Wie al wat langer meedraait binnen het Fortuna circuit, of gewoon verstand van zaken heeft, weet namelijk dat Ajax het zelden echt makkelijk heeft in Sittard. Datzelfde geldt voor de andere twee clubs uit ‘de grote drie’.

Ajax, PSV en Feyenoord staan al decennialang bekend als de grote drie. Het zijn clubs die gevreesd worden door de rest van voetballend Nederland, maar ook clubs die het regelmatig moeilijk hebben als ze tegen laagvliegers spelen.

De historie wijst uit dat deze clubs het ook tegen Fortuna regelmatig moeilijk hebben, of ze nou in hun eigen stadion spelen of (toentertijd) in De Baandert. Met knikkende knieën kwam de top van de Eredivisie naar Sittard, angstig voor het felle, onvoorspelbare spel van Fortuna.

Stuk voor stuk leden ze puntenverlies tegen Fortuna. Of het nou een 1-3 winst in Amsterdam is of een 6-4 overwinning tegen PSV in De Baandert; Fortuna presenteerde zich vaak als een sterke tegenstander aan de traditionele top 3. Natuurlijk komt de balans onder de streep altijd uit in het voordeel van Ajax, PSV en Feyenoord. De resultaten die de groen-gele boekten doen daar voor de rasechte Fortunees echter niet voor onder.

Nederlagen tegen de top 3 doen voor mij ook altijd minder veel pijn dan Nederlagen tegen de subtop of de middenmoot van de competitie. Oké, ik heb met mijn 21 jaar alleen de wedstrijden tegen Ajax en PSV bewust meegemaakt, dus mijn gevoel is volledig berust op deze twee wedstrijden en de wedstrijden die we de afgelopen jaren speelden tegen de top van de Jupiler League. Toch kan ik niet zeggen dat ik die zaterdag zwaar teleurgesteld was toen ik het stadion uit liep. De verdediging stond weer enigszins stabiel, de aanval miste net dat laatste beetje finesse maar was fel en het middelveld gaf de Ajacieden geen centimeter de ruimte. Het spel stond. Datzelfde gold helaas voor Onana.

Net als tijdens de wedstrijd tegen PSV lieten onze jongens tegen Ajax wilskracht en strijdlust zien. Het getoonde spel geeft de burger moed en belooft nog leuke dingen voor de rest van het seizoen. Voor nu worden de blikken gericht op de komende wedstrijden, maar in onze hoofden zitten we al op 16 december. Feyenoord uit; de grote drie compleet.

 

Bjorn Meijers

Geef een reactie