Fortuna kan alleen voor de wedstrijd imponeren: 0-0

De ontmoeting tussen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam in de Eredivisie is zaterdagavond in een gelijkspel geëindigd: 0-0. Sparta overnacht als de nummer zes van de Eredivisie, terwijl het voor Fortuna pas het derde punt van het seizoen is. De Sittardenaren houden nog altijd alleen hekkensluiter RKC Waalwijk onder zich. Hoogtepunt van de wedstrijd was de ode van de fans aan Fernando Ricksen.

De opening van het “do-or-die” duel begon indrukwekkend in Sittard. Op initiatief van UGS en TGV werd een mooie sfeeractie neergezet. Een 25-tal fans met fakkels en een mooi doek zorgden voor een indrukwekkende sfeer. Het zorgde voor veel emoties op de Ricksen-side, maar ook bij de familie van Fernando.  Een top actie aldus, waarbij we ook meteen ons respect voor de Sparta fans willen betuigen, niet alleen hadden ze een prachtig doek gemaakt voor Fernando, ook kwamen fans uit Rotterdam hun eer betuigen bij het standbeeld. Top!

Helaas bleef het top gevoel niet lang hangen. Na een vurig begin ebde de energie en het perspectief weg. In de eerste helft vielen er vrijwel geen hoogtepunten te noteren. De teams van Ultee en Fraser probeerden weliswaar het vijandelijke doel op te zoeken, maar waren bijzonder slordig in de passing. Negen minuten voor de onderbreking kreeg Fortuna Sittard eigenlijk pas de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een heerlijke combinatie mikte Tesfaldet Tekie het leer richting de kruising, maar Tim Coremans kon nipt een tegendoelpunt voorkomen.

Luttele minuten later was ook Sparta dicht bij een doelpunt. Een inzet van Halil Dervisoglu ging maar net naast het doel van Alexei Koselev. Het eerste bedrijf kende een vervelend einde, met een fikse botsing tussen Abdou Harroui en Michael Pinto. Laatstgenoemde bleef lang op de grond liggen en werd in de rust uiteindelijk vervangen door Nassim El Ablak.

De tweede helft was wellicht nog matiger. Fortuna bleef volharden in de 4-4-2 opstelling in de hoop dat opkomende spelers de verdediging van Sparta konden slechten. Maar dit Sparta liet zien waarom het in de top 8 staat en het gaf geen krimp. Fortuna had geen creativiteit, geen kwaliteit en ook niet het vertrouwen en de wil om vol op de aanval te gaan. Bang voor weer een nederlaag bleef het bij schaak-voetbal en gokken op een “gelukkige treffer”.

Sparta had in het laatste kwartier zelfs het duel naar zich toe kunnen trekken. Een schot van niet-zo-populaire- Bryan Smeets ging net langs  en niet veel later had Koselev een heerlijke redding in huis op een inzet van Karami. Het stadion veerde nog even op toen Sparta met 10 man kwam te spelen,  maar Fortuna kon niet profiteren noch imponeren.

Al met al geen al te beste beurt van de Fortunezen. Tegen Twente, Vitesse en Willem 2 zag je wel degelijk een lijn in het voetbal en ook een drive naar voren. Die was tegen Sparta helaas niet te herkennen. Mogelijke oorzaak is het inpassen van de nieuwe gezichten in de basis, maar al met al maakt de ploeg de indruk dat het dit wel ongeveer is wat we mogen verwachten de komende wedstrijden. Een optimist zou zeggen dat we tegen de (tijdelijke) nummer 6 van de eredivisie het dan best aardig doen, meer realistisch lijkt het echter dat we dit soort wedstrijden moeten winnen om weg te komen van onderste plaatsen.  Op naar Feyenoord, en dan hopen dat Angha en Damascan weer mee kunnen doen.

(foto’s met dank aan lei!)

Geef een reactie