Cox toon geen medeleven met slachtoffers

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft maandag overleg gevoerd met politie en justitie over het politieoptreden afgelopen vrijdag bij de voetbalwedstrijd Fortuna-MVV, de avond waarop de politie buitensporig veel geweld gebruikte tegen Sittardse gezinnen c.q. tegen de stadionbezoekers van de thuisclub. Dit evaluatiegesprek stond oorspronkelijk gepland voor november, maar werd op verzoek van Fortuna Sittard directeur Martin Masset vervroegd naar het snelst mogelijke tijdstip.

Het wantrouwen naar een objectief onderzoek is echter onder de stadionbezoekers zeer groot. De algehele verwachting is dat het onmogelijk is dat een burgemeester een objectief onderzoek kan leiden naar het (dis)functioneren van de politie en mobiele eenheid, terwijl hij daar zelf eindverantwoordelijk voor is! Burgemeester Cox wil vóór as donderdag van alle betrokken partijen horen wat er is gebeurd die avond. Pas daarna wil hij een conclusie trekken over het optreden van de politie. Dat de burgemeester enige dagen respijt pakt om een gedegen analyse te maken is daarbij begrijpelijk. Er is namelijk ook dusdanig veel geweld door de politie toegepast, dat het niet in een weekend is te vatten. In dat opzicht willen wij hem graag verwijzen naar deze verslagen , filmpjes en foto’s.

Geen beleving of medeleven?
Wat wij echter totaal onbegrijpelijk vinden is dat de burgervader ruim 72 uur na dato nog geen enkel excuus of teken van medeleven met de slachtoffers heeft gemaakt. In zijn stad zijn tientallen kinderen, vrouwen en bejaarden vertrapt, bedreigd en geslagen door ondoordacht handelen van de politie. Het kan toch niet zijn dat de burgervader -die vooraan staat als het om ” zinloos geweld”  gaat- nu geen enkel medeleven toont met de burgers van zijn stad…. omdat dit fans van Fortuna Sittard zijn?

De FortunaSC verwacht naast een verklaring wie verantwoordelijk is voor de fouten en wantoestanden dan ook een scherpe veroordeling en een publiekelijk excuus naar de (getroffen) stadionbezoekers. Toon je oprechte medeleven met de slachtoffers van dit geweld! Tot slot verwachten wij dat als de politie als belangrijke schuldige wordt gezien, dat de arrestaties en straffen naar fans ook in dat daglicht geplaatst gaan worden c.q. allemaal geseponeerd gaan worden.

Bron: FortunaSC bestuur en L1 ( klik hier voor een TV verslag van L1)