Fortuna Sittard verliest van GA Eagles: 0-1

Maandagavond voetbal, het zal wel nooit wennen. Zeker niet als een wedstrijd pas om 20.45 uur begint. Het gegeven dat de wedstrijd Fortuna Sittard – GA Eagles ook nog eens live te volgen was op televisie (Eredivisie LIVE) verklaart het aantal toeschouwers in Sittard. Slechts 2721 getrouwen vonden deze maandagnacht de weg naar het ‘Walhalla van de Westelijke Mijnstreek’; de sportzone in Zitterd.

Fortuna Sittard trad aan in het bekende geel en groene tenue en wist zich op voorhand gesterkt door een goede reeks resultaten. Tegenvaller deze doordeweekse dag het niet mee kunnen spelen van linksback Randel Shakison. De Fransman Philippe Liard nam zijn positie over waardoor de thuisploeg in onderstaande basiself aantrad.

Wintjens

Geenen – De Boer – Thesker – Liard

Voorn – Ricksen – Mossaoui

Ribeiro – John

Caracciolo

Reserves: Di Lallo, Grabovac, Kotbani, Ojamaa, Voss, Marcos, Pinheiro

Scheidsrechter Dennis Higler floot om 20.45 uur voor het beginsignaal en zag dat GA Eagles vanaf de 1 ste seconde het heft in handen nam. Na 12 seconde (!) was de 1 ste corner van de wedstrijd een feit. Binnen 5 minuten stond de cornerverhouding Fortuna – Eagles op 0-3. Een score die eigenlijk ook best al op het scorebord had kunnen staan ware het niet dat scheidsrechter Higler geen overtreding zag op Eagles speler Jarchinio Antonia en dat doelman Danny Wintjens meerdere maken fantastisch stond te keepen.

Fortuna Sittard herpakte zich en de wedstrijd kwam na de Adelaars openingsfase redelijk in evenwicht. De 4-3-2-1 van Wim Dusseldorp bleek ook voor de nummer 10 van de Jupiler League moeilijk bespeelbaar. Met hangen en wurgen bleef het 0-0. In de 33 ste minuut creëerde Fortuna zich haar eerste echte kans van de wedstrijd. Spitsen Caracciolo en John wisselden veelvuldig van zijde en bij één van de acties maakte John mooi ruimte voor Caracciolo die plots aan de rechterkant kon opduiken voor Eagles doelman Sergio Padt. Het schot van de Belgische topscoorder van Fortuna Sittard suisde maar rakelings naast de paal.

0-0 met rust en al bij al een zeer matige vertoning van de thuisploeg. Trainer Dusseldorp had Fernando Ricksen dan een plaatsje naar voren geschoven maar de ervaren ex-international had duidelijk moeite om zich in zijn nieuwe rol in te leven. Meest teleurstellend echter toch wel het optreden van Fortuna’s Fransmannen Yoann de Boer en Philippe Liard. De onrust achter in de verdediging zorgde echter pas na een uur spelen voor de 0-1.

Net toen Fortuna Sittard uit haar schulp leek te kruipen en heel even durfde te dromen van een overwinning sloeg GA Eagles genadeloos toe. Zarko Grabovac, Anthony di Lallo en Badre Kotbani liepen zich amper een minuut warm toen verdediger Wout Droste de enige treffer van de wedstrijd liet aantekenen.

Na een uur ballen de 0-1 op het scorebord en het teken voor de thuisploeg om eens flink te knallen. Althans, zou een tegen degradatie voetballende ploeg moeten voetballen. Trainer Wim Dusseldorp deed alles volgens het boekje en bracht met Di Lallo en Grabovac zelfs twee extra aanvallers in de ploeg. Super grote kansen bleven echter uit. Fortuna wilde wel, maar het heilige vuur ontbrak bij bijna elke speler. Fernando Ricksen begon naarmate de wedstrijd verliep beter te spelen, maar ook hij kon het verschil niet meer maken. Paddy John had de drive, maar ontbrak fortuin en Rick Geenen had bijna de 1-1 op de voet na de enige fatsoenlijk opgezette aanval van Fortuna Sittard gedurende 90 minuten spelen.

De 3 minuten blessuretijd werden vakkundig om zeep geholpen door een tijdrekkende doelman Padt en de wedstrijd eindigde typerend met een hopeloos schot over van Zarko Grabovac.

De conclusie na 90 minuten spelen is hard: Fortuna speelde zonder bezieling. Hoe duur deze nederlaag zal zijn moet blijken over 2 maanden als of Almere City, AGOVV of Fortuna Sittard verdwijnt uit het betaalde voetbal.

Komende vrijdag 4 maart 2011 volgt de volgende finale voor Fortuna Sittard. Dan spelen de Limburgers een uitwedstrijd, tegenstander in Groningen is BV Veendam. De wedstrijd begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

Bron: FortunaHome.com

> Programma vrijdag 4 maart 2011 van de resterende degradatiekandidaten:

• Almere City – FC Zwolle
• Veendam – Fortuna Sittard
• AGOVV – MVV

> Bent u maandagavond aanwezig geweest in Sittard dan kunt u uiteraard als trouw Fortuna fan uw keuze voor MVP 10-11 doorgeven via fortunahome@hotmail.com.o.v.v. Fortuna-GA Eagles.

> Voor de Top 100 allertijden klikt u hier.

> De nieuwe stand onderin de Jupiler League.

•Plek 16: AGOVV: 25-20 (-18)
•Plek 17: Fortuna Sittard: 25-15 (-28)
•Plek 18: Almere City: 25-13 (-39)

De foto’s van de wedstrijd zijn u aangeboden door FortunaHome thuisfotograaf Leo Everard! Klik hier voor zijn portfolio.