Erop of Eronder voor Roda JC en Fortuna.

To be or not to be..that’s the (only) question!

De derby Roda jc – Fortuna Sittard. Meer klassieker dan topper. Meer emotie dan rationaliteit. Meer vrijheidsbeperkingen dan vertrouwen, de blinde tegen de lamme of is het toch David tegen Goliath? Wat het ook zij, het is een wedstrijd met vele gezichten en net zo veel belangen.

Wat heeft de Westelijke Mijnsteek veel en veel te lang naar deze confrontatie moeten uitkijken! Jaren lang hebben we, gesteund door indrukwekkende BBQ taferelen, grote of kleine videoschermen, kilo’s vreugde vuurwerk en klaarliggende spottende spandoeken waar “je suis charlie” jaloers op zou zijn, gewacht op de degradatie van onze aartsrivaal uit Kerkrade. Steeds kwamen de geel-zwarten er echter steeds weer “net mee weg” en in Limburg ontstond daardoor een nieuw woord “Deutsche Schweine gluck”. Geen woord dat de Dikke van Dalen uiteindelijk heeft gehaald, maar wel een woord dat in de top 3 zal staan op Limburgse voetbal gerelateerde internet activiteiten en waar de TGV op ludieke wijze in de thuiswedstrijd naar verwees. Ook de “Duitse Zwijnen” gaan uiteindelijk aan het spit” .

Vele buitenstaanders snappen niet precies waar die rivaliteit nu vandaan is gekomen, een enkele politicus of wereldvreemde oude voetbalheld (ik zal verder geen namen noemen Sef) heeft het zelfs over “vergelijkbare culturen en potentiele FC Limburg broeders”. Laat me dat voor de autisten en dagdromers onder u uitleggen. In het jaar dat wij degradeerden besloten onze “culturele medebroeders” de volgende dag onze sponsoren aan te schrijven met het tamelijk “ambetante” voorstel om voortaan bij “de eredivisionist” sponsor te worden. Compleet respectloos.Kort daarop benaderde men zonder enige schaamte de talentvolle jeugd van Fortuna Sittard met het voorstel om “de overstap” te doen“.

“Het doel heiligt de middelen” moet men in Kerkrade hebben gedacht, want al vlot ging men ook van de verkregen provinciale,- en gemeentelijke miljoenensubsidies (!) jarenlang Marketing en reclameborden van Roda JC Kerkrade midden in Sittard en Geleen zetten. Op de markt, in de parkeergarages, op authentieke Sittardse,- en Geleense plaatsen, voor onze cafés, bushaltes en woningen, etc. Van ons eigen betaalde belastinggeld kregen we die hatelijke borden van een aartsrivaal terug en.. de gemeente Sittard-Geleen keek erna… en keek daarna weg. Een aardige samenvatting van de slagkracht van onze eigen (passieve) overheid.

Survival of the fittest.
Het moge duidelijk zijn dat een groot aantal borden menig oud en nieuw niet heeft gehaald, maar tegen de miljoenen verslindende overheid-subsidiepot is bijna niet te strijden. Tien jaar lang “poepte” de door subsidiegeld geoliede Marketing machine van Roda JC de Roda JC PR uit. De door de club zelf opgehangen pro-roda jc spandoeken uit zogenaamd andere Limburgse steden als “jans Jelean waggelt veur roda jc” als triestig dieptepunt. Beschamend en meelijkwekkend tegelijk.

Als toetje claimde Roda JC de Regionale Jeugdopleidingsstatus (RJO) en mocht Fortuna Sittard, als het lief op de knietjes ging zitten en “Danke-Bitte” fluisterde bij Roda JC aansluiten om samen Roda-Limburg te vormen. Dit in een context waarin iedereen weet dat Roda jc in de kern precies hetzelfde is als Fortuna of Mvv, maar ze dit verbergen door ongeveer 30 miljoen euro geleend geld / schuld. Het is deze totaal misplaatste (bestuurlijke) houding van onze zuider-buren die voor heel veel afkeer in de rest van Limburg heeft gezorgd. Het is deze houding die de achterban van Fortuna Sittard deed besluiten er in 2010 een “alles of niks” scenario van te maken. Veel liever failliet dan aansluiten in Kerkrade. We gaan er simpelweg een keiharde “Survival of the fittest” van maken in Limburg.

Omslagpunt: Erop of Eronder.
Zonder het te willen overdrijven kon deze wedstrijd voor beide BVO’s wel eens de meest cruciale wedstrijd van het seizoen worden. Natuurlijk is het seizoen nog lang en technisch gezien kan er nog van alles gebeuren. Maar toch is deze derby cruciaal. Roda jc moet promoveren en het liefste rechtstreeks, anders moet reorganisatieplan Fase II uit de lege kluis gehaald worden. De inkomsten nemen immers in het mogelijk 2e degradatie jaar flink af, de (rente) schulden nemen met miljoenen toe en een verdere significante reductie op de spelersgroep en de staff zal dan geschieden.

