Fortuna Sittard wint van SC Cambuur: 2-1

Eén zwaluw maakt nog geen zomer en de eerste competitie overwinning van Fortuna Sittard betekent dan ook niet dat onze club plots uit de gevarenzone (lees degradatiezorgen) is. De overwinning zorgt wel voor lachende gezichten binnen de club en voor de broodnodige aansluiting met andere degradatiekandidaten als AGOVV, MVV, Almere City, FC Emmen en FC Dordrecht.

Turkse fans..haha.

de Jongeren kern was uiteraard ook weer van de partij!

en ook onze sokkie was present

de nieuwe spullen van Maatjes..mooi spul!!!

tada… na 5 jaar..daar is die weer..bolke!!!!

Door de overwinning heeft Fortuna Sittard na 8 gespeelde wedstrijden 2 punten positief. De hatelijke minpunten horen dan ook tot het verleden en het seizoen 2010-2011 staat op het punt om echt te beginnen.

In café de Gats op de markt in Sittard wisten 15 getrouwen het bijna allemaal zeker deze vrijdagmiddag, de eerste overwinning kon niet uitblijven. Fortuna Sittard speelde de afgelopen weken fris van de lever maar verloor tegen de verhouding in haar wedstrijden van FC Volendam, Telstar (beker) en MVV Maastricht. Succes kon niet uitblijven, niemand die deze overtuiging echter wenste uit te spreken. Onze club speelde dan wel goed, maar haalde geen punten.

De terugkeer van 4 selectiespelers (Hofstede, Geenen, Gulpen en Garlisi) zorgde in ieder geval voor een kwaliteitsimpuls binnen de spelersgroep. Trainer Wim Dusseldorp had dan nog niet de beschikking over de Braziliaan Joao (geschorst) en de basisspelers de Boer en Shakison (beide geblesseerd) echter t.o.v. voorgaande wedstrijden toch al meer keuze. Het sierde de oefenmeester dan ook dat hij standvastig zijn speelstijl niet aanpaste. Twee pionnen werden vervangen (Geenen voor Diaz, Hofstede voor Riyani) echter zijn speelstijl bleef dezelfde: 3-5-2.

Basis opstelling Fortuna Sittard versus SC Cambuur:

Wintjens

Geenen – Liard – Schroyen

Di Lallo – Voorn – Hofstede – Kotbani – Dadd

Grabovac – Caracciolo

Reserves: Voss, Diaz, Facenna, Gulpen, Riyani, Diogo en Villareal.

De wedstrijd begon keurig op tijd toen scheidsrechter Maarten Ketting om 20.00 uur het eerst zijn fluitje uittestte. De Trendword Arena was met 2.946 toeschouwers matigjes gevuld en de aanwezigen zagen tot grootse verbazing een compleet leeg uitvak. Geen enkele Fries had zich de moeite genomen om deze vrijdag het hele land te doorkruisen. Wellicht ook maar goed, want het spel van de gastheren was buitengewoon matig. Waar voorgaande seizoenen SC Cambuur bekend stond vanwege hun sterke aanvalslinie De Visscher, de Vries, Maachi is dit seizoen alleen nog Maachi over als basisspeler. Visscher is verkast en de Vries is met zwaar overgewicht tot bankzitter gebombardeerd.

In de selectie echter toch nog altijd een paar goede spelers. David Meul, Danny Guyt, Serhat Koc en Nassir Maachie mogen in Sittard van ondergetekende aanschuiven. De Friezen konden echter in de beginfase geen enkele vuist maken en Fortuna Sittard domineerde de wedstrijd.

Toen verdediger Rick Geenen in de 10 de minuut de openingstreffer  voor zijn rekening nam zat Fortuna Sittard op rozen. Een voorzet van de uitstekend spelende Anthony Di Lallo kwam bij Zarko Grabovac die kaatste met de in Geleen geboren Geenen. De blonde verdediger die in een seizoen altijd wel garant staat voor enkele doelpunten bedacht zich niet lang en tikte het leer met zijn rechterpunt van de schoen voorbij doelman David Meul. De lange ex-Fortunees zou deze avond vaker mogen grabbelen.

