Ondanks dat Fortuna Sittard een typische regio club is, heeft de club uit Sittard-Geleen wel meerdere jaren gekend waarin het nationaal en internationaal van zich liet spreken. Fortunahome.com heeft helaas niet al deze momenten persoonlijk mogen meemaken, maar middels een fotoverslag willen wij u toch nog de sfeer en de emotie laten proeven. Geniet u dan ook maar van Fortuna’s hoogtepunten: De top 10!
1. Het twee maal winnen van de KNVB beker.
Het seizoen 1956-1957 was het meest succesvolle in de geschiedenis van Fortuna ’54. Dat seizoen werd in de competitie een tweede plaats achter Ajax behaald en in “De Kuip” werd de KNVB-beker gewonnen ten koste van Feyenoord.
In 1964 behaalde Fortuna ’54 opnieuw de beker. Ditmaal werd na verlenging van ADO gewonnen. Het Europees avontuur dat het seizoen daarop volgde duurde echter maar twee wedstrijden. Het Italiaanse Torino bleek een maatje te groot voor de club uit Geleen. (1-3 en 2-2)
Lees hier meer over de glorieperiode van Fortuna ’54 en de fusie tot FSC
2. De vedetten-tijd van Fortuna 54
Fortuna 54 kende nogal wat vedetten. Toen de Limburger Gied Joosten begin jaren vijftig het betaalde voetbal initieerde, deden vele grote namen Zuid-Limburg aan. Zo lieten Cor van der Hart (Lille), Willy Dullens (‘Ik kon er nooit zo goed tegen wanneer ze zeiden dat Cruijff beter was dan ik’), Frans de Munck (1. FC Köln), Bram Appel (Stade Reims) en Faas Wilkes (Levante) zich stuk voor stuk naar Geleen lokken. Wie topvoetbal wilde zien, moest naar het uiterste zuiden van Nederland.
Fortuna’54 pakte twee maal (1957, 1964) de beker. Een landstitel, ondanks een surplus aan kwaliteit, zat er nimmer in. Daarvoor speelde de ploeg door de week her en der in Europa te veel demonstratiewedstrijden. Notermans: ‘We waren vooral een glamourelftal. We speelden overal, tegen alle grote ploegen. Real Madrid, Rode Ster, Bayern München… Zeventig tot tachtig wedstrijden per jaar speelden we, puur voor het geld.’
Lees hier meer over de glorieperiode van Fortuna ’54 en de fusie tot FSC
3. De oprichting van Fortuna Sittardia Combinatie (FSC)
Op 11 juni 1968 besluiten de besturen van beide clubs noodgedwongen tot een fusie. Op 1 juli 1968 wordt Fortuna Sittardia Combinatie (FSC) opgericht. De club speelt de eerste twee seizoen de ene week in Sittard en de andere in Geleen. Daarna wordt stadion “De Baandert” als vaste thuishaven van FSC gekozen.
Inmiddels was FSC na een verblijf van een jaar in de eredivisie gedegradeerd naar de eerste divisie. In deze divisie zou de Sittardse club liefst dertien seizoenen uitkomen.
Lees hier meer over de glorieperiode van Fortuna ’54 en de fusie tot FSC
4. Promotie naar de eredivisie (1982)
De doorbraak van Fortuna Sittard kwam met het duo Castemiller/Korver. De eerste werd manager en Frenske ging het veld op. Met een fris elftal werd de 3e periode gewonnen en werd de club in de competitie 2e. Dit resultaat was voldoende. Op 16 mei 1982 konden de Fortuna-fans daardoor eindelijk de promotie naar de eredivisie vieren. Op die dag versloegen de “groen-gelen” SC Heracles in een uitverkochte Baandert met 3-1.
Een onvergetelijk feest volgde. De stad Sittard liep uit om haar helden van de eigen regio te eren. Dit ging nog met de prachtige ” bus”, waar later ook Henk Duut als ” koning van Sittard” mee over de markt reed. Trainer Frans Korver presteerde het daaropvolgende seizoen eveneens uitstekend. De nieuwkomer eindigde op een achtste plaats in de hoogste divisie (33 punten uit 34 wedstrijden) en om de twee weken kwamen er gemiddeld meer dan 10.000 toeschouwers naar stadion “De Baandert”, met als uitschieter het duel tegen Ajax (1-3) met 22.000 fans op de tribunes.
