Fortuna zal moeten vechten voor winst tegen VVV

Fortuna Sittard tegen VVV Venlo. Uiteraard hebben nogal wat partijen er vanuit marketing redenen baat bij om dit een Limburgse derby te noemen. Helaas. Dat is het niet. Uiteraard is het een Limburgs treffen en ja, je zou zelfs met enige euforie kunnen zeggen dat de aanstaande wedstrijd gaat over wie zich tot de beste club van Limburg zou kunnen kronen, maar al met al is het gewoon een thuiswedstrijd waar drie punten gepakt kunnen worden, nee, moeten worden!

Na een toch wel ietwat teleurstellende start van het seizoen, met name omdat de selectie incompleet en niet ingespeeld was, zien we een stijgende lijn bij Fortuna Sittard. Tegen Fc Twente en Willem II  waren de puntjes eigenlijk al verdiend geweest, tegen Sparta werd een punt terecht al gepakt en tegen Feyenoord pakten de Sittardenaren de volle oorlogsbuit. Het vertrouwen in een “niet-degradatie seizoen” nam bij de fans zienderogen toe. Net toen iedereen tijdens de rust in Emmen zich al rijk rekende op een flinke stijging in de stand sloop dat eeuwige verval weer in de ploeg. Voorin werden de kansen niet gemaakt en achterin vielen de goals te makkelijk. Nul punten en dieper weggezakt in de hoek waar je niet wil zitten. Hoe graag we het ook anders zouden zien, Fortuna Sittard lukt het nog niet om 90 minuten lang een stabiele prestatie neer te zetten. C’est la vie.

Gelukkig  hebben we het wel over betaald voetbal.  Na een periode van net-niet kan er ook een periode komen van net-wel. De selectie van Fortuna Sittard is echt wel goed genoeg om zowel thuis als uit punten te gaan pakken. De eerste kans is nu dus tegen VVV-Venlo. Een sympathieke club uit Noord Limburg die al jarenlang met beperkte middelen en een relatief bescheiden supportersschare het hoofd prima boven water weet te houden in de eredivisie. Echt een knappe prestatie die dik respect verdiend!

Dat gezegd hebbende  mag vanaf het eerste fluitsignaal wel het mes op tafel komen, want Fortuna Sittard heeft nog 30 punten nodig om veilig te zijn en VVV wordt geacht daar 20% van te leveren :). Daarnaast gaat het Zaterdag ook nog om de symbolische eer om de beste club van Limburg te worden, een eer die Fortuna Sittard deze eeuw nog niet eerder ten deel viel.

De wedstrijd.
De beide eredivisieclubs hebben geen al te beste seizoensstart achter de rug. Na tien wedstrijden staat VVV met 9 punten op plek 15  en heeft het al 24 treffers tegen. Vorig seizoen was de club nog zesde na net zo veel wedstrijden met maar tien tegengoals.  Vorige week werd VVV door de nieuwe nummer 3 van de eredivisie onthutsend afgedroogd (0-4), maar de oplettende kijker heeft ook kunnen zien dat VVV net zoveel open kansen wist te creëren. Spits Haji Wrigh maakte daarbij een gevaarlijke indruk en een andere uitslag was zeer wel mogelijk geweest. Niettemin geldt voor VVV hetzelfde als voor de Fortunezen, je krijgt geen punten voor “aardig” voetbal, je zult goals moeten maken om te winnen!

Fortuna Sittard liet tegen Feyenoord in een 5-3-2 opstelling een dodelijke effectiviteit zien (4 uit 5 kansen) om vervolgens hopeloos te falen in Emmen (1 van de 8). Wie het weet mag het zeggen. Is het het kunstgras, is het een ander stadion, is het de kracht van het eigen stadion? Je zou er een boek over kunnen schrijven, maar dat gaan we maar niet doen.Fortuna Sittard zal simpelweg geconcentreerd en gesloten moeten gaan voetballen, VVV Venlo is aanvallend namelijk te goed om ze vrij te laten spelen. Er zal dus vroeg druk gezet moeten worden om daarna snel de diepte te zoeken met de rappe aanvallers Bassala Sambou en Amadou Ciss. Dat zou veronderstellen dat Fortuna Sittard zal starten in een 4-4-2 achtige opstelling om, als het nodig is, eventueel op te schalen naar een 4-3-3 door Vitalie Damascan in te laten vallen.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om direct in een 4-3-3 formatie te starten, waarbij het middenveld dan uit Diemers, Tekie en Smeets zou bestaan en Passlack dan start als rechtsback.  Of Martin Angha al hersteld is van zijn blessure is op moment van schrijven niet bekend , indien hij niet kan spelen lijkt Cian Harries zijn logische vervanger. Naar verwachting zouden dan de volgende twee opstellingen mogelijk kunnen zijn:

Mogelijke opstelling Fortuna Sittard
4-4-2: Alexei Koselev, Clint Essers/Cian Harries, Branislav Ninaj, Martin Angha/Cian Harries, George Cox, Tekie Tesfaldet, Jorrit Smeets, Felix Passlack, Amadou Ciss, Mark Diemers en Bassala Sambou

4-3-3: Alexei Koselev, Felix Passlack, Branislav Ninaj, Martin Angha/Cian Harries, George Cox, Tekie Tesfaldet, Mark Diemers  Jorrit Smeets en Amadou Ciss, Vitalie Damascan en Bassala Sambou.

De Limburgse derby in de eredivisie begint zaterdag om 19:45 uur in het Fortuna Sittard Stadion.

 

 

Geef een reactie