Fortuna nog niet klaar: “We zoeken nog ervaring”

Fortuna Sittard zeg deze zomer een karrevracht aan spelers uit Limburg vertrekken en haalde daar inmiddels ook al de nodige aanwinsten voor terug. Toch kijkt de club nog steeds om zich heen en hoopt het tegen het einde van de transferperiode nog meerdere nieuwelingen te kunnen begroeten, zegt technisch manager Sjoerd Ars.

Er liepen vijftien contracten af in Sittard en dus moest Ars aan de bak. Er werden tot dusver al acht nieuwe spelers gehaald. Verdedigers Passlack en Raitanen, middenvelders Carbonell en Ugur en aanvallers Sambou, Donkor, Karjalainen en Damașcan kwamen de selectie van de nieuwe trainer Sjors Ultee versterken. “Er staat nu een aardig elftal”, zegt Ars tegen FOX Sports. “Het is nog vrij jong, maar wel talentvol en met kwaliteit.”

Ars vraagt om geduld. “We hebben tijd nodig. Veel jongens zijn nog niet gewend aan het Eredivisie-niveau en de manier van trainen. Je moet er een paar weken voor uittrekken voordat je echt een goed beeld kunt krijgen. Vorig jaar had je nog een kern van het seizoen daarvoor, die jongens hadden veel met elkaar gespeeld. Maar ook toen merkte je dat veel van de jongens moeite hadden zich aan te passen aan de Eredivisie.

De jonge Fortuna Sittard-selectie kreeg tijdens de eerste competitiewedstrijd een optater bij AZ. Ars hoopte op een positief vervolg tegen Heracles Almelo, maar die bleef uit. “Ik miste het niveau en het vertrouwen dat we op trainingen wel laten zien. Vanuit AZ dachten veel spelers: ‘Godverdomme, het is wel even aanpoten.’ Je merkte tegen Heracles dat er heel veel druk op lag bij de jongens. Maar voetballend zit het er gewoon in. Op een aantal posities moet er wel wat bij komen. Meer ervaring, wat fysieks. Jongens waarvan je weet dat ze er meteen staan en een toegevoegde waarde zijn.”

De club continuïteit staat boven alles.
De technisch manager had liever gezien dat die nieuwe sterkhouders al in Sittard gearriveerd waren. “Maar zo werkt de markt, helaas. Dat zag je vorig jaar met José Rodríguez en Lazaros Lamprou. Die kwamen ook in de laatste week binnen en waren uiteindelijk sterkhouders.” Ars zoekt nog een centrumverdediger, een verdedigende middenvelder en een creatieve aanvaller. Die nieuwelingen moeten het elftal mede bij de hand nemen.
Aan de uitgaande kant gebeurde er ook het nodige. Met huurlingen meegerekend vertrokken er zeventien spelers uit Sittard. “Je moet realistisch kijken naar wat je kan als club. We zijn dit jaar teruggegaan in spelersbudget”, vertelt Ars. “Prioriteit nummer één is dat de club er over tien jaar nog is, financieel gezien. Je kunt nu gekke dingen doen en flink investeren in een selectie, maar dan nog ben je er niet zeker van dat je in de Eredivisie blijft. Wij gaan niks doen om de continuïteit van de club in gevaar te brengen.”De technisch manager krijgt het gemor van supporters ook mee. “Ik snap die emoties ook wel na twee wedstrijden, maar het belangrijkste is dat de supporters achter onze spelers blijven staan. We proberen met zijn allen het maximale te doen en ik ben ervan overtuigd dat we het dit jaar weer op de rit krijgen. Het zou een topprestatie zijn als we erin blijven, want dat zou betekenen dat we drie clubs onder ons kunnen houden met het laagste voetbalbudget uit de Eredivisie. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we weer een mooi jaar tegemoet gaan met zijn allen.”

 

 

Geef een reactie