Lees hier meer over de gouden jaren tachtig
5. Bekerfinale tegen Feyenoord (1984)
Het seizoen 1984-1985 leek helemaal niet zo’n superseizoen te gaan worden. In de competitie ging het tamelijk stroef, hoewel Fortuna Sittard wel met 1-2 uit bij *oda wist te winnen. Neen, het succes zou dit seizoen in de bekercompetitie gaan plaats vinden. Na overwinningen tegen Az en een historische thuisoverwinning tegen Fc Groningen -met het doelpunt van het jaar van middenvelder Arthur Hooyer- speelde Fortuna Sittard waarempel in en tegen Feyenoord de Bekerfinale. Op 5 februari gingen de Fortunafans naar “de kuip” om hun clubje aan te moedigen.
Het was een meer dan spannende finale waarin feyenoord een licht overwicht had, maar waar de geel-groenen ook meerdere malen brutaal op zoek waren naar de eindoverwinning. Uiteindelijk was het invaller Peter Houtman die pas laat in de 2e helft een derde bekeroverwinning voor Fortuna wist tegen te houden. Fortuna verloor aldus nipt van een team met Ruud Gullit en Johan Cruijf in de gelederen. Uiteindelijk was de bekerfinale echter wel goed voor een prachtige herinnering en..een ticket voort Europacup II voetbal
Lees hier meer over de gouden jaren tachtig
6. Europacup II; 1984-1985
Een lang gekoesterde wens ging in het seizoen 1984-1985 in vervulling. De Baandert stond in het teken van Europees voetbal. Met vooral spelers uit de eigen regio, aangevuld met goede Nederlandse voetballers zoals Frans Thijssen, Arthur Hooyer en Wout Holverda trokken de geel-groenen Europa in. De loting viel niet tegen. In de eerste ronde werd als eerste FC Kopenhagen geloot. Vrij gemakkelijk wist Fortuna Sittard de duels positief af te ronden. Een 0-0 uitwedstrijd en een prachtige 3-0 thuisoverwinning spraken voor zich: de tweede ronde was een feit.
In de tweede ronde kwam het tamelijk onbekende Wisla Krakow uit de koker rollen. Thuis werd een keurige 2-0 overwinning geboekt waarna de 3e ronde definitief werd gemaakt in een mistig Polen. Hier wist Fortuna Sittard de nederlaag te beperken tot 2-1. Door dit resultaat was Fortuna Sittard de enige Europese Nederlandse deelnemer. Ajax, Feyenoord en Psv waren allen uitgeschakeld. De NOS, de landelijke media en natuurlijk ook de regionale media doken dan ook massaal op Fortuna Sittard. Dit leidde tot hectische situaties in en rondom de Baandert. Zeker toen de tegenstander bekend werd gemaakt: Everton!
Midden jaren 80 was Everton een van de grootmachten van het Engelse voetbal. Twee keer werd het kampioenschap behaald (1985 en 1987) en de FA-Cup werd gewonnen (1984). Maar de grootste prijs werd dat jaar in de Europacup II gewonnen. Fortuna was dan eigenlijk ook al kansloos voordat er een bal was aangeraakt. Toch trok Fortuna hoopvol naar Liverpool en wist het vriend en vijand te verrassen door met een 0-0 score de rust te halen. Een staande ovatie van het thuispubliek volgde. Helaas volgde er na rust meer. Spits Andy Gray kreeg het op zijn heupen en liet zijn directe bewaker en ex-international Wim Koevermans driemaal zijn hakken zien. Een vaak was het raak en met een 3-0 nederlaag keerde Fortuna huiswaarts.
