Fortuna Sittard krijgt mokerslag in Doetinchem: 5-1

Fortuna Sittard ging als nummer negen te winterstop in. Next stop na de winter: Doetinchem. De Graafschap staat voorafgaande aan het duel met twaalf punten op de laatste plaats van de Eredivisie. Voor beide ploegen dus meteen een belangrijke wedstrijd. Eerder dit seizoen was Fortuna in eigen huis met 3-1 te sterk voor De Graafschap.

Fortuna leek een prima winterstop te beleven. Rust op het transferfront, een last minute trainingskamp en een oefenwedstrijd tegen een serieuze tegenstander. De oefenwedstrijd tegen KRC Genk werd met 0-1 verloren. Echter, een groter verlies was het uitvallen van aanvoerder Wessel Dammers. De Rotterdam scheurde zijn kruisband en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Ook Semedo bleek niet fit genoeg te zijn voor de eerste wedstrijd na de winterstop.  Ondersteund door een dikke 500 Fortuna fans starten de Sittardenaren dan ook in een (defensieve) 4-4-2 opstelling:  Koselev, Ciranni, Heerings, Ninaj, Pinto; Rodriquez, Hutten, Messaoudi, Diemers,  Novakovich en Stokkers

Dra-ma-tische eerste helft: 3-0
Aangemoedigd door een uitverkochte Vijverberg gingen de blauw-witten furieus van start. Een reeks aan hoekschoppen en een goedkoop gegeven vrije trap worden echter door Fortuna Sittard goed verwerkt. Fortuna Sittard zette daar een redelijke kans van Stokkers tegenover, maar hij kreeg er niet voldoende kracht achter. De wedstrijd werd een klassieke vechtwedstrijd, waarbij De Graafschap rond de 13e minuut de beste kans van de wedstrijd krijgt. Voor open doel werd de kop kans echter door Serrarens tot opluchting van alle Sittardenaren gemist.

Het onheil kon echter niet lang meer uitblijven. Tactisch klopte het namelijk bij Fortuna Sittard in het geheel niet en ook op vechtlust wonnen de superboeren vrijwel alle duels. Het middenveld werd overlopen waardoor er veel druk op de backs van Fortuna kwam. De valbijl viel rond een half uur spelen. Binnen een paar minuten maakten de Superboeren twee goals: 2-0. Doelpuntenmaker: Serrarens. Eerlijk is eerlijk…verdiend, want Fortuna Sittard kwam er in de eerste helft niet aan de pas. De prachtig benutte vrije trap vlak voor rust maakte de slechtste eerste helft van Fortuna Sittard dit seizoen compleet: 3-0. Oei.

Ook in 4-3-3 lukt het niet.
Na rust komen de Hongaarse buitenspelers Áron Dobos en de Griek Lamprou voor de tegenvallende Hutten en Stokkers erin. De tactiek veranderde daarmee naar 4-3-3. Een terechte ingreep, want tactisch rammelde het in de eerste helft aan alle kanten. De wissel en de omzetting pakten vlak na rust positief uit. In het eerste kwartier van de wedstrijd lag de eerste de beste kans voor Fortuna Sittard ook al meteen in het netje. Een goede aanval van Fortuna werd in een corner verwerkt. Deze werd snel genomen en El Messi profiteerde meteen met het hoofd: 3-1. Dat de treffer nu bevrijdend werkte kon niet echt gezegd worden. Het werd wel iets meer een wedstrijd waarbij aan beide kanten kansjes ontstonden. Uit een van die kansen maakte de ongrijpbare Serrarens de 4e treffer voor de Superboeren. 4-1. Daarna gaf Fortuna Sittard de strijd op. Het extra zout werd nog in de wonden gegooid door een simpele maar mooie treffer door El Jebli: 5-1. Hofland besloot de handdoek in de ring te gooien en wisselde Diemers -die op randje rode kaart speelde- voor Smeets. Daarmee was het belangrijkste over de tweede helft wel gezegd. 5  tegengoals en 5 gele kaarten.. dat mag gerust een mokerslag genoemd worden!

Incident?
Fortuna Sittard krijgt dus in Doetinchem een stevige draai om de oren van “de nummer laatst” van de eredivisie. Reden voor zorgen? Dat is op basis van 1 wedstrijd niet te beoordelen. Feit is wel dat de ploeg op vrijwel alle onderdelen werd overklast, zowel op individuele prestatie, tactiek als op inzet. Dat vond ook trainer Rene Eijer na afloop van de wedstrijd: “Het is duidelijk. Het was een complete offday. Het ontbrak vandaag aan strijd en passie. Als je dat mist verlies je nog meer wedstrijden dit seizoen. Het is een schande zoals je deze wedstrijd verliest.” ook Pinto stond met vuurspuwende ogen na afloop Fox sport te woord,  hij wilde maar 1 ding: wraak. De emotie werd echter waarschijnlijk nog het beste weergegeven door keeper Koselev die met tranen in de ogen de fans kwam bedanken voor de steun. Een mooi gebaar van de sympathieke keeper!

De roep om versterkingen zal de komende weken echter hoorbaar gaan zijn in het Sittardse, want met de wedstrijden tegen Feijenoord, Vitesse en PSV in het verschiet komt er een spannende tijd aan.  Er is met name behoefte aan versterkingen in -het centrum van- de verdediging, want Ninaj  mag in de volgende competitieduel bijvoorbeeld al niet mee doen (schorsing). Aan de supporters in ieder geval de mooie taak de geel-groenen ook in deze tijd te helpen.