Fortuna Sittard verliest openingsduel met 2-3

Degradatie in de Jupiler League is een feit. Twee ploegen zullen op het eind van het seizoen 2009-2010 afscheid nemen van het betaalde voetbal. Samen met FC Eindhoven en gelukkig ook enkele andere ploegen, behoort Fortuna Sittard ook in het rijtje ‘kanshebbers’ welke dit seizoen strijd voor lijfsbehoud. Een thuiswedstrijd tegen een mededegradatiekandidaat moet dan ook simpelweg gewonnen worden. Dat het anders kan lopen werd al snel pijnlijk duidelijk want amper 3 minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sanders stond er 0-1 op het scorebord.

FC Eindhoven begon namelijk furieus aan de wedstrijd en maakte optimaal gebruik van het nieuwe elan van Fortuna Sittard. De nieuwe aanwinsten van Fortuna Sittard zouden wel even garant staan voor lijfsbehoud en stiekem werd er, vooral langs de lijn, in Sittard gedroomd over het linkerrijtje. De namen van onze nieuwelingen liegen er dan ook niet om. Harrie Gommans, Edwin Linssen en Yoann de Boer.

Dat namen niet alles zeggen bleek al snel. Nieuweling Yoann de Boer speelde een dramatisch slechte wedstrijd, Edwin Linssen bleek niet in staat het middenveld leiding te kunnen geven. Harrie Gommans bleek nog de beste aanwinst. Zijn leepheid en inzet zorgde voor een constante dreiging maar na 70 minuten voetballen was ook de tank bij Gommans leeg.

Na 3 minuten de 0-1 op het scorebord. Een vrije trap voor FC Eindhoven werd keurig ingekopt door Tim Nelemans. De Boer welke voormalig aanvoerder Zarko Grabovac uit de basis hield oogde niet goed. Was het de spanning van de 1 ste wedstrijd na de winterstop?

Fortuna herpakte zich na de vroege openingstreffer enigszins maar kon aanvallend weinig ballen tonen. Toen wederom Tim Nelemans na 39 minuten voor de 0-2 zorgde leek de wedstrijd beslist. Het gemor op de tribune had echter nog geen hoogtepunt bereikt toen topscoorder Demba Traore de bevrijdende 1-2 inschoot. Een aanval door het hart van de verdediging en het schot van onze donkere topschutter door de benen van Eindhoven goalie Swinkels.

De rust leende zich voor herbezinning. Na 45 minuten voetbal kon er geconcludeerd worden at Fortuna Sittard voetballend beter uit de winterstop was gekomen. Met namen Gommans en Linssen zetten de lijnen wel beter uit dan voorheen. Verdedigend –toch het sterkste punt van Fortuna voor de winterstop- was het echter diep en dieptriest. Gelegenheidsback Pieter Nijs en Yoann de Boer maakte er regelrecht een potje van. Nico Vanek en Rick Geenen hielden zich staande hoewel de beide spelers matigjes acteerden.

De tactische keuzes van de trainer om Marcus Rychlik en Zarko Grabovac uit de basis te houden vielen totaal verkeerd hoewel Rychliks ‘vervanger’ Anthony di Lallo als één van de weinige Fortunezen deze avond een voldoende scoorde. Zijn acties bleven dreigend, maar jammer genoeg niet rendabel genoeg.

In de 2 de helft een zelfde Fortuna en waarlijk de druk naar voren. FC Eindhoven welke een goede 1 ste helft op de mat toverde kraakte en begon waarlijk fouten te maken. De 2-2 van Ramon Voorn na 60 minuten voetballen dan ook terecht. Een mooie diagonale schuiver en de hoop in Sittardse harten.

In plaats van door te drukken dicteerde plots FC Eindhoven echter weer het tempo. Een counter, een te langzame de Boer en een falende doelman Wintjens zorgde ervoor dat Eindhoven speler Vlug zich tot man of the match mocht kronen. In de 73 ste minuut was het raak: 2-3. Naar bleek de eindscore van een aantrekkelijk duel welke voor 4.142 toeschouwers werd gespeeld.

Trainer Reijners probeerde nog wel iets te forceren met het inbrengen van de aanvallend ingestelde Rychlik en de lange Grabovac als extra spits maar moest na 90 minuten ook erkennen dat Fortuna Sittard te weinig had gebracht.

Voetballend oogt alles beter, verdedigend bleek de vondst Nijs als rechtsback en de rechtsbenige de Boer links in de as van de verdediging een disaster. Fortuna heeft nog een lange weg te gaan, nog exact 15 wedstrijden resteren dit seizoen te beginnen met een uitwedstrijd tegen FC Volendam. Er is werk aan de winkel.