Het typeerde echter de sfeer binnen het Sittardse kamp dat men trots was op de geleverde prestaties. Binnen ‘no time’ was het thuisduel geheel uitverkocht. Nog nooit in de historie was het stadion zo nel uitverkocht en ook nog nooit in de historie zat het stadion ruim drie uur voor aanvang van de wedstrijd al helemaal vol. Vol ironie zong vak K en vak I nog de meezinger “Where is Gray, where is Gray, where is Gray?”, dit gebaseerd op het feit dat de engelse spits voor deze wedstrijd moest afzeggen. Ondanks de entourage en het vertrouwen was het resultaat weer hetzelfde. Fortuna Sittard verloor wederom terecht van een sterker Everton: 0-2. Moe maar voldaan nam het team afscheid van een droom. Een Europese droom die werkelijkheid werd. Everton versloeg later nog Bayer Munchen en in de finale Rapid Wien. Verliezen van een Europacup winnaar was zeker geen schande…
Lees hier meer over de gouden jaren tachtig
7. De komst van de legendarische spits John Linford
Deze engelse ‘rauwdouwer” wist het zo chique Fortuna Sittard tot een ware heksenketel te krijgen. Vrijwel elke wedstrijd, elk woord en elke actie waren discutabel. Trainers en bestuur hadden het maar moeilijk met de ontembare Linford, die standaard in B elgische discotheken en Sittardse cafés de spreekwoordelijke beest deed uithangen. Als het zo was ook enkele uren voor aanvang van een training of wedstrijd. Alle formele functionarissen zagen hem dan ook liever gaan dan komen, maar…. Johnie boy scoorde gewoon ontzettend veel. In zijn eerste seizoen legde hij 20 goals in het netje. Door zijn avontuurlijk gedrag, zijn enorme inzet op het veld en natuurlijk de grote hoeveelheid prachtige goals werd Linford de ‘cult figuur’ van Sittard. Niet Faes Wilkens, niet Willy Dullens, niet Rene Maessen en zelfs de latere Mark van Bommel hadden de helden status die John Linford in zijn tijd wel had. De man was fenomenaal.
Interview met John Linford Fotoreportage over clubhero John Linford
8. Het kampioenschap in de eerstedivisie 1994-1995
Trainer Pim Verbeek wist met veelal jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding toch tamelijk verrassend, maar zeker verdiend, het kampioenschap in Sittard te behalen. In dat seizoen was het smullen geblazen voor de Fortuna fans. Iedereen herinnert zich nog wel het beladen duel thuis tegen De Graafschap, waarin een volledig uitverkochte Baandert zag dat De Graafschap haar huid zeer duur verkocht. Dieptepunten van deze wedstrijd waren toch wel de grove overtreding op van der Weert, de gemiste penalty en het gelijke spel waardoor Fortuna Sittard thuis geen kampioen kon worden. De revanche kwam even later. Massaal togen de Fortuna supporters naar Velzen -IJmuiden om daar hun club kampioen te zien worden. Een onvergetelijk moment in de rijke historie van Fortuna Sittard.
9. De bekerfinale in 1998-1999
Met de lokale, en toen nog voor het grote publiek onbekende, trainer Bert van Marwijk wist Fortuna Sittard in het seizoen 1998-1999 een van haar beste seizoen ooit te draaien. Met het koningskoppel Hamming en Michael Jeffry en het ijzersterke middenveld met Mark van Bommel als spil wist Fortuna Sittard in dit seizoen de top van Nederland meerdere malen te verslaan. Zo wist Fortuna dat seizoen tweemaal van Psv te winnen. Met 6-4 werd Psv thuis werkelijk afgedroogd. Het hoogtepunt van dit seizoen kwam echter in Eindhoven. In het hol van de leeuw werd Psv in de halve finale door een zeer fris spelend Fortuna verslagen: 1-3. De bekerfinale was bereikt.!
