Fortuna Sittard – Fc Volendam

02/10/2009 Fortuna Sittard stond voor aanvang van de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Volendam op een 19de plek in de Jupiler League seizoen 2009-2010. Trainer Roger Reijners onder druk want hoe TOF de trainer bleek en is, degradatie is onacceptabel.

Deze vrijdag staat echter voor een nieuw begin. De 4-5-1 variant werd namelijk -toevallig of niet samenvallende met de start van de 2de periode- ingewisseld voor de 4-4-2 ruit. In normaal Nederlands, spits Demba Traore kreeg in de voorhoede steun van Paul Voss. De risico’s achterin navenant.

Opstelling Fortuna:

Wintjens

Geenen – Grabovac – Nijs – Vanek

Simone – Voorn – Di Lallo – Ouweland

Voss – Traore

De 3.165 toeschouwers zagen dan ook vanaf minuut 1 een buitengewoon interessante en spannende wedstrijd. Fortuna speelde vrijuit en hoewel Ramon Voorn de gaten probeerde dicht te lopen was er de onvermijdelijke ruimte voor enkele FC Volendam spelers. Gevolg? Twee voetballende ploegen die elkaar met open vizier bestreden. Spijtig genoeg geleid door scheidsrechter Cairo, hoewel de statistieken anders zullen oordelen (remember Haarlem thuis).

Fortuna Sittard begon fris aan de wedstrijd en hoewel we met Vanek en Voss in de gelederen nu niet over de meest begenadigde technische spelers in de Jupiler League beschikken was de strijd vanaf het eerste fluitsignaal top. Angelo Simone deze keer op rechtshalf, Rick Geenen als rechterback. Een opvallende strategische opstelling van trainer Roger Reijners die na 90 minuten voetbal meesterlijk genoemd mag worden.

Anthony Di Lallo, al wekenlang in vorm stijgende, speelde frivool en vrij op de meest begeerde plek in het elftal, de nummer 10 positie achter de spitsen. Gedreven als een ware Italiaan. Simone, Facenna of Garlisi hebben dat ook, spelen met het hart! Vanaf minuut één een leuke wedstrijd. Fortuna creëerde zich enkele kansen en FC Volendam werd teruggedrongen. Net gedegradeerd uit de Eredivisie en ‘weggespeeld’ worden in Sittard. Voor de supporters van het ‘andere Oranje’ één troost’: slechts 3 supporters waren getuige van het falen.

Desondanks na een kwartier spelen de 0-1 op het scorebord. Scheidsrechter Cairo zag compleet onterecht net buiten de 16 meter een overtreding in een duel met Fortunaspeler Simone. Een halve penalty als gevolg welke uitstekend werd ingeschoten door Volendam nieuwkomer Van Dijk. Effe slikken en doorgaan. De thuisploeg beleef echter haar linies behouden en speelde positioneel misschien wel haar beste wedstrijd van het lopende seizoen. 4-4-2 (ruit) is dan ook voor een iedereen makkelijk te begrijpen. Ingewikkelder wordt het zodra Di Lallo al zwervend links en rechts zijn balletjes dreigend veroverd.

De 1-1 na een half uur spelen door Sven Nijs. Onze centrale verdediger die in een ‘kluts’ de bal intikt. Een goede goal die de jonge verdediger afkomstig van Racing vertrouwen zal schenken.

Een berustend moment voor velen, maar niet voor trainer Roger Reijners die de absolute winnaar van de dag is. Onze trainer stond namelijk onder enige druk en antwoord zoals hij als speler gewend was, aanvallen en winnen! Echter niet voordat FC Volendam voor rust nog de 1-2 wist te scoren. Van Zaanen die wel altijd lijkt te scoren tegen ons in de carambole. Na rust een Fortuna welke haar goede lijn, ondanks de ogenschijnlijke achterstand, voort en voorttrok. Een penalty nadat Simone een Volendamspeler in de 16meter op de hand speelt. 100% terecht, hoewel RTL7 met VI invloeden anders meent te oordelen. “Gemakkelijk gegeven” aldus Wilfred Genee.

Ramon Voorn achter de bal en hoewel de bal niet slecht is ingeschoten weet Volendam keeper Theo Zwarthoed de bal te stoppen. Een gevoel van ongeloof dient zich aan: Fortuna speelt namelijk vrij en open en maakt de wedstrijd. Volendam trainer Sturing hierover: “We lopen 70 minuten achter de feiten aan, Fortuna domineerde de wedstrijd”.

De 2-2 valt door een strafschop. Deze keer valt Fortuna spits Dembe Traore over een uitgestoken been. De toch al onzeker fluitende scheidsrechter Cairo wijst weer naar de stip. Een optelsom van de constante stroom van aanvallen en het gras opzoeken van bijvoorbeeld Paul Voss. Deze keer is het Di Lallo die de pingel opeist. “Ikke en niemand anders!”, zegt ie ook tegen Fortuna’s topscoorder Traore die de penalty ook wel wilt nemen. Feilloos in dezelfde hoek waar Voorn eerder mistte end at met nog 25 minuten te spelen.

FC Volendam werd weggetikt en de 3-2 kon logischerwijs niet uitblijven. Topscoorder Demba Traore profiteerde in de 79ste minuut van een fout in de Volendamse verdediging en scoorde zijn 5de van het seizoen. De vreugde in Sittard uiteraard groot en terecht.  FortunaHome heeft voor u enkel foto’s van deze matchnight en wenst speciaal trainer Roger Reijners en zijn manschappen te feliciteren met zijn succes!