Dat mogelijke 2e jaar is dan ook direct hun laatste kans, want het stadion en hele infrastructuur is veel te groot (duur) voor een langer verblijf in de jupiler league en een faillissement in 2017 zal dan een logisch vervolg zijn. Zo ver is het echter nog lang niet. Terug naar het heden. De relatie met de komende derby tegen Fortuna Sittard moge duidelijk zijn. Na Roda’s recente competitie nederlaag (0-3) tegen RKC volgt na Fortuna Sittard de uitwedstrijd tegen Mvv Maastricht. Roda zal 6 punten moeten pakken om aansluiting met NEC te houden, pakken ze die niet ontstaat er wanhoop, irritatie en puntenachterstand en dan is het kampioenschap dit jaar van de baan. Nacompetitie zal er vast wel inzitten, maar ook die is niet gegarandeerd indien Roda JC niet van Mvv en Fortuna kan winnen. Roda JC moet dus winnen en eerlijk is eerlijk, men heeft daar in theorie ook de beste papieren voor. Een aardig voorbeeld hiervan is de prima bekeroverwinning tegen PSV.

Fortuna Sittard.
Fortuna Sittard is aan een tamelijk hopeloos seizoen bezig. De niet-seizoenkaarthouders hebben dit seizoen dan ook al ver afgeschreven en melden zich, eea afhankelijk van het perspectief volgend jaar, wel weer rond de open dag. Een treurige 1400 thuis-toeschouwers als gevolg. Het voetbal is simpelweg dramatisch en van enige stijgende lijn is niets te herkennen. Ik vergelijk het wel eens met zo’n vluchtelingenbootje uit Noord-Afrika dat Lampedusa probeert te halen. Dobberend, zwalkend maar wel barstens vol met goede hoop op een betere toekomst. In het beste geval kunnen we dit seizoen zien als een financieel,- en qua licentievereiste overbruggingsjaar. Daar scoren we. Sportief zou je het, met wat noord-afrikaanse hoop, een basis jaar voor talent kunnen noemen.

Dit tot nu toe sportief treurige jaar kan voor Fortuna Sittard en haar naar succes hunkerende achterban nog maar op één manier gered worden. De strohalm naar hoop op betere tijden en de mogelijkheid om de “fortuna Sittard accu” weer op te kunnen laden is een overwinning op en tegen Roda JC. De hemel poorten zullen open gaan, de winnende goal maker kan vast reken op een vakantie naar een ander Italiaans eiland, van Vossen zal uitgeroepen worden tot meest onderschatte trainer van de maand en met de Carnaval kan de hele selectie rekenen op vier dagen gratis drank in de Sittard-Geleense horeca gelegenheden. Wie wil dat nu niet meemaken?!

Zo hebben beide teams in deze fase van de competitie alles te winnen, maar ook alles te verliezen! Wie krijgt er hoop en bij wie gaat de paas-kaars uit?  Wie wordt de held en wie de schemiel? Wie vecht er voor zijn overleving, voor zijn trots en voor een betere toekomst? We gaan het zondag live mee maken!

Support your locals.
Het moge duidelijk zijn dat bovenstaand verslag doorspekt is met persoonlijke kleuring.  Mijn (onderbouwde) afkeer voor de (handelswijze van de) BVO Roda jc kan en wil ik niet verbergen. Ik vind het ronduit crimineel waar deze BVO al tien jaar publiekelijk mee weg komt. In diezelfde context moeten we echter Roda JC fans niet allemaal als vijand gaan zien. Ik vind het van klasse getuigen dat een inwoner van Kerkrade (nog steeds) fan is van Roda jc ipv Ajax of Psv. “Support your locals” en dat geldt dus ook voor Roda jc fans uit die regio. Helemaal niks mis mee.

Dus svp gezonde rivaliteit naar de echte lokale fans van Roda JC en laten we vooral Pro Fortuna Sittard zijn en met opgeheven hoofd die circustent inlopen, wat lokale apenootjes eten en er ook weer trots uitlopen. Laten we als supporters alles geven wat we hebben, laten we dat “danke-Bitte” publiek eens horen wat 550 fanatieke kelen kunnen doen en ja….dan zien we wel waar het Sittardse bootje strandt… Come on Zitterd!  Come on Fans….. To be or not te be…. D’r op of D’r onger!

webmaster Kiprich
(persoonlijke preview)