Fortuna Sittard – Jong Ajax = 0-1

Angst overheerst binnen Fortuna Sittard, winnaarsmentaliteit ontbreekt op alle fronten

Fortuna Sittard speelde in de 32 ste ronde van het seizoen 2013-2014 een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Een belangrijke wedstrijd voor beide Jupiler League teams. Hoewel de tegenstander van vrijdagavond niks heeft te winnen stonden de jonge Godenzonen voor aanvang van de wedstrijd wel fier aan kop in de 4 de periode. Prestige dus de inzet bij de gasten. Fortuna Sittard moest winnen om aansluiting te behouden met de plekken die op het eind van de competitie recht geven op deelname aan de play-offs.

Met nog 7 wedstrijden te spelen volop spanning in de Jupiler League. In een redelijk gevuld Offermans-Joosten stadion floot scheidsrechter Sanders om 20.00 uur zijn fluit. Ook hij zag dat trainer Wil Boessen enkele wijzigingen had doorgevoerd in zijn laatste linie:

Kaya

Turan – Dreesen – De Boer – Janssen

Vlug – Voorn – Briels – Zennaro

N’Koyi – Nepomuceno

Fortuna Sittard begon behoudend aan de wedstrijd en speelde op balbezit. Het leer vond moeiteloos zijn weg van links naar rechts, naar voren maar bovenal naar achteren. Jong Ajax kwam niet in het spel voor, de bal deed zijn werk. Een tactiek die redelijk gemakkelijk de eindzege zou veiligstellen want na 5 minuten een eerste kans voor de thuisploeg. Een volley van 16 meter eindigde als hoekschop. Toen Gevaro Nepomuceno na 15 minuten vrij op doelman van der Hart mocht doorlopen leek de wedstrijd vroegtijdig beslist. Het schot van de Fortuna jongeling echter tegen de doelman aan en wederom een corner.

Hoe leep het begin van Fortuna Sittard was, in de 1 ste helft was het Jong Ajax dat het meeste aanspraak mocht maken op een voorsprong. Na een kwartier spelen was de koek namelijk op voor alles wat groen en geel was. Jong Ajax creeerde zich enkele uitstekende kansen middels corners en het was een Godswonder dat de 0-1 niet binnenviel. Technisch begaafd, maar vooral de angst binnen onze eigen selectie om tegen een zeperd op te lopen kenmerkte het resterende half uur tot de rust.

Fortuna angsthazen voetbal, Jong Ajax wilde de bal perse in het doel lopen en weigerde op goal te schieten. Gevolg een dramatisch slechte eerste helft zonder enige overtuiging en beleving.

Wie dacht dat Fortuna Sittard na een donderspeech (?) haar tegenstander bij de strot zou pakken kwam bedrogen uit. Als makke lammetjes acteerden de Limburgse spelersgroep. Angsthazenvoetbal op en top. Jong Ajax hoefde zich niet eens in te spannen om op 0-1 voorsprong te komen. Het was El Hasnaoui die na een uur spelen de bal vanaf de linkerkant met een bekeken schuiver het verschil maakte.

De 5.000 aanwezigen wreven zich de pijn uit hun ogen. Het voetbal van Fortuna Sittard was namelijk niet om aan te zien. Was dit een ploeg die vocht voor haar laatste kans om de play-offs te bereiken of een spelersgroep die hun vakantie al had geboekt? Ferhat Kaya onderscheidde zich enkele malen met goede reddingen en in de 70 ste minuut was het Fatih Turan die daadwerkelijk eens door durfde te lopen op een speler. Na 70 minuten eindelijk een sprankje vuur in de wedstrijd. Het was te laat. Invaller Tarik Bhar kreeg een goede mogelijkheid om te scoren, de tot extra spits gebombardeerde Timothy Dreesen had een goede mogelijkheid, Gevaro Nepomuceno zijn schot ging over, Patrick N’Koyi miste.  Het schot van Jordie Briels eindigde binnenkant paal.

70 minuten angsthazenvoetbal om daarne te constateren dat het geluk in de laatste 20 minuten ontbrak. Je mag je vraagtekens stellen bij de tactiek deze vrijdagavond. Het voetbal leek werkelijk nergens op. De kater resteert dan ook. Fortuna Sittard verliest van Jong Ajax en mag zich kapot schamen!

Volgende week komt Jong PSV op bezoek. Een volgende kans om drie punten te pakken.

Foto’s van de wedstrijd komen uit de hand van Leo Everard, dank je wel! Voor een Top 100 allertijden klikt u hier . Namens Fortuna SC wenst ondergetekende u een prettig weekend.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen