Derde verliespartij in één week, 3-1

​Vrijdag de dertiende, voor velen een dag om niet buitenshuis te komen, voor velen vandaag ook een dag om Carnaval te vieren, en voor een paar hondstrouwen de dag om de bus of de auto te nemen richting Eindhoven om Fortuna daar te zien spelen op het kunstgras van het Jan Louwers stadion.

Vandaag, vrijdag was uw webmaster druk onderweg en vond ook de weg naar de sportschool, alwaar ik oud-Fortunees Henk Duut trof en even wat herinneringen ophaalde over de goede oude tijd, de blauwe Liga shirts, de gezellige Baandert, Sigi Lens en Nico Jalink. Hoe anders het inmiddels is bij het huidige Fortuna, dat weet ook Henk inmiddels wel. Mijn opmerking dat ik hedenavond naar Eindhoven ga om mijn clubje aan te moedigen, doet Henk grijnzen en hij wenst me welgemeend succes.

Tegen 17:15u arriveer ik dan aan het stadion alwaar de firma Hanneman, die wél nog voetbalsupporters rijdt, al een bus heeft klaar staan. Een snelle blik laat zien dat dit een bus is die vaker de weg naar André Rieu maakt schijnbaar. Binnenin vinden we zelfs achterin twee tafeltjes, maar helaas hebben we het spel mens-erger-je-niet vergeten en lukt het ook niet om een kaartgroep samen te stellen. We zoeken een mooi plekkie, beenruimte genoeg en als dan alle andere reizigers zijn vertrekt de bus bij momrichting Eindhoven. Het is dan 18.00u…….we gaan wederom mooi op tijd zijn. De stemming in de bus is gelaten en ook wel vrolijk bij momenten. Wil en Annette delen ´hun´ nonnenvotten uit . Mossel trakteert op Fanta en Cola, de knuffelvrienden uit Brunssum e.o.. zijn er ook en tijdens de reis naar Braboland lukt het Dieuwertje niet te plassen, omdat één van de knuffelvrienden te luid praat :). Ja, u leest het goed, een busreis met Fortuna is veel meer dan een simpele busreis.

Tegen 19u naderen we dan het Jan Louwers stadion en bij binnenkomst worden we maar half gefouilleerd……Sjraar Cox zou daar niet blij van worden. De discussie in de bus ging verder over het feit of de donderdag nog zieke Kaya wel mee zou doen en ook verdediger Roel Janssen schijnt ziek te zijn. Weddenschappen over en weer, uiteindelijk blijkt onze doelman fit genoeg te zijn, maar ontbreekt Roel Janssen in de selectie. Wel zien we op het wedstrijdformulier dat er ineens een debutant op de bank plaatsneemt, te weten  Gavin Vlijter, eerstejaars A -speler en snelle vleugelspits bij onze club. Bij binnenkomst worden we verrast met ´er staat een paard in de gang´ dat hard uit de luidsprekers klinkt…ik kijk naar de spelerstunnel, nope niks te zien. Als het dan vlak voor achten is zijn er een honderdtal Fortunezen verzameld in het gastenvak en hangen de diverse spandoeken tegen de hekken. Tom, de broer van Bob Vankan speelt fritesbestelopnemer en bezorgt ook voor mij een best lekkere zak frietjes, bedankt nog ! Bij de spelers opkomst wordt een rol onthuld en tegelijkertijd een behoorlijk aantal flikkersterren ontstoken met de veelzeggende tekst ´wij zien lichtpuntjes´. Het zullen dan ook helaas weer nagenoeg de enige zijn van de komende 90 minuten. Scheids van den Kerkhof fluit het spel op gang en Fortuna lijkt de eerste minuten rustig de wedstrijd te bekijken en wat balbezit te hebben. Dreiging is er niet echter en het is Eindhoven dat na een kwartier de eerste kans krijgt uit en corner. Uit een corner wordt de bal hard over/naast gevolleerd.

Het uitvak zucht eens en mijn buurman zucht nog eens extra, het gezang houdt hem wakker laat hij me weten, illustratief voor het spelniveau. Ik werp mijn blik weer op het veld en zie dat Youri Schroyen goed doorzet in een 1 op 1 duel en ineens dreigend de zestienmetergebied binnenloopt van de thuisploeg maar hij lijkt te ver uit te wijken naar de zijkant. Niets is echter minder waar en met een mooi schot, buitenkant links lijkt het, schiet hij de bal snoeihard langs de verbouwereerde keeper Muyters in het doel. We staan voor, we staan voor, het juichen is een mix van blijdschap en verwondering. Effectiever kan het niet ook, eerste keer in de zestien en meteen kassa. Velen grijpen naar de gsm om het thuisfront op de hoogte te brengen van dit zeer heuglijke feit. Eindhoven heeft weliswaar het meeste balbezit maar creëert niet al te veel. Aanvoerder Jens van Son schopt ter Borgh onderuit en krijgt slechts geel, daar waar wellicht ook aan meer gedacht had kunnen worden. De rust is in zicht en iedereen legt zich al neer bij een voorsprong bij rust, als ineens Joey Sleegers als een duvel uit een doosje daar anders over denkt en simpel de 1-1 binnenkopt langs Kaya. Muhammed Mert is zichtbaar gefrustreerd en solliciteert nog naar een gele kaart die hij dan ook prompt krijgt. Sommige supporters zoeken een spandoek om even zichzelf te verschuilen, even weg van alles………….

