De jeugdopleiding

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Historie Jeugdopleiding
De jeugdafdeling van Fortuna Sittard werd in de jaren ’60 professioneel opgezet o.l.v Gerrit Hendrix. Met name na de fusie tussen Fortuna’54 en Sittardia (in 1968) kreeg de jeugdafdeling een steeds belangrijkere plaats binnen de club. In de 80-er jaren was Fortuna Sittard een van de eerste clubs in het Nederlandse betaalde voetbal, die het element “studiebegeleiding” toevoegde aan de voetbalopleiding. Onder begeleiding van docenten studeren de jeugdige voetballers bij Fortuna, daarna wordt er getraind. De combinatie studie/voetbal is zonder meer zwaar te noemen, mede daardoor heeft Fortuna Sittard in die tijd een belangrijke voorsprong genomen op de concurrenten in Limburg.

Naast de topsterren Mark van Bommel, Fernando Ricksen ( beiden links op de foto ) en natuurlijk Kevin Hofland, maakten veel andere spelers de stap naar het “echte” betaalde voetbal. Wat te denken van Eric Meyer (o.a HSV, Bayer Leverkusen, PSV en Liverpool), Joos van Barneveld (Fortuna, NL-elftal), Fuat Usta (Galatasaray), Wilfred Bouma (PSV, Aston Villa)  en Arno van Zwam (spelend in Japan voor Jubilo Iwata).

Andere voorbeelden uit het recente verleden zijn Harry Gommans (Vitesse),  Ruud Boymans (VVV, AZ, NEC), Taner Taktak (Hacuteppespor), Bryan Linssen (VVV) of Danny Hoessen (Ajax). Deze lijst kan zonder problemen nog heel veel verder uitgebreid worden met talentvolle spelers die op hoog niveau in de eerstedivisie hebben gevoetbald.

De Fortuna Sittard opleiding
De jeugdopleiding van Fortuna is sinds jaar en dag  door de KNVB bekroond met vier sterren. Met de toekenning van de hoogste waardering mag de Sittardse club zich de enige eerste divisieclub noemen die gedurende de hele certificeringprocedure jaarlijks werd beloond met vier sterren.

De hoge score is tevens een fantastische waardering voor al die mensen die, ondanks de moeilijke tijden, zich zijn blijven inzetten voor de jeugdopleiding van Fortuna. De continuïteit van de mensen (trainers, begeleiders, medewerkers en vrijwilligers!) en visie binnen de opleiding zijn belangrijke punten gebleken, die het mogelijk hebben gemaakt tot deze hoge score te komen. Fortuna Sittard zet zich thans in om de positie verder te versterken, zodat nog eens duidelijk wordt dat Fortuna nog steeds, en niet alleen in naam, de beste opleiding van het Zuiden heeft: met de minste middelen, maar met het hoogste rendement.

Rol van Supportersplatform en de Jeugd.
Het platform ondersteunt actief de jeugd. Niet alleen zullen wij geregeld updates van wedstrijden en nieuws brengen, maar middels een eigen spelersfonds kan er ook financiele ondersteuning geboden worden.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!