In de finale was Ajax op papier dan wel de grootste kanshebber, de cijfers lieten dat jaar echter wat anders zien. Fortuna Sittard had namelijk tamelijk gemakkelijk dat seizoen Ajax al twee keer verslagen en een derde keer behoorde dan ook zeker tot de mogelijkheden. Meer dan 15.000 fans gingen met een kilometers lange optocht van touringsbussen naar Rotterdam. Een finaleplaats waar Fortuna geen goede herinneringen aan had. De finale werd dan ook een grote teleurstelling. Het begon al met de schorsing van topspeler van Bommel. Daarnaast bleek de aanhang van Fortuna Sittard niet gewend te zijn om in grote vakken gezamenlijk sfeer te maken. De oh zo beruchte luidde Fortuna aanhang zat geheel verspreid en geïsoleerd door honderden dagjes mensen in de grote vakken van de Kuip. De Ajax aanhang was dan ook duidelijk meer in het voordeel en creëerde wel de juiste sfeer. Ajax won de finale te eenvoudig met 2-0,
Lees hier meer over de bekerfinale
10. Het gevecht om de redding en de ommekeer: 2002-2013
Het is moeilijk om deze periode van Fortuna Sittard nu als een hoogtepunt te beschouwen. Buitenstaanders zullen dan ook licht ironisch glimlachen. Toch zijn er weinig periodes in de historie van Fortuna Sittard te benoemen waarin het gemeenschappelijke gevoel en belang tussen fans, sponsors, vrijwilligers en bestuursleden zo overduidelijk was. De lokale overheid, lokale media en zelfs delen van de eigen inwoners van Sittard-Geleen lieten de club ‘keihard’ vallen. Het vertrouwen in een zelfstandige en succesvol Fortuna Sittard was er niet meer. Behalve bij een kleine groep van supporters, bestuursleden en sponsors. Zij vochten tegen het FC Limburg virus, tegen de negatieve houding van een deel van de lokale overheid en probeerden de club waar het maar kon positief te steunen. De acties uit deze tijd zijn niet te tellen, bekende acties uit deze tijd zijn de spandoeken actie
s (tegen Fc limburg), de “trein blokkade actie” (tegen FC limburg), de “flessen wijn” actie, waarbij alle bestuursleden van de stad Sittard-Geleen thuis een flesje Fortuna wijn werd aangeboden, de “Fortuna Sittard CD” met twee nummers opgenomen met de gehele Fortuna selectie in de Marlstone studio te Maastricht, de “strijd tegen Groen links en de VVD” en de “vergaderingen volgen acties’ waarbij vele tientallen fans uren tot dagdelen binnen of buiten op de uitslag van raadsvergaderingen zaten te wachten.
“De eerste redding: de strijd tegen het grote geld en de Gemeente”
De redding van Fortuna Sittard lijkt op 20 juni 2005 definitief. De club is er na een lange en pijnlijke overlevingsstrijd in geslaagd de totale schuld van 24,3 miljoen euro terug te brengen tot bijna nul en kan nu langzaam maar zeker weer naar boven gaan kijken. “We hebben alles binnen”, aldus Meijer. “Niets kan de redding nu nog in de weg staan. Niet alleen de banken en de fiscus, ook de gemeente Sittard-Geleen was Fortuna uiteindelijk goed gezind. De raad stemde immers in met de wijziging van het bestemmingsplan, nodig om het stadion af te kunnen bouwen en het terrein eromheen te ontwikkelen.
Fortuna Sittard investeerde in directeur Hans Erkens die vervolgens de Fortuna organisatie terug bracht tot een minimale grootte om zo kosten te besparen. Harde noten werden hierbij gekraakt. Maar het sportieve succes bleef uit. Menig trainer werd ontslagen en Fortuna eindigde seizoen na seizoen als rode lantaarn drager. De toenmalige RvC met de heren Sjra Phillipen en Jo Abelshausen bleven samen met Hans Erkens een ” ivoren toren beleid” voeren zodat vele sponsoren, supporters en vrijwilligers zich niet meer thuis voelden bij de club. De supporters kregen de historische mededeling ” jullie zijn 3% van de begroting en zoveel tijd krijgen jullie dus ook van ons”. Eind 2008 besloot de RvC dat zij er geen zin meer in hadden en zij waren bereid de club aan Roda Jc te geven. Hans Erkens nam zitting in de stuurgroep Sporting Limburg en voegde de daad bij het woord.
