Fortuna wint degradatie duel na prima 2e helft!

Fortuna Sittard speelde in de 19 de speelronde van het seizoen 2010-2011 een thuiswedstrijd in de JL tegen mede degradatiekandidaat Almere City. Na 90 minuten spelen 1-0 op het scorebord. De degradatiekraker kenmerkte zich door een opvallend scoreverloop, Fortuna incasseerde namelijk voor het eerst dit seizoen geen tegentreffer.

In het betaalde voetbal heb je soms van die bijzondere wedstrijden. Stadsderby’s in Rome of Manchester. Wedstrijden tussen Real Madrid en FC Barcelona. Vergeten we ‘The Old Firm’ in Schotland niet. In Nederland heb je ontmoetingen tussen zogenaamde topclubs als Ajax, PSV, Twente en Feyenoord.

Fortuna Sittard kent haar eigen hoogtepunten. De derby’s tegen MVV.  Na een jarenlang durende sportieve val mogen wij de wedstrijd Fortuna Sittard- Almere City echter ook betitelen als ‘de wedstrijd van het jaar’. Degradatievoetbal in Sittard. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld Schalke tegen Dortmund echter zeker zo spannend, interessant, spectaculair en attractief zo bewees eerder ook Europese statistieken. Scheidsrechter Bas Nijhuis floot om 20.00 uur voor het eerst zijn fluitje en zag dat trainer Wim Dusseldorp een 4-4-2 variant het heilige veld in Sittard-Geleen liet betreden.

Wintjens

Geenen – Ricksen – de Boer – Shakison

Ojamaa – Hofstede – Voorn – Garlisi

Grabovac – Caracciolo

Op de reservebank was er plek ingeruild voor nieuweling Stefan Theske. Beoogd basisspeler bij velen door de schorsing van Philippe Liard maar trainer Dusseldorp had een verrassing in petto met Hofstede. De Limburger speelde met 4 als verdedigende middenvelder. Ietwat houterig, maar zeker niet onverdienstelijk.

De belangen van het duel tussen beide laagvliegers in de Jupiler League overduidelijk. In het seizoen 2010-2011 zal er namelijk één BVO degraderen uit het betaalde voetbal. Telstar, Almere City en Fortuna Sittard zijn de overgebleven degradatiekandidaten. Een onderling treffen dan ook een zes-punten duel, superbelangrijk!

Deze avond zou het Mitsubishi stadion in Almere uitverkocht zijn want maar liefst 3.000 supporters trotseerden de maandagavond en de koude kilte onderin de Jupiler League. De Trendwork Arena met 12.000 zitplaatsen oogde echter jammerlijk een beetje leeg. Dit mocht de sfeer niet drukken en de Fortuna liederen rolde al snel vanaf de Noord-tribune het speelveld op. De aanwezigen gingen er dan ook eens lekker voor zitten.

Bij onze tegenstander opvallend veel donkere/getinte spelers in de basiself waaronder de aanvallend ingestelde Fachtali welke op voorhand liet weten dat: “Als we er tegen Fortuna vol voor gaan hebben we een goede kans om te winnen.”

De eerste kans van de wedstrijd na 5 minuten spelen was voor de thuisploeg.  Sebastiano Garlisi had het op zijn heupen en creeerde zichzelf een schietkans vanaf de 16meter. Jammerlijk miste het schot venijn en richting. De wedstrijd stond onder hoogspanning en geen van beide partijen durfde daadwerkelijk 100% vol voor de overwinning te gaan. Almere City had zo de 1 ste helft een lichte overhand, Fortuna Sittard echter de beste kansen. Na 35 minuten spelen was het wederom de uitblinkende Garlisi. Zijn moves soms onnavolgbaar en wat FortunaHome inmiddels weken roept, de Belg speelt met vertrouwen en verkeerd in grootse vorm. De afronding deze keer goed, het keeperswerk van Erwin Friebel echter niks op aan te merken.

In de rust werden de kopjes eens goed bij elkaar gestoken. De ruststand in Deventer (1-2 voor Telstar) voorspelde weinig goeds. Beide ploegen leken te beseffen dat men niks had aan een bloedeloze 0-0. Almere City kwam verrassend goed uit de startblokken. De balcirculatie plots hoog. Het gewenste effect voor de in het wit getogen mannen van Almere bleef uit. Veel foutieve pasjes kenmerkten het bedenkelijke niveau in de selectie.

Fortuna Sittard voelde het onvermogen van de tegenstander en wie anders dan Garlisi deed de wedstrijd na een uur spelen ontploffen. Zijn knal van 25 meter spatte echter binnenkant kruising uit het doelmond. Het sein voor Fortuna Sittard om eens goed aan te zetten.

Aan de zijkant voormalig Fortuna trainer Henk Wisman als coach van Almere City. In 2007-2008 regeerde de Amsterdammer even in Sittard. Zijn contract werd echter snel ontbonden, de wrok welke Wisman sindsdien koestert tegen Fortuna is er niet minder geworden. Het strakke gezicht van de Amsterdammer aan de zijkant ogenschijnlijk emotieloos. Van binnen echter ook bij Wisman de spanning welke nu eenmaal zit op een degradatieduel in het betaalde voetbal.

Met name Fabio Caracciolo kreeg enkele dotten van kansen. De topscoorder van Fortuna Sittard speelde echter met een lichte blessure en zat simpelweg niet in de wedstrijd. De Est Henrik Ojamaa evenmin en ook Ramon Voorn, de hardwerkende Zarko Grabovac en Yoann de Boer ontbraken deze avond zelfvertrouwen, geluk of kwaliteit.

Door hard werken werd echter een teamprestatie van  formaat neergezet. Een vrije trap van Fabio Caracciolo spatte een kwartier voor tijd tegen de lat. Almere City kraakte en brak uiteindelijk 10 minuten voor tijd. Een pass van de rappe Henrik Ojamaa  en de intikker van ‘Het Beest van de Balkan’ bij de 2de paal: 1-0.

De ontlading, de opluchting en de angst. Binnen een minuut na de openingstreffer creëerde Almere City zich namelijk haar enige kans van de wedstrijd. Danny Wintjens deed waarvoor hij echter betaald krijgt, hij verkleinde zijn doelmond goed genoeg en Fachtali van Almere kopte de bal over.

Zonder problemen werd de eindstreep gehaald, zeker toen scheidsrechter Nijhuis slechts 2 minuten blessuretijd erbij telde. Fortuna Sittard speelde 90 minuten geconcentreerd en de overwinning is daadwerkelijk een teamprestatie. Absolute uitblinker aan Sittardse kant en vandaar ook deze vermelding: Rick Geenen. Als de perfecte wedstrijd bestaat benaderde de in Geleen geboren Limburger deze hedenavond.

In de Jupiler League speelde naast Fortuna Sittard – Almere City ook naaste concurrent Telstar een inhaalwedstrijd. In Deventer na 90 minuten spelen: GA Eagles – Telstar = 1-2.

De stand na maandagavond 24 januari 2011 onderaan in de Jupiler League dan ook als volgt

• 15) MVV: 20 – 16 (-11)
  • 16) Telstar: 19 – 14 (-11)
  • 17) Fortuna: 19 – 9 (-28)
  • 18) Almere: 19 – 6 (-35)

Komende vrijdag 28 januari 2011 volgt de volgende finale voor Fortuna Sittard. Dan spelen de Limburgers wederom een thuiswedstrijd, tegenstander in de Trendwork Arena dan FC Eindhoven. De wedstrijd begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur.

Bent u deze vrijdag aanwezig geweest in Sittard dan kunt u uiteraard als trouw Fortuna fan uw keuze voor MVP 10-11 doorgeven via fortunahome@hotmail.com .

Voor de Top 100 allertijden klikt u hier .

Bron: FortunaHome.com