Fortuna U8 en U9, talent in de dop

In navolging van een aantal wedstrijdverslagen aangaande de U19 en de U15, mochten we vandaag een verslag ontvangen over de gespeelde wedstrijden van Fortuna U8 en U9, beiden tegen FC Oda. deze keer is de naam wel volledig want deze club komt uit Weert en niet uit koempelgebied.

Onze kleinste talentjes kennen ook gedreven en fanatiek ouders en deze bijdrage is afkomstig van één van deze ouders, te weten Marc Verjans. Marc is een fanatiek supporter, leider bij de jeugd waar zijn zoon speelt/speelde bij UOW ´02 en daarnaast ook nog voorzitter van Fortuna SC.

Fortuna Sittard U8 en U9 openen het seizoen tegen FC Oda

Via diverse kanalen kreeg Fortuna SC de afgelopen periode nadrukkelijk de vraag om meer aandacht te besteden aan de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Na enkele mooie verslagen van wedstrijden van jeugdteams van Fortuna Sittard door onze webmasters dacht ik, waarom zou ik niet ook eens een verslagje maken van een wedstrijd van het jeugdplan waar mijn zoontje voetbalt, ik ben er toch.
Het is zondagochtend 21 september 2014. Normaal gesproken wordt ik wakker door het geluid van mijn wekker maar het is vandaag een wedstrijddag en dus is Justin al vroeg wakker. Hij heeft er weer zin in, en dat is wat telt, plezier in het spelletje. Na een ontbijtje vertrekken we vanuit Landgraaf naar Buchten waar de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen door de U8 en U9 teams van het jeugdplan gespeeld zal worden. De tegenstander van vandaag is hoofdklasser FC Oda uit Weert. Hier voetballen enkele bekenden; natuurlijk Niels die ook in het jeugdplan van Fortuna Sittard speelt maar ook Jay en Teun die in het verleden deel uitgemaakt hebben van het jeugdplan. Altijd leuk om te zien dat deze jongens nog altijd voetballen met veel plezier.
Vandaag wordt voor het eerste gespeeld in het nieuwe uittenue van Makron. Ondanks dat het tenue wat aan de grote kant is, hetgeen leidt tot een grappig plaatje bij de kleinste voetballertjes, zien de jongens er top uit in dit mooie tenue. Trots komen onze kleinste fortunezen het veld op.
FS U8 start met Jente in het doel, Gaudeo rechtsachter, Jerino linksachter, Noah centraal, Nassardine rechtsvoor, Dean linksvoor en Yunus in de spits. Hier zijn Yildert en Floris de wisselspelers.