De blijdschap aan Sittardse kant ingetogen groot. De twee tegengoalen van FC Volendam nog helder op het netvlies van alle basisspelers. Met gedoseerd aanvallend spel behield Fortuna Sittard deze keer redelijk eenvoudig het overwicht in de wedstrijd. SC Cambuur –de ploeg die 7 de stond op de ranglijst-  vocht zich ietwat terug in de wedstrijd en na een half uur spelen de eerste kans voor de Friezen. De druk op de goed keepende Danny Wintjens bleef echter uit en met een 1-0 voorsprong smaakte het biertje in het supportershome opperbest. Ook voor supporter Ronken die na verstek van 5 jaar dan eindelijk weer eens een wedstrijd mocht bezoeken van onze club.

SC Cambuur trainer Stanley Menzo greep in tijdens de theepauze. Voormalig topspits Mark de Vries werd naast spits Koc geïnstalleerd wat Fortuna Sittard noodzaakte het systeem te veranderen. Spits Zarko Grabovac werd de persoonlijke begeleider van de Vries en verkaste dus naar de verdedigingslinie waardoor Fortuna Sittard plots 4-5-1 speelde.

Een rommelige fase diende zich aan, zeker nadat Fortuna speler Badre Kotbani met een brancard van het veld moest worden gedragen. Wellicht een zeer zware blessure voor de jonge linkspoot en onze gedachte dan ook bij de geboren Sittardenaar. Zijn vervanger Lars Gulpen.

In deze fase van de wedstrijd leek Fortuna Sittard volkomen machteloos. De counters bleken niet scherp genoeg en doelman Danny Wintjens kreeg de kans zich enkele keren te onderscheiden. De lange Limburger kon echter ook niet voorkomen dat Danny Guyt in de 54sye minuut met de kop, na een voorzet van SC Cambuur aanvoerder Ruud Jansen,  de 1-1 kon scoren.

Na een uur voetballen was de pijp van de Friezen echter op en kwam Fortuna Sittard weer redelijk makkelijk in de wedstrijd. Zonder groots te spelen bleek de counter van de thuisploeg ploeg wel messcherp. Jammer dat Fabio Caracciolo teleurstelde in de spits anders hadden we een grote uitslag kunnen neerzetten. In de 69 ste minuut as het dan raak. Een vrije trap genomen door Venlo huurling Dadda belandde op de blonde kop van Rickie Geenen die David Meul voor de 2 de keer deze avond wist te passeren. Een typische Geenen goal die voetbalminnend Nederland eigenlijk nu langzaamaan toch zou moeten kennen. Met zijn blonde koppie voor Paul Beekmans en pats: 2-1.

Een heerlijke goal en de terechte voorsprong. De bijna 3.000 aanwezigen gingen er maar eens lekker voor zitten want SC Cambuur zou toch zeker wel een alles of niets initiatief willen forceren.  De Friezen kwamen echter niet toe aan een slotoffensief. Het Friese vuistje was amper voelbaar. Lars Gulpen dirigeerde zijn manschappen, Anthony di Lallo bleef gevaarlijk en Ramon Voorn speelde ouderwets degelijk. De ingebrachte Mohammed Riyani had de 3-1 op zijn sloffen maar miste onfortuinlijk. Fortuna Sittard kwam niet meer in gevaar, ook niet toen scheidsrechter Ketting als 12 de Fries met al zijn macht probeerde een doorbraak te forceren. De leidsman floot tot de 90 ste minuut een redelijke wedstrijd maar zorgde met zijn onterecht gegeven hoekschop in blessuretijd toch nog voor een gevaarlijk momentje.

Doelman Wintjens soeverein, Fortuna Sittard tevreden en de blijdschap bij de fans. Na het nuttigen van wat goudgeel vocht in het FortunaHome de weg naar de drive inn van Mc Donalds. Bij het verlaten van het stadion zien we Ramon Voorn met zijn rijmaatje Yassine Halim. De Maastrichtenaar uiteraard content maar de realiteit overheerst gelukkig: “We speelden de minste wedstrijd van afgelopen weken maar winnen wel.”

Het begin is gemaakt, onze volgende tegenstander heeft RBC Roosendaal. Bij deze Brabantse tegenstander ook een oud-Fortunees in het doel: Arjan Christianen. Ook een weerzien met Mels van Driel, een heerlijke pot voetbal dus.

Prettig weekend.

De foto’s bij dit verslag zijn gemaakt oa door FortunaHome fotograaf Leo Everard uit Elsloo. Uw MVP 10-11 stem kunt uw uitbrengen door 5 Fortuna namen te mailen naar fortunahome@hotmail.com