Fortuna wint “thuiswedstrijd” van Feyenoord: 0-2

De zo gevreesde Kuip moest met lede ogen aan zien dat Fortuna Sittard op en buiten het veld heer en meester was. Met twee volle vakken waren de Fortuna fans met 1200 man qua sfeer de gehele wedstrijd de baas van het het legioen. Op het veld was het eender en werden de Rotterdammers met 0-2 in hun eigen Kuip afgemaakt. Heel-erg-lekker!

“En het legioen is met pensioen” en “Ajax publiek, Ajax publiek” waren -ietwat ironische- oer-hollandse meezing hits , waar ook het meer klassieke  Limburgse “Nao Veure”  en “Gebaore & Getaoge” luidkeels door de mooie Kuip galmden.  Hoe prachtig de sfeer ook was, nog unieker was de heerlijke wedstrijd die het elftal van Kevin en Rene op de mat legden. De tactiek, de wedstrijd instelling en de uitvoering, alles klopte deze Zondagnamiddag. “Good old” Hutten maakte zeker niet onverdiend de 0-1 en net toen Rotterdam  ging dromen van een puntje pakken maakte invaller Messaoudi  een einde aan de wedstrijd: 0-2. Klaar, over en uit.

De Zondag begon voor een dikke 1200 Limburgers al in alle vroegte. Met ijs, mist (ook in het hoofd bij sommige) en een beetje sneeuw op de weg vond er de hele ochtend en middag een geel-groene volksverhuizing vanuit Limburg naar de Havenstad plaats. De gezellige cafés in Rotjeknor en het prachtige authentieke trainingsoord Varkensoord hebben vast een topdag in de omzet gehad, want de doorgaans sympathieke Limburgers houden wel van een pintje. De Sittardse fans hadden er duidelijk zin en vertrouwen in.

Slimme taktiek.
De staff van Fortuna Sittard nam haar taak ook gelukkig zeer serieus, want Rene Eijer en Kevin Hofland hadden hun elftal aangepast. Aanvaller Novakovich keerde na zijn blessure terug in de basis. Samen met Stokkers vormde hij de Sittardse aanval. Ook Hutten en Smeets kregen weer een plek. Op de rechstback-positie werd gekozen voor Ninaj. Dat ging ten koste van Essers en Ciranni. Heerings keerde terug in de basis, centraal achterin op de positie van Ninaj.

Daarmee had Fortuna een behoorlijke luchtmacht, die bij een van de hoekschoppen in de eerste tien minuten een mogelijkheid opleverde. Doelman Bijlow redde op het nippertje. Fortuna verstopte zich niet, maar werd ook regelmatig teruggedrongen door de ploeg uit Zuid. Voor rust verzuimde Fortuna nog om Feyenoord pijn te doen in de omschakeling. De Amerikaanse spits Andrija Novakovich handelde tweemaal niet adequaat en spaarde de thuisploeg. Het bleef in een opgaande eerste helft uiteindelijk 0-0.

Zes minuten na rust was het wel raak. Na felle druk van Fortuna stond het elftal van Van Bronckhorst totaal uit positie, waardoor uitblinker Mark Diemers de ruimte kreeg om Novakovich te bedienen. Die bleef dit keer ijzig kalm, kapte Tyrell Malacia kinderlijk eenvoudig uit en legde terug op Hutten. De middenvelder klaarde het klusje en deed zo het uitvak ontploffen: 0-1.

Fortuna speelt puike partij en resultaat.
Hutten kreeg dieper in de 2e helft nog een uitgelezen kans op de 0-2. Diemers behield opnieuw het overzicht en legde af op Hutten, die met links net voorlangs schoot. Aan de andere kant mikte Larsson de bal al net naast en Van Persie was ook meerdere malen zeer dreigend. In de 82ste minuut kapte hij Koselev uit maar Wessel Dammers wist het schot voor de doellijn weg te halen.

Dat was de laatste grote mogelijkheid voor Feyenoord, dat in de blessuretijd de genadeklap kreeg. Invaller Ahmed El Messaoudi verschafte zichzelf ruimte bij het strafschopgebied en schoot keurig de tweede goal voor Fortuna binnen. Fortuna Sittard zorgde daarmee voor het eerste puntenverlies van Feyenoord dit seizoen voor eigen publiek.. na ja..eigen publiek 🙂.

Belangrijker nog is dat Fortuna Sittard drie punten pakt en zo haar 10e positie in de eredivisie weet te handhaven.  Je zou er maar “gebaore & getaoge” zijn …

 

 

https://twitter.com/i/status/1074357241304752128

 

 

 

Geef een reactie