Huiskamervraag …..  wie is dit ?

De tweede helft begint en we zien dat Bob Vankan het veld betreedt als vervanger van Jordy ter Borgh die dus toch de naweeën ondervindt van de schop eerder in de eerste helft van Jens van Son, strompelend zien we hem iets later de tribune opzoeken en plaatsnemen naast Sem de Wit die ook daar eerder plaatsnam. Het moet gezegd worden, dat deze keer Kevin Kis een best aardige partij speelt, en dat ook Andrew Marveggio best redelijk speelt, maar het is allemaal toch wat te minnetjes. Eindhoven trainer JeanPaul de Jong heeft zijn troepen op scherp gezet en Eindhoven begint te drukken en zet Fortuna veelal vast op eigen helft. Na en minuut of tien resulteert dat in een hard schot op de paal dat via het achterhoofd van Kaya over de achterlijn gaat. De eerder genoemde Marveggio krijgt nog geel voorgeschoteld en in de navolgende aktie lobt van Son de bal over Kaya heen, maar die eindigt dan, gelukkig voor ons, op de bovenkant van de lat.

Na 20 minuten verlaat Donny de Groot het veld en komt Conneh erin. De Groot blonk wederom uit in het niet echt aanwezig zijn, de ingevallen Conneh kopt vlak na zijn invalbeurt de bal een paar meter over en dat blijft ook zijn enige gevaarlijke werk deze wedstrijd. Youri Schroyen zet een aktie in, maar is dan te eigenzinnig en geeft de bal niet breed op Kis, maar slalomt zich vast en moet een overtreding maken om de tegenaanval eruit te halen. Geel is zijn deel en wat veel erger is, uit de volgende vrije trap kopt Sleegers zijn tweede binnen, 2-1 voor Eindhoven. Dat Schroyen hier heel erg debet aan is, laat zijn reactie duidelijk zien, met gebogen hoofd en hand voor zijn gezicht staat hij even wezenloos te kijken. Ferhat Kaya brengt even later nogmaals spectaculair redding met de voeten en voorkomt zo een derde treffer van de thuisclub. Dat blijkt uiteindelijk alleen maar uitstel van executie te zijn, want na eerst nog hard over te hebben geschoten, rondt even later Boere wel een aanval af, oog in oog met Kaya, 3-1 voor Eindhoven. Dat Sjoerd Linssen in de blessuretijd nog op de lat kopt en Jordy Baur nog een gele kaart ophaalt is puur voor de statistieken. De derde verliespartij in 7 dagen, 1 keer gescoord en 9 tegendoelpunten, it tells the story van dit seizoen……………

De thuisreis is weer als vanouds, even mopperen en dan weer domme praat, zoals wat een paar dagen Carnavallen kost, wie hoe verkleed gaat en lauw bier volgens de :chaos:fractie …..Rond kart voor elf arriveren we weer aan ons vertrekpunt en nemen we mopperend en deels lachend weer afscheid van elkaar………Being a Fortuna supporter, it is a hell of a job !

Eindhoven – Fortuna Sittard 3-1 (1-1)

0-1 Joeri Schroyen

1-1 Joey Sleegers

2-1 Joey Sleegers

3-1 Tom Boere

Eindhoven : Muyters, Durwael, Nieveld, Gunst, van Son, Bourdouxhe (69e. Hunte), Boere (88e. Beekmans), deSchilder, van den Boomen, Rossen, Sleegers (89e. Dos Santos)

Fortuna Sittard : Kaya, Marveggio, Linssen, Dengering, Kis, Briels, ter Borgh (46e. Vankan), Mert, Schroyen, de Groot (65e. Conneh), van Maris (79e. Baur)

Toeschouwers : 2033

Geel : van Son (Eindhoven), Baur, Marveggio, Schroyen, Mert (Fortuna Sittard)

Rood . /

Fortuna SC, Harald
Fotografie: Niels van Renen / Janko Knops

kung-fu kaya in actie

Youri laat ons juichen: 1ste echte kans en bam ! raak

Mert liet bij vlagen aardig spel zien

Donny ziet het duister in

Verstoppertje spelen

Eindhoven pakt de winst en ze weten het

En Conneh beseft het ook, 3-1, kansloos ten onder . We zagen lichtpuntjes, in een grijs verleden.