Fortuna – MVV ook strijd van de fans

Natuurlijk is de wedstrijd tegen Mvv duizend keer meer een derby dan de wedstrijd tegen onze Noord-Limburgse buren uit Venlo. Maastrichtenaren komen we immers tegen in het café, op het werk of op school. Niks mooiers dan na een overwinning wat Zittersj zout in de open wonden te gooien en ja, andersom is er ook niks vervelenders om dat te moeten ondergaan. Dat verschil tussen lol en pijn is wat wij – de fans- nu echte voetbalbeleving noemen.

Als fans kunnen we maar helaas een beetje invloed uitoefenen op die “lol of pijn” dimensie, maar al met al kunnen we de lol wel wat verhogen en de pijn iets minder zacht maken door trots te kunnen zijn op de eigen fan inbreng en support. Zingen, massaal aanwezig zijn,de club blijven steunen als het minder goed gaat en een lekkere sfeer/ Tifo zijn belangrijke elementen voor die trots. Naast het feit dat het leuk is, het de “lol-pijn ervaring” doet beïnvloeden helpt het ook nog eens de 11 geel-groene spelers op het veld. Dus aan ‘m zullen we maar weer eens zeggen 🙂

In dat kader blijft het ff spannend. Fortunezen vinden vaker makkelijker energie in het -online- klagen dan in het -blind- supporteren van de club of anderen. Deels is dat een menselijke eigenschap, deels komt dit ook voort uit jarenlange teleurstelling en lijkt het “voorzichtig zijn” soms wel een beschermingsmiddel om je alvast tegen de volgende teleurstelling te wapenen. “dat heb ik toch voorspelt” is dan ook een van de meest populaire fan-uitspraken van de laatste tien jaar.

En toch valt het altijd weer mee. Net als je denkt dat er geen hond op de tribune zit loopt het weer lekker vol, net als je denkt dat je een afstraffing gaat krijgen maakt de derby weer andere krachten los. Dus waarom zouden we niet met wat meer kleur op de wangen naar Vrijdag uitkijken? De overheid heeft het vertrouwen in de supporters uitgesproken en zal met zeer weinig zichtbare politie inzet de orde bewaken, er is vrije verkoop aan de kassa’s , het wordt niet heel erg koud, het supportershome is vanaf 18.00 gewoon open met mooie TV beelden en lekker bier, de kaarten voor de Ricksen side waren bij Wil Sport zelfs ff uitverkocht, Isitan en de gehele selectie beseffen wat er te winnen -en te verliezen- valt en last but not least ; de supporters bereiden weer een lekkere Tifo voor.

Met de steun van een significante financiële sponsoring van de Fortuna SC is de TGV al weer enige tijd bezig om namens de fans te laten zien dat de Fortuna Sittard Tifo scene een van de betere van de juupliek is. Iets waar we trots op kunnen zijn.

De lekkere derby komt er dus aan, de spelers op het veld gaan uiteindelijk bepalen wat de sfeer na afloop gaat worden,So be it, maar het zijn de fans -en ook niemand anders- die bepalen wat de sfeer vooraf en tijdens de wedstrijd is! Let’s go for it… and have fun!