Docu en poll: Is de selectie voldoende versterkt ?

Fortuna Sittard heeft zich in de afgelopen twee seizoenen snel ontwikkeld tot een eredivisie modelclub. De vraag die nu boven het spreekwoordelijke maaiveld hangt is simpel, is deze selectie goed genoeg versterkt om handhaving af te dingen?

Fortuna Sittard is een ware transformatie aan het doorgaan. Een belangrijk onderdeel daarvan is de nieuwe wijze van het samenstellen van de selectie. Nog niet zo heel lang geleden werd er alleen binnen een straal van 100 km om Sittard gescout. Belangrijkste reden: Fortuna Sittard kon dan de vervoers,- en verhuiskosten wel betalen. Als gevolg daarvan herbergden we relatief veel Duitse, Nederlandse  (maar nauwelijks Randstad) en Belgische spelers met vaak kortlopende contracten. Een nog belangrijker gevolg waren uiteraard de povere sportieve prestaties en het (gratis) weglopen van het eigen talent (Ruud Boymans, Danny Hoessen, Bryan Linssen, etc)

Met de komst van Isitan Gun is het selectie beleid drastisch veranderd.  Doelstelling is het eigen / lokale talent van Fortuna Sittard (Essers, Schuurs, Smeets, Ospitalieri, Vlijter, Breukers) te ontwikkelen en aan te vullen met talent uit de rest van de wereld. Er zijn daarbij geen fysieke belemmeringen , maar duidelijk is wel dat Fortuna Sittard te maken heeft met financiële,- en netwerk beperkingen en daarom kiest om in de niet-geijkte voetballanden te scouten. In Nederland, Duitsland of Engeland staan de scouts van de grote clubs immers al bij de U13 naar talent te speuren. Fortuna Sittard zoekt dan ook bewust het talent in de (zuid/oost Europese) voetballanden waar minder West-Europese scouts langs de velden staan. Niet geheel toevallig ook het expertise gebied van het netwerk van Isitan Gun. Voorbeelden zijn (zuid) Frankrijk, Portugal, Griekenland, Turkije, Oost-Europa en de Balkan regio.  Het veelal jonge talent krijgt langlopende contracten zodat bij een doorverkoop de club er geld aan over houdt . Dat geld kan dan gebruikt worden om te herinvesteren in (nog beter) talent of betere trainingsvoorzieningen.

Dit aankoopbeleid levert veel bewondering, maar blijkbaar ook gefronste wenkbrauwen en soms zelfs angst (voor het onbekende) op. De term “vreemdelingenlegioen” en “handelshuis” passeerden al enkele malen in de (veelal Limburgse) media. Waarom? Het is namelijk niemand echt duidelijk waar nu het verschil zit tussen een internationale selectie (PSV) en “een vreemdelingen legioen”. Ook het gebruik van de term handelshuis getuigd van weinig zakelijke intelligentie en al helemaal niet van voetbal know how. Iedereen weet dat het betaald voetbal (wereldwijd) draait om spelers waardevoller / (succesvol) te laten worden,  zodat je de speler duurder kunt verkopen.  Ajax heeft het model bijna uitgevonden en in de beste voetbal competitie ter wereld spelen teams zonder Engelsen in de basis. Niemand die er echt wakker van ligt.  Je mag er je mening zeer zeker over hebben en ja, iedereen wil graag het supertalent van om de hoek, maar duidelijk is dat als je om “het eggie” mee wil doen je deze ‘golden rules’  maar beter kunt omarmen en zorgen dat je er erg goed in wordt!

Fortuna Sittard, model club in de eredivisie.
Fortuna Sittard heeft zich in de afgelopen twee seizoenen snel ontwikkeld tot een eredivisie modelclub. Onderstaand overzicht is gemaakt op 31/08/2018 en is daarmee redelijk accuraat. Het geeft goed weer waar Fortuna Sittard staat. Tav het aantal selectiespelers zijn we ruim voldoende voorzien, je zou kunnen stellen dat we met 29 (*) spelers op papier  een brede selectie hebben. Met 10 spelers (1/3) uit Nederland en 2/3 uit niet-Nederland hebben we dezelfde nationaliteit verhouding als bijvoorbeeld NAC, Excelsior, Willem II, Ajax of Utrecht. Emmen en de Graafschap zijn clubs met relatief weinig buitenlandse spelers  en een club als PSV is vrijwel geheel internationaal.

Tot slot spelen ongeveer 2 tot 5 spelers van Fortuna Sittard ook met enige regelmaat in het nationale elftal. Novakovich (USA, gehuurd), Vidigal/Semedo (Portugal, op contract tot 2022), Dobos (Hongarije, contract tot 2022),  Lazaros Lamprou (Griekenland, gehuurd 1 jaar) en Alexei Koșelev (Moldavie; contract tot 2022). Ook hier is Fortuna Sittard redelijk representatief (voor rechter rijtje eredivisie).

 

De selectie van Fortuna Sittard, wie zijn het?
Fortuna Sittard heeft drie keepers, waarbij de international Koșelev  de eerste keeper lijkt te zijn en Ozer een sterke 2e keeper is. Rowen Koot vult het duo aan.  Centraal achterin hebben we vier spelers die in de basis kunnen staan; Dammers, Heerings, Ramirez en Branislav Niňaj.  De vier backs lijken aardig gelijkwaardig aan elkaar (RB: Essers + Ciranni en LB Ospi + Pinto).

