De jaren van Fortuna’54

Ondanks dat Fortuna Sittard een typische regio club is, heeft de club uit Sittard-Geleen wel meerdere jaren gekend waarin het nationaal en internationaal van zich liet spreken. Middels een fotoverslag willen wij u toch nog de sfeer en de emotie laten proeven. Geniet u dan ook maar van Fortuna’s hoogtepunten.

1. Het tweemaal winnen van de KNVB beker.
“Het seizoen 1956-1957 was het meest succesvolle in de geschiedenis van Fortuna ’54. Dat seizoen werd in de competitie een tweede plaats achter Ajax behaald en in “De Kuip” werd de KNVB-beker gewonnen ten koste van Feyenoord. In 1964 behaalde Fortuna ’54 opnieuw de beker. Ditmaal werd na verlenging van ADO gewonnen. Het Europees avontuur dat het seizoen daarop volgde duurde echter maar twee wedstrijden. Het Italiaanse Torino bleek een maatje te groot voor de club uit Geleen. (1-3 en 2-2)

Fortuna 54 wint voor de eerste maal de KNVB beker ten koste van Feijenoord.

Fortuna wint in de Den haag (thx to Adofans).

Fortuna wint voor de 2e maal de KNVb beker, in 1964 werd Ado Den Haag in de finale verslagen.

2. De vedetten-tijd van Fortuna 54
Fortuna 54 kende nogal wat vedetten. Toen de Limburger Gied Joosten begin jaren vijftig het betaalde voetbal initieerde, deden vele grote namen Zuid-Limburg aan. Zo lieten Cor van der Hart (Lille), Willy Dullens (‘Ik kon er nooit zo goed tegen wanneer ze zeiden dat Cruijff beter was dan ik’), Frans de Munck (1. FC Köln), Bram Appel (Stade Reims) en Faas Wilkes (Levante) zich stuk voor stuk naar Geleen lokken. Wie topvoetbal wilde zien, moest naar het uiterste zuiden van Nederland.

Fortuna’54 pakte twee maal (1957, 1964) de beker. Een landstitel, ondanks een surplus aan kwaliteit, zat er nimmer in. Daarvoor speelde de ploeg door de week her en der in Europa te veel demonstratiewedstrijden. Notermans: ‘We waren vooral een glamourelftal. We speelden overal, tegen alle grote ploegen. Real Madrid, Rode Ster, Bayern München… Zeventig tot tachtig wedstrijden per jaar speelden we, puur voor het geld.’

Foto onder: Bram Appel zittende linksonder.

Foto onder: De magische ‘ Zwarte Panter’ (Frans de Munck) stond in het doel van Fortuna.

Foto onder: linksbuiten John Fredrix en Peter Beenen

Foto onder: Het Fortuna ’54 gefotografeerd op de Opendag van Fortuna Sittard in 2004

3. De oprichting van Fortuna Sittard Combinatie (FSC)
Op 11 juni 1968 besluiten de besturen van beide clubs noodgedwongen tot een fusie. Op 1 juli 1968 wordt Fortuna Sittardia Combinatie (FSC) opgericht. De club speelt de eerste twee seizoen de ene week in Sittard en de andere in Geleen. Daarna wordt stadion “De Baandert” als vaste thuishaven van FSC gekozen. Inmiddels was FSC na een verblijf van een jaar in de eredivisie gedegradeerd naar de eerste divisie. In deze divisie zou de Sittardse club liefst dertien seizoenen uitkomen.

Foto onder: De fusie is rond…

Foto onder: De fans uit Geleen willen maar 1 ding: Gelean moet Gelean blijven

Foto onder: Acties volgden er, waaronder het doorzagen van de doelpalen van het nieuwe stadion