Fortuna Sittard krijgt mokerslag in Doetinchem: 5-1

Fortuna Sittard ging als nummer negen te winterstop in. Next stop na de winter: Doetinchem. De Graafschap staat voorafgaande aan het duel met twaalf punten op de laatste plaats van de Eredivisie. Voor beide ploegen dus meteen een belangrijke wedstrijd. Eerder dit seizoen was Fortuna in eigen huis met 3-1 te sterk voor De Graafschap.

Fortuna leek een prima winterstop te beleven. Rust op het transferfront, een last minute trainingskamp en een oefenwedstrijd tegen een serieuze tegenstander. De oefenwedstrijd tegen KRC Genk werd met 0-1 verloren. Echter, een groter verlies was het uitvallen van aanvoerder Wessel Dammers. De Rotterdam scheurde zijn kruisband en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Ook Semedo bleek niet fit genoeg te zijn voor de eerste wedstrijd na de winterstop.  Ondersteund door een dikke 500 Fortuna fans starten de Sittardenaren dan ook in een (defensieve) 4-4-2 opstelling:  Koselev, Ciranni, Heerings, Ninaj, Pinto; Rodriquez, Hutten, Messaoudi, Diemers,  Novakovich en Stokkers

Dra-ma-tische eerste helft: 3-0
Aangemoedigd door een uitverkochte Vijverberg gingen de blauw-witten furieus van start. Een reeks aan hoekschoppen en een goedkoop gegeven vrije trap worden echter door Fortuna Sittard goed verwerkt. Fortuna Sittard zette daar een redelijke kans van Stokkers tegenover, maar hij kreeg er niet voldoende kracht achter. De wedstrijd werd een klassieke vechtwedstrijd, waarbij De Graafschap rond de 13e minuut de beste kans van de wedstrijd krijgt. Voor open doel werd de kop kans echter door Serrarens tot opluchting van alle Sittardenaren gemist.

Het onheil kon echter niet lang meer uitblijven. Tactisch klopte het namelijk bij Fortuna Sittard in het geheel niet en ook op vechtlust wonnen de superboeren vrijwel alle duels. Het middenveld werd overlopen waardoor er veel druk op de backs van Fortuna kwam. De valbijl viel rond een half uur spelen. Binnen een paar minuten maakten de Superboeren twee goals: 2-0. Doelpuntenmaker: Serrarens. Eerlijk is eerlijk…verdiend, want Fortuna Sittard kwam er in de eerste helft niet aan de pas. De prachtig benutte vrije trap vlak voor rust maakte de slechtste eerste helft van Fortuna Sittard dit seizoen compleet: 3-0. Oei.

Ook in 4-3-3 lukt het niet.
Na rust komen de Hongaarse buitenspelers Áron Dobos en de Griek Lamprou voor de tegenvallende Hutten en Stokkers erin. De tactiek veranderde daarmee naar 4-3-3. Een terechte ingreep, want tactisch rammelde het in de eerste helft aan alle kanten. De wissel en de omzetting pakten vlak na rust positief uit. In het eerste kwartier van de wedstrijd lag de eerste de beste kans voor Fortuna Sittard ook al meteen in het netje. Een goede aanval van Fortuna werd in een corner verwerkt. Deze werd snel genomen en El Messi profiteerde meteen met het hoofd: 3-1. Dat de treffer nu bevrijdend werkte kon niet echt gezegd worden. Het werd wel iets meer een wedstrijd waarbij aan beide kanten kansjes ontstonden. Uit een van die kansen maakte de ongrijpbare Serrarens de 4e treffer voor de Superboeren. 4-1. Daarna gaf Fortuna Sittard de strijd op. Het extra zout werd nog in de wonden gegooid door een simpele maar mooie treffer door El Jebli: 5-1. Hofland besloot de handdoek in de ring te gooien en wisselde Diemers -die op randje rode kaart speelde- voor Smeets. Daarmee was het belangrijkste over de tweede helft wel gezegd. 5  tegengoals en 5 gele kaarten.. dat mag gerust een mokerslag genoemd worden!

Incident?
Fortuna Sittard krijgt dus in Doetinchem een stevige draai om de oren van “de nummer laatst” van de eredivisie. Reden voor zorgen? Dat is op basis van 1 wedstrijd niet te beoordelen. Feit is wel dat de ploeg op vrijwel alle onderdelen werd overklast, zowel op individuele prestatie, tactiek als op inzet. Dat vond ook trainer Rene Eijer na afloop van de wedstrijd: “Het is duidelijk. Het was een complete offday. Het ontbrak vandaag aan strijd en passie. Als je dat mist verlies je nog meer wedstrijden dit seizoen. Het is een schande zoals je deze wedstrijd verliest.” ook Pinto stond met vuurspuwende ogen na afloop Fox sport te woord,  hij wilde maar 1 ding: wraak. De emotie werd echter waarschijnlijk nog het beste weergegeven door keeper Koselev die met tranen in de ogen de fans kwam bedanken voor de steun. Een mooi gebaar van de sympathieke keeper!

De roep om versterkingen zal de komende weken echter hoorbaar gaan zijn in het Sittardse, want met de wedstrijden tegen Feijenoord, Vitesse en PSV in het verschiet komt er een spannende tijd aan.  Er is met name behoefte aan versterkingen in -het centrum van- de verdediging, want Ninaj  mag in de volgende competitieduel bijvoorbeeld al niet mee doen (schorsing). Aan de supporters in ieder geval de mooie taak de geel-groenen ook in deze tijd te helpen.

 

18 thoughts on “Fortuna Sittard krijgt mokerslag in Doetinchem: 5-1

 1. Schandalig. Iedereen praat over een cv. Nee fortuna zal met spoed 2 nieuwe backs moeten. Hier worden we nu en ook het hele seizoen overklast.

 2. ongelooflijk…wat Fortuna onwaardig..

  zelfs na de 2-0 gewoon zo blijve spelen…
  spitsen krijgen geen bal en moeten veel te ver terug kimen om een bal op te halen..middenveld houd geen bal vast, leverd alles in, wint geen 2e bal…

  ninaj/heerings samen als cv kan echt niet op dit niveau…
  totaal geen cv die kan opbouwen of poging doet op te bouwen…alleen maar wegrossen..
  nog maar niet hebben over het verdedigen..

  tja….ik heb dit al eerder geroepen…waarom niet met 3 vooroop tegen gelijkwaardige tegenstander….
  wanneer ga je dan nog met 3 voorop spelen….

  voor vandaag nu al zeer teleurgesteld …en meer omdat men blijft hanteren aan de speelwijze na de 2-0…

  Dit gaat voor De Graafschap de simpelste overwinning worden……

  Ja idd…ik ben zeer negatief…maar kan er ook totaal geen positief punt uithalen…

  hopelijk uiteindelijk geen afslachtpartij tegen de nummer 18..

 3. Is ook niet te geloven. Je moet tegen de Graafschap, kun je goede zaken doen, Feyenoord, kun je naar halve finale beker en in het weekend tegen Vitesse. En dan koop je geen versterkingen. Echt slecht van de leiding. Afstand 9e plaats en laatste plaats 5 punten. In mijn ogen kan dit echt niet, zeker als je weet dat de verdediging nog meer verzwakt wordt. En dan als team zo’n belabberde prestatie neerleggen. Schaam jullie. Waarom trainingskamp? Hebben niet veel geleerd. Oké goed weer voetbal.

 4. Eier geeft aan…grote schande ..tactisch slecht..enz…
  Nou Eier dat geld ook voor jullie als staf want jullie hebben er weinig aan g edaan om dit recht te zetten. Was al vrij snel duidelijk dat het niet goed en 1 grote chaos was…
  Ja in de 2e helft…2 wissels…maar toen was ut al gespeeld…

  Dammers missen is geen excuus zegt ie…nou nou steek vooral je kop int zand!
  Dammers is de grote puinruimer, degene die probeert op te bouwen en leiding geeft.
  De 2 cv vandaag hebben dit allebei niet met als gevolg…tja lijkt me duidelijk…

  Steek vooral ook hand in eige boezem vwb tactische keuzes

 5. Inderdaad, iedereen wist al dat onze verdediging de achilleshiel was en dan valt Dammers ook nog weg. Tja en je reageert niet echt erg. En als je als complete selectie zo faalt. Geen duels wint, slecht voetbalt en niet verdedigd, tja. Maar het ergste als je tegen deze ploeg nog niet 433 voetbalt, tja tegen wie dan.

 6. Ja Maurice…
  klopt…..hebben we flank spelers die dreiging veroorzaken spele we nog angsthazen voetbal tegen de nummer laatst…zonder buitespelers..

  vond dit thuis tegen grunn al onbegrijpelijk..maar heb ut idee dat dit de trend is..

  1. Ja, we zijn beter als we aanvallen. Maar thuis durfde we dat, tot grun. Tja PSV Ajax twijfel. Maar uit altijd defensief en spelen we slecht.

 7. weinig aan toe te voegen……technische staf idd weer vasthouden aan hopeloze 442…..vanaf minuut 1 was duidelijk dat dit (weer) niet ging werken…..applaus voor gedrag van Kosolev….

 8. Helaas zag ik deze nederlaag wel aankomen. Dat het met deze cijfers is had ik dan weer niet verwacht. Hopelijk komt er nu eindelijk snel die versterking in de verdediging.

  Met deze verdediging heb je echt niks te zoeken in de eredivisie. Zo lang er geen echt goede verdediger die kan opbouwen komt verwacht ik niks meer en komt de onderste plaats snel dichterbij.

 9. Schandalige vertoning, complete off day van het hele team!!!
  Je weet als je naar de Graafschap uit speelt dat daar iets van je wordt verwacht, strijd, passie, duels winnen, win je het duel niet dan moet je de 2e ballen winnen!!! Lef tonen , dat gebeurde ook niet.
  Iedereen heeft het maar over de slechte verdediging (en die was ook slecht) maar het verdedigen begint voorin, als je ziet hoe gemakkelijk de backs van de Graafschap konden opkomen en voorzetten konden geven…..nou sorry hoor.
  Ninaj en Heerings stonden lucht te dekken, die Serrarens kan er niks van maar heeft de wedstrijd van zijn leven kunnen en mogen spelen.
  Maar als de bovenstaande ingrediënten niet aanwezig zijn, dan hoor maar op!!!

  Ik was afgelopen week aanwezig bij de nieuwjaarsborrel en daar werd er bitter weinig gesproken over het duel tegen de Graafschap maar wel over de kwartfinale van de beker uit naar Feyenoord.
  Dit was echt een complete aanfluiting en wat onze mannen hier hebben laten zien!!
  Respect voor Kosolev die zijn verontschuldigingen bij de aanwezige supporters kwam aanbieden, had ik eigenlijk van meerdere spelers verwacht, maar oke……

  Het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar het kan niet zo zijn dat het wegvallen van 1 man (Wessel Dammers) zo`n mega grote inpact heeft op een groep.
  Heb Hofland alleen maar horen zeggen, onze groep is gegroeid en is er klaar voor, ze gaan verassen en we willen meer (hopelijk wel verassen op een positieve manier en niet zoals afgelopen zondag)

  Kom op mannen schouders eronder, ruggen rechten en er tegen aan.

 10. Erwin, met alle respect, maar gegroeid niks dus. Want zo mag je nooit tegen de Graafschap spelen. Altijd moeilijk daar gehad en dan dit op de mat leggen. Je kan jezelf ook overschatten. En klopt er moet iets gebeuren, maar dit wist iedereen ook voor dat Dammers wegviel. Wat dan jammer is dat je zo een belangrijke wedstrijd verliest, hier had je defintief een gat kunnen slaan met de Graafschap, nu wordt het een klote tweede seizoens helft, waar je moet knokken voor ieder punt. En ja de andere teams hebben zich allemaal versterkt, wij zijn de enige die zwakker zijn geworden. Er had veel eerder versterking erbij gemoeten. Hoe ga je zondag voetballen, ook al was Ninaj de zwakste, wat heb je als back-up? Ramirez die net een paar minuten heeft gevoetbald op dit nivo. Laten we het maar afwachten, maar als we toch nog iets halen waarom zo laat. En ja ik weet de beste deals heb je pas op einde van de transferperiode, maar dit kan we al duur zijn als je dan al flinke averij hebt opgelopen.
  Maar goed, we spelen ere-divisie, dat haden we 1,5 jaar geleden niet gedacht. Dus moeten we genieten er van. Had alleen een andere instelling verwacht. Het was gisteren koud in Doetinchem, maar toch trots op ons clubje. Ook al ga je daar eraf met 5-1, dat is Fortuna, zijn we gewend en wel erger. Dus we wachten maar af, weet zeker dat er hard gewerkt wordt en dat ze bij Fortuna niet stil zitten. Hard werken en door en we zullen zien wat er gebeurd. Helaas hadden we het ons makkelijker kunnen maken, maar goed. Dit is het leven van een Fortuna supporter.

  1. Juist Maurice, dat heb ik ook geprobeerd te omschrijven, als je geen passie en strijd brengt en vooral tegen de Graafschap dan kun je beter inpakken en wegwezen!! Enorm trieste vertoning maar nu de ruggen rechten en op naar woensdag.
   Ik zou sowieso Ninaj als RB laten spelen, deed hij veel beter dan CV.
   Centraal moeten ze snel ingrijpen, ik zou het zo 1 2 3 niet weten……
   Ik ga woensdag met knikkende knieën naar Rotterdam.

   En klopt dit is het leven van een Fortuna supporter.

   1. ja, ik ook met knikkende knieën!
    Had gehoopt dat ze vandaag Balic en een cv zouden vastleggen, want moet echt snel wat bij en meteen wedstrijdfit aub!

 11. 4-4-2 spelen tegen de nummer laatst, waar je in 1e seizoenshelft met 4-3-3 het gevaarlijkst was.

  Tja onze cv, Ninaj en Heerings zijn met alle respect niet van eredivisie waarde.
  Daar moeten, mede door de blessure van Dammers gewoon 2 nieuwe namen komen.
  Dan krijgen hopenlijk je backs en verdedigende mid ook weer meer vertrouwen en gaan ze beter spelen.

Geef een antwoord