FC Twente vs Fortuna Sittard: de technische analyse

Een tegenstander analyseren op het restant van de selectie van afgelopen seizoen, de potentie van aanwinsten en resultaten van de oefencampagne. Geen gemakkelijke taak, maar tegelijkertijd ook het enige houvast in deze periode en een mooi vergelijk. Wie is er gebleven, wie kwam er bij en hoe zagen de afgelopen weken eruit voor beide clubs? FC Twente – Fortuna Sittard, de analyse!

We nemen daarbij ook de SciSkill Index mee, waar beschikbaar. Een score tussen de 0 en 180, dat aantoont of iemand op een bepaald niveau een invloed heeft gehad op het teamresultaat. Hoe hoger de score is, hoe hoger de kans dat hij een positief effect heeft op het wedstrijdverloop. FC Twente eindigde jaargang 2019/2020 op plaats 14 van de ranglijst. Twee plaatsen en welgeteld één punt, meer dan Fortuna Sittard. Twente maakte 5 doelpunten meer en kreeg er 6 minder tegen. De verschillen lijken daarom te moeten komen van de aanwinsten. Wat is er veranderd bij beide clubs?

Doelman
In het doelgebied is er bij beide clubs niets veranderd. Bij Twente staat achterin nog ‘gewoon’ de 23-jarige Joël Drommel. Ondanks interesse en biedingen van diverse club, zal Drommel waarschijnlijk nog altijd aan de aftrap staan komend weekend.

Verdediging
Achterin bij Fortuna lijkt er (nog) nauwelijks iets veranderd te zijn. Het verlies van Wessel Dammers lijkt daarbij ook al bijna vergeten. Voor hem in de plaats kwam routinier Roel Janssen en dat voelt vooralsnog, met alle respect, niet als een vooruitgang. Met een SciSkill score van 55 en een even hoge potentie is Janssen echter degelijk en iemand met veel ervaring. Voor Lazaros Rota kan het nieuwe seizoen zomaar zijn doorbraak worden, na afgelopen week al opgeroepen te worden voor het Grieks nationaal elftal. Aan de overzijde zien we George Cox terug, nu officieel onder contract. Met een SciSkill score van 59 en een potentie van 81, van grote (potentiële) waarde voor onze club.

Bij Twente is achterin vrijwel geen ‘oude’ naam meer terug te vinden. Kik Pierie wordt gehuurd van Ajax, maar is vooralsnog geblesseerd. Wellicht een gelukje voor Fortuna, gezien zijn 55,8 SciSkill en een potentie van 115. Afgelopen week kwam daar de 28-jarige Dario Dumic bij. Dumic werd afgelopen seizoen door FC Utrecht verhuurd aan SV Darmstadt in de 2. Bundesliga en had daar als basisspeler een belangrijk aandeel in het behalen van de 5e plaats. Dumic is de zeer gewenste en kopsterke verdediger waar Twente al lang naar zocht. Linksback is Gijs Smal van FC Volendam gratis overgekomen. Met 6 goals en 10 assists de beste verdediger in aanvallend opzicht van de Eerste Divisie. Met een SciSkill score van 45,5 is het afwachten hoe hij zich verdedigend gaat standhouden in de Eredivisie. Rechtsback huren de Tukkers Nathan Markelo (van Everton FC, SciSkill van 57,3) en Tyronne Ebuehi. Laatsgenoemde vertrok in 2018 van Ado Den Haag naar Benfica, maar is ondertussen afgezakt naar het tweede elftal.

Middenveld
Het middenveld bij Fortuna heeft een flinke impuls gezien, ondanks het vertrek van topscorer Diemers. Aan het middenveld van Smeets en Tekie zijn ervaren krachten Mats Seuntjes (met een SciSkill 65,3 de hoogst ingeschaalde speler van de gehele selectie en zelfs hoger dan Diemers) en Ben Rienstra (SciSkill 54,1) toegevoegd. Beide speler kunnen op het gehele middenveld uit de voeten en hebben meermaals bewezen van toegevoegde waarde te zijn in de Eredivisie.

