Fortuna onmachtig tegen matig Vitesse

In een povere wedstrijd wist Fortuna Sittard de nederlaag tegen Vitesse beperkt te houden: 2-1. De eerste helft was (weer) zwak, maar wonder boven wonder stond er toch een 1-1 ruststand op de borden in een sfeerloze Gelredome. In de 2e helft wist Fortuna Sittard -door een betere veldbezetting- de tegenstander te ontregelen en viel de 2-1 eigenlijk bij verrassing. Fortuna Sittard wist echter te weinig af te dwingen om aanspraak te maken op een punt

Dankzij een moment van klasse van Matús Bero heeft Vitesse zondagmiddag Fortuna Sittard opzij gezet tijdens de tiende speelronde van de Eredivisie. De Arnhemmers belandden daardoor in de topvijf van de Eredivisie. De Arnhemmers bezetten bij aanvang van deze Eredivisie-dag de zevende plaats met slechts twee punten meer dan nummer veertien Fortuna Sittard – zo klein zijn de verschillen nog in deze fase.

In de eerste helft was Vitesse de ploeg die domineerde, maar slechts weinig deed met het overwicht. Het was illustratief voor het gebrek aan scherpte bij de aanvallend ingestelde spelers dat alleen verdediger Maikel van der Werff voor rust het net vond. De aanvoerder kopte in de twaalfde minuut raak op aangeven van Navarone Foor.

Diezelfde Van der Werff moest in de veertigste minuut de strijd staken met een blessure; Danilho Doekhi loste hem af. Wellicht was de Vitesse-defensie daardoor even gedesoriënteerd, want bij het scheiden van de markt voor rust liet André Vidigal de 1-1 aantekenen. Na een voorzet vanaf links verschalkte de Portugese aanvaller zijn landgenoot Eduardo.

Met die tussenstand kreeg Fortuna Sittard veel meer dan waar het in die fase recht op had, want onder anderen Bero, Bryan Linssen en Oussama Darfalou zorgden voor een aantal gevaarlijke momenten voor het doel van Fortuna Sittard-keeper Alexei Koselev. Bij Vitesse ging er in de eerste helft vaak iets mis in de eindfase, maar in elk geval was er nog sprake van dreiging. Na de hervatting daalde het niveau van het veldspel van de Arnhemmers bijna zienderogen. De zeer fraaie goal van Bero kwam dan ook totaal uit de lucht vallen. De Slowaakse international trof in de 66ste minuut doel met een halve omhaal nadat de verdediging van Fortuna Sittard de bal niet kon wegwerken.

Fortuna Sittard probeerde nog iets te forceren met het inbrengen van Lisandro Semedo, maar ook de invaller slaagde er niet in de promovendus langszij te helpen. Vidigal kon dat ook niet meer doen: de maker van de 1-1 was halverwege in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Clint Essers.

Tijdens de volgende speelronde ontvangt Fortuna Sittard PEC Zwolle. Eerst speelt Fortuna Sittard echter nog de beker uitwedstrijd tegen NEC.