Omdat Justin bij FS U9 speelt volg ik deze wedstrijd natuurlijk wat nauwer dan de wedstrijd van FS U8. Toch probeer ik wat mee te krijgen van deze wedstrijd. FC Oda komt voor met 0-2 maar onze jongens vechten terug. Na een klein half uurtje spelen is de stand weer gelijk, 2-2 door doelpunten van nieuwe aanwinsten Yunus en Floris. Direct na de pauze scoort Floris zelfs de 3-2 en staat FS U8 voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. 6 minuten later is het echter alweer gelijk. Na 60 minuten voetbal wordt er afgefloten en heeft FS U8 nipt verloren met 4-5. De vierde goal werd gescoord door Yunus die zijn totaal in deze wedstrijd daarmee op 2 bracht. Ondanks de nederlaag hebben de jongens het goed gedaan tegen een prima tegenstander. Winnen of verliezen, het gaat in de eerste plaats natuurlijk om het plezier en het leren en met beiden zat het vandaag wel goed.
De wedstrijd van FS U9 volg ik natuurlijk op de voet. De wedstrijd wordt gestart in de volgende opstelling: Sem op doel, Finn rechtsachter, Justin Linksachter, Mik centraal, Nathan rechtsvoor, Ries linksvoor en Niels in de spits. Wisselspelers zijn nieuwe aanwinsten Max, Dex en Joep.
De eerste tien minuten golft het spel op en neer, beiden teams laten zien dat ze goed kunnen voetballen waarbij FS U9 licht de bovenliggende partij is. Na tien minuten spelen betaalt zich dat uit in de 1-0 die gescoord wordt door net ingevallen Dex. Een fijn debuut voor onze nieuwe aanwinst!
Enkele minuten later legt FS U9 een van de mooiste aanvallen van de wedstrijd op de mat. Een combinatie over 4 schijven leidt tot een scoringskans waarbij de inzet uitstekend gestopt wordt door de keeper van FC Oda. Prachtig om te zien hoe makkelijk de jongens elkaar weten te vinden. Na 15 minuten spelen wordt doelman Sem vervangen door Jente die de eerste 15 minuten op doel stond bij U8. Sem gaat keepen bij U8. Na 22 minuten komt FC Oda, dat uitstekend partij biedt er gevaarlijk uit en weet tot scoren te komen, 1-1. Op dat moment in de wedstrijd was deze gelijkmaker verdient.
FS U9 is even van slag maar al snel pakken de jongens hun goede spel weer op en dat leidt in de 28e minuut opnieuw tot een voorsprong. Mik scoort zijn eerste goal van de wedstrijd. Dan gaat het opeens snel, een minuut later gaat Justin aan de haal met de bal en speelt 3 tegenstanders uit. De vierde tegenstander trekt aan de noodrem met een vrije trap tot gevolg. Deze wordt vervolgens prachtig binnen geschoten door wederom Mik, 3-1. FC Oda is even van slag en dat leidt meteen tot meer doelpunten. Dex scoort een minuut later zijn tweede van de wedstrijd uit een schitterend uitgespeelde aanval. Weer een minuut later ligt de 5-1 er al in, het is Mik die zijn derde goal aantekent. In de 33e minuut is het alweer raak en Joep, die vandaag ook zijn debuut maakt, zet de 6-1 op het scorebord. 2 minuten daarna krijgt Justin de kans om ook zijn doelpunt mee te pikken en schiet de bal hard in de linker bovenhoek. Het blijft toch bijzonder om je eigen zoontje te zien scoren in het shirt van de enige echte trots van Limburg!
In de 49e minuut is het dan weer de beurt aan FC Oda. Teun, die in het verleden nog uitkwam voor geel-groen besluit een poging te wagen van afstand en passeert op prachtige wijze doelman Jente, 7-2. Een minuut later krijgt Jente de kans zich te onderscheiden, FC Oda verschijnt met 3 spelers voor het doel van FS maar Jente redt op geweldige wijze en voorkomt een derde treffer van FC Oda. Het doet Jente zichtbaar goed dat zijn teamgenoten hem complimenteren voor deze uitstekende redding. Een compliment is overigens op zijn plaats voor beiden keepers die het prima doen hun eerste wedstrijd in het shirt van Fortuna Sittard.
Na 52 minuten spelen krijgt Finn een klein beetje ruimte van zijn directe tegenstander. Hij bedenkt zich geen moment en knalt de bal van afstand hard tegen de touwen. Hij neemt de felicitaties van zijn medespelers met veel plezier in ontvangst. 3 minuten later is het alweer raak als Ries een uitstekende wedstrijd van zijn kant bekroont met zijn eerste goal. Maar het is nog niet klaar. Wederom Ries heeft nog een slotakkoord voor het aanwezige publiek in petto. Na een goede combinatie op het middenveld draait hij mooi open en passeert met een mooie actie 2 tegenstanders. Als hij ziet dat keeper Jay uit zijn doel komt schuift hij de bal bekeken langs Jay en bereikt daarmee Nathan die de bal op de doellijn nog net het laatste zetje geeft, 10-2.
Even later blaast de scheidsrechter voor de laatste keer op zijn fluit en is de wedstrijd ten einde. Het was genieten van het goede spel en het enthousiasme van beiden teams. Nadat de penalty’s genomen zijn zoeken de jongens de douche op. Ze kunnen terugkijken op een prima seizoenopening tegen een leuke en sportieve tegenstander. Tot slot een compliment voor beiden coaches en voor de dames die gezorgd hebben dat de jongens tijdens te rust wat te drinken kregen. Daarnaast uiteraard bedankt aan alle fotografen voor de mooie foto’s. Het is altijd mooi om te zien dat er mensen zijn die zich willen inzetten om alles zo goed mogelijk te regelen.

Onderstaand nog wat foto´s die voor, tijdens en na de wedstrijden gemaakt werden