Het middenveld van Twente is een groot aandachtspunt. Er kwamen hier nog geen spelers bij. Na het gelijkspel tegen FC Emmen in de voorbereiding werd pijnlijk duidelijk dat er creativiteit mist. Twente moest het hier echter doen zonder internationals Aburjania en Selahi. Aburjania wordt twee jaar lang gehuurd van Sevilla, maar drukt zo erg op de begroting dat hij gehoord heeft weg te mogen. Hij brengt echter ook de creativiteit mee die Twente zoekt. In 16 wedstrijden, afgelopen seizoen, scoorde hij drie keer. Ook Selahi was niet aanwezig tijdens de laatste oefenwedstrijd tegen FC Emmen, maar wist in de voorgaande oefenwedstrijden nauwelijks te overtuigen, tot frustratie van trainer Ron Jans.

 

Voorhoede
In de voorhoede bij Fortuna is geen positie meer hetzelfde als afgelopen seizoen. Al vrij snel werd Emil Hansson gepresenteerd. De Zweedse vleugelaanvaller stond drie jaar onder contract bij Feyenoord, werd verkocht aan Hannover 96, maar kwam daar niet in de plannen voor. Het gevolg was twee verhuurperiodes aan RKC Waalwijk, waar hij belangrijk was in het promotiejaar. Ook liet hij zien steeds volwassener in zijn spel te worden, waardoor hij nu wordt ingeschaald op SciSkill 49.9, terwijl hij een potentie heeft van 73.3. Op de Andere flank wordt Zian Flemming geacht zijn kunsten te tonen. Als huurling liet hij vorig seizoen bij NEC in de Keuken Kampioen Divisie zien behoorlijk doelgericht te zijn met 13 goals en 3 assists in 24 wedstrijden. Op Eredivisie-niveau heeft hij echter nog niet laten zien het verschil te kunnen maken. Zijn SciSkill van 47.2 tot 69,4 biedt perspectief.

De doelpunten worden echter verwacht van Sebastian Polter, die met een score van 58,6 ook meteen een van betere spelers in de selectie is. Met zijn 1.92m lengte, ervaring en fysieke kracht wordt hij geacht direct moeiteloos mee te kunnen in de Eredivisie. Te mooi om niet te noemen is Veron Parkes, overgekomen van West Ham United. Niet direct een beoogd basisspeler, met een SciSkill van 38,5, maar wel een speler met een grote potentie. Mocht hij zijn potentie van 79,5 benaderen, is dit wellicht onze toekomstige lokale ster.

Twente zat voorin ook zeker niet stil. Het begon met het huren van Dynamo Dresden spits Alexander Jeremejeff (SciSkill 61,8). Op meerdere vlakken vergelijkbaar met Polter. Beide afkomstig van een Tradizionsverein uit het oosten van Duitsland, beide 1.92m lang en beide fysiek sterk en vaardig. Hij wist afgelopen seizoen echter slechts vier maal het doel te vinden in de 2. Bundesliga en kon daarmee degradatie niet voorkomen. Concurrentie in de spits krijgt hij van Danilo Pereira van Jong Ajax. Met 24 doelpunten in 42 Eerste Divisie-wedstrijden zeer succesvol te noemen op ons tweede niveau. Een doorbraak in de Eredivisie is nu zijn voornaamste doel. Iets dat bij Ajax maar niet lijkt te lukken.

Een vergelijkbaar verhaal met rechtsbuiten Vaclav Cerny. Wisselde jarenlang de Eerste Divisie, (zware) blessures en Eredivisiewedstrijden af bij Ajax en was afgelopen seizoen weinig succesvol bij (Jong) FC Utrecht. Met een SciSkill van 66,1 wist hij zich niet eerder te onderscheiden op het hoogste niveau. Bij de Tukkers houden ze vast aan zijn, in de jeugd van Ajax zichtbare, enorme talent. Een talent dat er wellicht ooit uit gaat komen. Op de rechterflank vinden we tot slot een speler waar menig Fortunees dankbare en warme gevoelens aan over heeft gehouden. Het is bij PAOK Thessaloniki wederom niet het seizoen geworden waar Lazaros Lamprou op hoopte, met in totaal slechts 316 speelminuten en 2 doelputen op het Griekse hoogste niveau. Nu is de keuze op een verhuurperiode in Enschede gevallen. Het behoeft weinig uitleg wat een fitte Lamprou (met een SciSkill van 58,2 tot 75,1) kan laten zien in de Eredivisie.

Geef een reactie