” De tweede redding” de strijd tegen FC Limburg en de KNVB juridische procedure”
Wat er toen in Zuid-Limburg afspeelde was ongekend. Politiek, bedrijfsleven en burgers werden voorgelogen, bedreigd en bedrogen door de stuurgroep Sporting Limburg. Koste wat kost zou Fc limburg er komen, desnoods over (geel-groene) lijken. De supporters en sponsoren pakten zich snel samen en richtten in december 2008 Trots op Fortuna op. De webpagina Fortunahome.com werd door duizenden mensen per dag gelezen omdat andere media niet objectief wilde blijven. De Fortunahome crew kwam in deze tijd met onder meer stickerverkoop acties, Fortuneutjes, Anti-Fc limburg en KNVB shirts en nam deel aan talloze jaarmarkten door er duizenden TOF loten te verkopen. Na een lange, bittere en felle strijd viel Sporting limburg in mei 2009 van zijn sokkel. TOF was de winnaar en claimde een positie in het bestuur. Die kwam er omdat Hans Erkens als ” een rat het schip had verlaten”. Na een herorische strijd tegen de KNVB verkreeg Fortuna haar licentie terug, wist het de schulden (5.2 miljoen) wederom te saneren en wist het een nieuwe sluitende begroting neer te zetten. Na 10 jaar ellende, meer dan 7 jaar interne strijd en na twee maal FC limburg van ons afgehoudne te hebben was de club dan eindelijk verlost van de wanbestuurders. De blik kan vanaf 2010 weer vooruit met het afbouw van het stadion, en de komst van de sportzone in Sittard in het vooruitzicht.
“De derde redding: Herstructurering.”
Fortuna wist in de jaren onder het TOF bestuur weliswaar de kosten naar onderen te krijgen, de schulden konden niet allemaal worden weggewerkt en de inkomsten werden helaas ook minder waardoor het financiele tekort op jaarbasis bleef. Na twee jaren van relatieve rust barste eind 2012 de bom. Een Belgische zakenman en zelfs een Prins uit Arabie werden genoemd als de financiele strohalm om Fortuna Sittard weer gezond te maken. Een interne strijd brak vervolgens uit die met name technisch veel pijn deed. De top selectie en dito trainersstaff viel uit elkaar. Chaos maakt zich tijdelijk meester van Fortuna Sittard. Uiteindelijk stonden Kevin Hofland en Martin Masset op om een geheel nieuwe visie op het betaald voetbal uit te gaan proberen in Sittard. Samen met Fitland wisten zij ervoor te zorgen dat het seizoen 2012-2013 uitgespeeld kon worden, met een nacompetitie-ticket als beloning!
Na weer in financiële problemen te zijn geraakt in 2016 werd de club overgenomen door een Turkse investeerder. De heer Işıtan Gün, De nieuwe eigenaar onder meer werkzaam geweest als Chief Operating Officer (COO) bij Galatasaray. Het seizoen 2016/17 begon dramatisch maar na een trainerswissel en enkele versterkingen van onder andere de Turkse topclub Galatasaray weet de club zich veilig te spelen.
Op 27 december 2016 werd Sunday Oliseh aangesteld als trainer van Fortuna Sittard. Sunday Oliseh zette twee nieuwe clubrecords; 8 thuisoverwinningen op rij en de grootste uitoverwinning in de clubhistorie, 0-6 bij Telstar. Op 12 januari 2018 werd een periodetitel binnengehaald, na een 2-1 overwinning op Jong Ajax. Op 14 februari 2018 werd Oliseh op non-actief gesteld naar aanleiding van het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie.
Onderleiding van oud-Feyenoordspeler en clubicoon Kevin Hofland kon Fortuna toch promoveren naar de Eredivisie. De langverwachte promotie werd uiteraard flink gevierd. Zo’n 12.000 fans zagen in een volgepakt Fortuna-stadion hoe de spelers na de 1-0 winst op Jong psv werden gehuldigd.
Daarna werd het feest tot in de late uurtjes voortgezet in de Sittardse binnenstad. Na zestien jaar komen de geel-groenen vanaf 2018 weer uit op het allerhoogste voetbalniveau van Nederland.
L1 Promotie dossier | Foto special promotie | Films promotie | Huldiging Markt | Huldiging deel II |