Het middenveld is sterk aangevuld. Smeets, Vlijter en Hutten waren de betere middenvelders uit het team dat promotie heeft afgedwongen , dit trio is versterkt door Diemers (contract 2021), Ahmed el Messaoudi (gehuurd), en José Rodríguez (gehuurd). De jeugdige talenten George Mells (2019), Bo Breukers (2021) en Amadou Ciss (2022) kunnen wellicht enkele invalbeurten afdwingen. Fortuna Sittard heeft dus 9 middenvelders voor ongeveer 3 a 4 posities. De verwachting is dat Diemers, Messaoudi, Rodriguez en Smeets gaan strijden voor die plekken.

De basis aanval lijkt louter te bestaan uit internationals. Op links gaat naar verwachting de Griekse aanwinst Lazaros Lamprou voor de basisplaats, in het centrum  hebben we de spits van het nationaal elftal van de USA; Novakovich en op rechts uiteraard de Portugees Semedo.  Op de flanken kunnen uiteraard ook Vlijter, Hutten en Vidigal prima uit de voeten. Dianessy is op de weg terug en zal zeker voor een basisplek na de winterstop willen gaan.  De concurrentie voor de centrale positie moet met name komen van Finn Stokkers en op rechts zou het hongaarse talent Dobos op termijn indruk kunnen gaan maken.

De vraag die nu boven het spreekwoordelijke maaiveld hangt is simpel, is deze selectie goed genoeg versterkt om handhaving af te dingen?  Uiteraard zijn alle meningen per definitie subjectief, want we zijn pas een aantal speelrondes onderweg en er kan nog heel veel veranderen. Aan de andere kant weten we dat je niet te lang “in de hoek waar de klappen” zit moet vertoeven.  Met de komende duels tegen Nac, Willem II, Emmen en de Graafschap gaan we over enige weken weten waar we staan. Wij zijn erg benieuwd hoe jullie naar deze selectie kijken en of die goed genoeg is om ons te handhaven.

Geef je inschatting en discussieer (constructief ) gerust mee!

[poll id=”4″]

5 thoughts on “Docu en poll: Is de selectie voldoende versterkt ?

 1. Ja is deze selectie sterk genoeg? Utrecht thuis gaf iig wel vertrouwen. Denk dat als ze zo ook bij ADO gespeeld hadden ipv dat naieve spel op hun helft dat je daar ook niet kansloos geweest was. Je moet er 4 winnen voor de winterstop, dat zijn 12 punten + de 2 die je hebt = 14. Dan nog minimal 3 gelijk en zo op 17 punten uitkomen. 1 op 1 ( 34 punten) is over t algemeen genoeg voor directe handhaving. Ter vergelijking, roda had er 11 in de winterstop vorig jaar en werd 16e.
  Dan lig je op koers, en dat zal zeker in de komende 5 wedstrijden op gang moeten komen.
  Lukt dat niet dan wordt t lasting en zal je in de 2e competitiehelft in de achtervolging moeten en doorselecteren in de winterstop. Maar dat is vaak geen success zo blijkt uit de statistieken in t verleden, oa RJC, Nac.
  Als je t niet redt kan je zeggen dat je slecht ingekocht hebt. We hebben 12 nieuwe, 1 Nederlander. We zullen zien waar t eindigd.

 2. Laten we de gedachtegangs eens volgen van Danny, 34 punten is (net) veilig en je miet 17 punten (de helft) hebben bij de winterstop. Dat is nog 4 keer winnen en 3 keer gelijk. Dat zou dan tegen de volgende 13 tegenstanders zijn:

  NAC Breda – Fortuna Sittard ; Fortuna Sittard -Willem II , Fortuna Sittard – Ajax ; FC Emmen- Fortuna Sittard , Fortuna Sittard- De Graafschap, Vitesse- Fortuna Sittard; Fortuna Sittard-PEC Zwolle; VVV Venlo- Fortuna Sittard; Fortuna Sittard – Heracles Almelo; SC Heerenveen – Fortuna Sittard
  Fortuna Sittard – AZ; Feyenoord – Fortuna Sittard en Fortuna Sittard – FC Groningen.

  Ik denk dat die inschatting / eis inderdaad reëel is, idealiter nog iets meer winnen en minder gelijk. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd en vele wedstrijden zullen met 1 goal verschil wssn beslist gaan worden..erg spannend.

 3. vind de gegeven statistiek van transfermarkt vreemd. nu staat er dit http://www.transfermarkt.nl/eredivisie/startseite/wettbewerb/NL1/saison_id/2018
  vooral het verschil bij excelsior nogal groot…. 17 om 9 wat er nu staat. Zal wel te maken hebben met dubbele paspoorten ofzo.

  als het team blijft strijden voor elke meter moet gelijk handhaven mogelijk zijn maar inderdaad de komende 5 wedstrijden gaan de echte graadmeter worden. Uit NAC normaal is NAC thuis beter dan uit wordt dus toch lastig. Willem2 als de spitsen het op de heupen hebben gaat het ook lastig worden. Emmen en de Graafschap worden dan een must om te winnen. Kunnen ze tegen die druk op dat moment….we zullen zien! Voetballend vind ik ons beter dan de genoemde 4 maar het moet er op dat moment wel uitkomen..

Geef een antwoord