International Novakovich op huurbasis naar Fortuna

Komend seizoen komt de Amerikaan Andrija Novakovich uit voor Fortuna Sittard. De spits maakte afgelopen jaar indruk bij SC Telstar, waarvoor hij negentien keer scoorde. Daarmee werd hij tweede in de topscorerslijst van de Jupiler League. De kersverse international van de Verenigde Staten wordt voor één jaar gehuurd van de Engelse club FC Reading.

Vorig seizoen won Novakovich een bronzen stier voor topscorer in de derde periode. Toen wist hij acht maal het net te vinden. Hiermee is hij na Lisandro Semedo en Mark Diemers de bronzen stier-winnaar die volgend jaar deel uitmaakt van de selectie van Fortuna Sittard. Met de komst van de Amerikaan met Servische roots krijgt Finn Stokkers flinke concurrentie in de strijd om een basisplaats. Laatstgenoemde spits zal flink aan de bak moeten, aangezien hij met dertien goals zes doelpunten minder maakte dan Novakovich. De 21-jarige Amerikaan seelde zich afgelopen seizoen in de kijker bij de technische staf van de nationale Amerikaanse ploeg. Hij speelde in het voorjaar tegen Paraguay en Bolivia, maar kwam in die duels niet tot scoren.

Enorm blij

Zowel Fortuna als Novakovich geeft te kennen blij te zijn met de transfer. Zo valt op de site van onze club te lezen: “Ik ben enorm blij dat Andrija voor ons gekozen heeft”, laat technisch directeur Mustafa Aztopal weten. “Hij speelde een uitstekend seizoen bij Telstar, waardoor meerdere Eredivisie-clubs op zijn handtekening aasden. Wij hebben hard ons best gedaan om hem naar Sittard te halen en met succes. Andrija gelooft in het project dat we zijn gestart en heeft vertrouwen in de club. Met hem halen we een complete spits in huis die een goed inzicht heeft op diepte, behoorlijk snel is en die niet te beroerd is om zijn verdedigende taken uit te voeren. Hij is Amerikaans international en net zo ambitieus als wij. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij komend seizoen één van de belangrijkste spelers gaat worden in ons elftal. Andrija liet me al weten dat hij blij is om nu onderdeel te zijn van Fortuna-familie. Ik ben dan ook trots dat ik namens de club mag zeggen: welkom Andrija en veel succes toegewenst!”

Andrija Novakovich over zijn overgang: “Er waren meerdere kapers op de kust, maar mijn keuze voor Fortuna is een heel bewuste. Zij probeerden nog harder dan de rest om me te overtuigen.  Daar spreekt veel vertrouwen uit. Ik geloof echt in hun plannen voor de toekomst. Afgelopen seizoen hebben ze al laten zien waar die plannen toe kunnen leiden. Fortuna is ambitieus en dat ben ik ook. Zij bieden mij een prachtig podium om mezelf te bewijzen op een hoger niveau. Daarnaast ben ik benieuwd naar de supporters. Ik hoor niets dan goeds over ze. Ze volgen het elftal overal en blijven altijd zingen. Prachtig! Laat die eerste wedstrijd maar komen”, zo bericht de site van Fortuna.

Derde versterking

Na rechtsback Alessandro Ciranni (MVV) en aanvallende middenvelder Mark Diemers (De Graafschap) is Novakovich de derde speler die vorig jaar uitkwam in de Jupiler League waarmee Fortuna zich heeft versterkt. Eerder contracteerde Fortuna jeugdspelers Bo Breukers (middenveld) en Rowen Koot (doelman) en legde het Lisandro Semedo die een aflopend contract had voor vier jaar vast.

Update: FC Reading heeft bekendgemaakt het contract van Novakovich met twee jaar te verlengen. Het eerste seizoen wordt hij verhuurd aan Fortuna Sittard. Onduidelijk is of Fortuna een optie tot koop heeft weten te bedingen.