Fortuna Sittard op halve kracht langs machteloos Roda: 0-2

Iets meer dan vijf jaar geleden was laatste Mijnstreekderby. Het kleine Fortuna Sittard wist toen de rivaal uit Kerkrade te verslaan met 1-3.  Het was het definitieve begin van het einde voor de ooit roemrijke club uit de oostelijke mijnstreek. Menig fan uit de westelijke mijnstreek kijkt nog met veel plezier terug op die dag. De behoefte aan zo’n herhaling was voor aanvang van de derby in Sittard zeker aanwezig.

Trainer Kevin Hofland was vooraanvang van het duel tamelijk ontspannen en vol zelf vertrouwen op Fox. Hij vond dat het hele team in de afgelopen wedstrijden te weinig energie had geleverd en eiste in de derby simpelweg meer, veel meer. In de opening van het duel was al snel duidelijk dat heel hard werken niet eens noodzakelijk was. Tegenstander Roda jc oogde wel heel erg zwak en binnen een paar minuten had de bal al op de stip gekund, maar de scheids beschermde de geel-zwarten nog. Heel lang kon hij de treffer van Fortuna Sittard toch niet voorkomen, want een paar minuten later maakten de kerkradenaren gewoon weer een domme overtreding en Polter kon de toegekende pingel simpel benutten: 0-1. Een droom start voor Zitterd.

Het spelbeeld veranderde vervolgens  nauwelijks. Fortuna Sittard mocht vrij eenvoudig blijven combineren en uit een van die aanvallen mocht Flemming vrij voor de  keeper nog eens een echte ‘ poort’  doen: 0-2. Kinderlijk eenvoudig. Net toen de wat meer objectieve fan medelijden met roda begon te krijgen stopte Fortuna gewoon ineens met voetballen. Het leverde een half uur oer statistisch, tamelijk vervelend voetbal op, waar Roda niks kon en Fortuna , ja wat deed Fortuna? Met wat geluk had het 0-3 of 0-4 kunnen maken., maar dat deed het niet.  Eigenlijk haalde alleen Flemming een goede voldoende in de eerste helft en de rest van het team helaas niet. Het bleek voldoende voor een 0-2 ruststand.

Na rust een zelfde beeld. Drama voetbal waarbij Fortuna Sittard simpelweg meer kwaliteit  op de mat had staan.  Binnen 15 minuten miste de blauw-oranje weer twee monster kansen, waarbij de thuisploeg amper over de helft wist te komen.  Ook het middendeel van de 2e helft leverde geen hartkloppingen of adrenaline stoten op. Het enige dat met enige vaart op het grasveld denderde was de regen. Fortuna Sittard kreeg via Tekie en Polter nog prima kansen, maar ze gingen er niet in. Na een heel dik uur spelen wist Roda warempel ook een keer in de zestien te komen, het leverde uiteraard niets op.

De wedstrijd kabbelde dus zo vrolijk verder, zonder echte hoogtepunten, maar vanuit een Sittards perceptief ook verder geen dieptepunten.  Het eerstvolgende leuke moment was de wissel tussen de aardig spelende Seuntjes en Semedo, waarbij die laatste bij zijn invalbeurt meteen voor gevaar zorgde. Zijn schot werd echter net geblokt.  Het bleef bij dit hoogtepunt en na 90 minuten voetballen geloofde iedereen het wel. De geel zwarten hadden nog een jaar kunnen voetballen zonder enig gevaar te stichten en de blauw-oranje zoeken nog naar betere vorm om dergelijke wedstrijden gewoon na een kwartier al af te maken. Dit was natuurlijk een ideale wedstrijd voor een 0-10. Enfin,  Cest la vie.

De conclusie is dat het echt nog wel wat beter kan en moet bij Fortuna, maar de andere conclusie is ook dat Fortuna Sittard  mijlenver voor ligt op de middenmoter uit de juupliek. Die conclusie is an sich niet nieuw, maar het is toch goed dat het ook op het veld zichtbaar was.  De Sittardenaren kegelen die van Kerkrade uit het bekertoernooi en dat is best lekker voor een woensdagavond. Felicita mannen!