Fortuna heeft niets te verliezen in Amsterdam… of toch?

Voorpret voor Ajax-Fortuna: azen op een nieuwe monsterzege, maar Fortuna wil geen VVV-scenario. ‘Baeter geblaoze es de móndj verbrend. Ogenschijnlijk valt er niets te halen in Amsterdam. Maar dat is onjuist, Fortuna heeft wel degelijk wat te winnen en te verliezen!

Fortuna Sittard staat zaterdag voor een buitengewoon zware opgave. De nummer laatst van de eredivisie moet op bezoek bij Ajax, dat een week eerder nog provinciegenoot VVV vernederde. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, al bood het midweekse bekeroptreden tegen Roda JC trainer Kevin Hofland hoop. Anders dan in de laatste verloren competitiewedstrijd toonde Fortuna zich woensdagavond in de gewonnen bekerderby gretig.

„De wedstrijd tegen Roda heeft mij meegegeven dat de jongens het in ieder geval wel kúnnen: samen energie leveren, ploeggenoten helpen en elkaar niet laten vallen na een foutje. Als je dat niet doet ben je ten dode opgeschreven, niet alleen tegen Ajax maar ook tegen amateurs”, meent trainer Kevin Hofland.

Hij verwacht een uitermate gretig Ajax, maar is naar eigen zeggen niet van plan ‘de bus te parkeren’ in de ArenA. „We komen voor een resultaat. Dat kan een stiekeme overwinning zijn, een gelijkspel of een klein verlies. Iets waar we mee verder kunnen, in ieder geval.” Of dat gaat lukken, heeft volgens Hofland maar met één ding te maken: „Of we klaar staan om elkaar te helpen.  In dat kader heeft Fortuna Sittard dus wel iets te verliezen: vertrouwen in elkaar en dus in de toekomst.

Hoe eindigde Ajax-Fortuna vorig seizoen?
In 5-0. Met drie treffers van Quincy Promes, één van David Neres en een eigen doelpunt van Cian Harries. Het was de grootste zege van Ajax op Fortuna in de eredivisie.

Hoe is bij Fortuna gekeken naar de 13-0 nederlaag van ‘bovenbuurman’ VVV?
Geen leedvermaak in Sittard over de sof in Venlo. Althans, niet hoor- of zichtbaar. De club heeft genoeg aan zichzelf: zes gespeeld, twee punten. Fortuna staat stijf onderaan en verkeert in crisis. Trainer Kevin Hofland voelde zich vorige week (3-1 thuisnederlaag tegen FC Groningen) besodemieterd door zijn eigen spelers: “Ik had er in de rust liefst tien willen wisselen.”

Op welke speler richten we de schijnwerpers?
Voor Fortuna-middenvelder Zian Flemming wordt de wedstrijd van zaterdag een bijzondere. De geboren Amsterdammer speelde tien jaar in de jeugdopleiding van Ajax. „Ik heb er extra veel zin in”, verheugt hij zich al. Dat het duel wordt gespeeld in een lege ArenA doet daar niets aan af. „Ik zat vroeger zelf altijd op de tribune. Dat geeft het toch wel extra betekenis.”

Arrogantie?
Fortuna staat achttiende. Ajax zit al hoopvol uit te kijken naar een record verbetering. Hopelijk gebeurt het”, zegt Gravenberch tegen Ajax TV. “Maar ik denk dat ze het anders aan gaan pakken dan VVV. Maar wij moeten er gewoon vol opklappen en de wedstrijd winnen, dat is het enige dat telt.” Ondertussen werkt Gravenberch ook aan zijn persoonlijke doelen. “Ik heb dit seizoen nog niet gescoord. De doelstellingen die ik heb wil ik halen en daar hoort scoren ook bij. Tegen Fortuna wil ik ook doelpunten maken

Welk verhaal uit de oude doos komt in de aanloop naar dit duel naar boven?
Met 120 bussen trokken de Fortuna-aanhangers in augustus 1969 naar het Olympisch Stadion voor de benefietwedstrijd van Willy Dullens, wiens carrière in de knop was gebroken door een knieblessure. In 1966 was Dullens van Sittardia de eerste die in Nederland tot voetballer van het jaar werd verkozen. “Technisch was Dullens misschien wel beter dan ik,” zei Johan Cruijff ooit. De benefietwedstrijd tussen Ajax en Alemannia Aachen leverde 170.000 gulden op. Jaren later begon Dullens van dat geld een kapperszaak. Hij kampte na zijn afkeuring echter nog lange tijd met zware depressies.

Vermoedelijke opstelling:
Van Osch, Rota, Angha, Janssen, Cox, Smeets, Tekie, Seuntjens, Flemming, Polter, Hansson.

Geef een reactie