Eerste twijfels over integriteit onderzoek.

Er zijn ruim honderd klachten binnengekomen naar aanleiding van politiegeweld rond de wedstrijd Fortuna Sittard – MVV, afgelopen vrijdag. Dat heeft de gemeente Sittard-Geleen bekend gemaakt. Bij de gemeente zelf kwamen er 9 klachten binnen, bij de politie 25. De meeste mensen klaagden bij de Sittardse voetbalclub: 75.

“Deze signalen neem ik serieus, vandaar dat ik de kwestie in de volle breedte onderzocht wil zien,” laat de Sittard-Geleense burgemeester Sjraar Cox in een persbericht weten. Cox heeft de politie Limburg opdracht gegeven een uitgebreid onderzoek te doen naar de gang van zaken rond de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard-MVV van afgelopen vrijdag. Hij legde dit verzoek zondagavond neer in een vergadering met de politie en het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek moet zich richten op een gedetailleerde weergave van de gang van zaken tussen 19.00 – 22.30 uur bezien vanuit alle betrokken partijen: politie, OM, Fortuna Sittard, gemeente Sittard-Geleen, maar ook de supporters. “Pas als we een compleet beeld hebben van de gang van zaken afgelopen vrijdag, kunnen we conclusies trekken over wat anders had moeten gaan,” aldus Cox. De afdeling Westelijke Mijnstreek van de politie zal niet de afdeling zijn die dit onderzoek gaat doen. Tevens zal de politie onderzoek doen naar de strafbare feiten die zijn gepleegd. De klachten die bij de politie zijn binnengekomen en mogelijk nog zullen volgen, zullen volgens de bestaande klachtenregeling worden behandeld. De uitkomst hiervan wordt meegenomen in het onderzoek.  Het is nu nog niet aan te geven hoe lang het onderzoek gaat duren, zo stelt de gemeente in het persbericht. Het zal starten met een feitenrelaas.

Reactie FortunaSC:  Ondanks dat dit ogenschijnlijk stapjes in de goede richting zijn bevreemdt het de FortunaSC dat het onderzoek zich richt op het tijdsvlak tussen 19.00 en 22.30. Het politie optreden en de hele setting begon namelijk voor 19.00 uur toen -dmv politiegeweld- tientallen cafe-bezoekers door de massaal uitgerukte Mobiele Eenheid in Sittard Noord werden bedreigd en vastgezet. De vaste voetbal experts van Politie Sittard probeerde de setting toen nog te redden door een tegenvoorstel te doen, maar de Mobiele Eenheid wilde niet luisteren. Daarna ging het snel bergafwaarts. Het onderzoek dient dus te starten vanaf 17.00!

Bron: Dagblad de Limburger en Nu.nl