Match: Fortuna Sittard tegen FC Den Bosch = 2-2

Twee weken lang kon Fortuna Sittard zich voorbereiden op de 5de speelronde in de Jupiler League. Met FC Den Bosch was op voorhand bekend dat één van de beter voetballende ploegen op bezoek zou komen in de Trendwork Arena.

De voorbereiding op het belangrijke treffen verliep echter verre van optimaal. Linkshalf Richard Stolte haakte namelijk halverwege de voorbereiding af met een knieblessure. Timothy Dreesen, Yoann de Boer en Fernando Ricksen trainden veelal apart van de groep maar bleken tijdig hersteld.

Het niet meespelen van Richard Stolte een tegenvaller.

Tegenslagen en Fortuna Sittard. Onze club komt van ver en dat weten u en ik als geen ander. Het hoort erbij. Vorig seizoen verloor Fortuna Sittard in Trendwork Arena met 0-4, toen 3.212 toeschouwers aanwezig. Tegenslagen zijn er om te overwinnen en zo floot scheidsrechter Van Den Kerkhof om 20.01 dan ook voor het eerst op zijn fluitje. Op de tribunes 5.220 toeschouwers.

Voorafgaande het treffen met de Brabanders een gepaste minuut stilte voor Fortuna coryfee Joop Titaley. De rouwbanden om de armen van 11 Fortunezen:

Wintjens

Wagemakers – Ricksen – Dreesen – Shakison

De Boer – Scheelen – Voorn

Hoesen – Gommans – Diaz

Reservespelers: Janssen, Schroyen, Geenen, Gulpen, Voss, Vandegard en Nieuwland

Bij aanvang van de wedstrijd  domineerde de uitploeg de wedstrijd. Ramon Voorn, vervanger van Stolte, kraakte vanaf de eerste minuut en kende een lastige wedstrijd.

Ben Dols op L1 radio, Eredivisie Live voor de TV thuisblijvers. De eerste kans van de wedstrijd bleef lang op zich wachten. FC Den Bosch nam als gezegd vanaf de aftrap het initiatief en Fortuna Sittard leunde met speelsgemak achteruit. Wachtend op die kans, die ongetwijfeld komen zou. Na een kwartier spelen om exact te zijn. De combinatie Scheelen-Shakison-Hoesen zorgde voor de eerste dreiging in de wedstrijd. Niet veel later ook de eerste kans voor de bezoekers. En schot aan de rechterkant van het (FC Den Bosch) veld werd echter kundig verwerkt door doelman Wintjens.

FC Den Bosch heerste in de beginfase aan de linkerzijde van Fortuna Sittard. Keer op keer kwamen Ramon Voorn en Randel Shakison onder druk. Zoveel dat ook linkerbuitenspeler Kevin Diaz meerdere malen verdedigend moest optreden. Dit leidde na 15 minuten tot een vervelend schouwspel. De knie van Diaz bleef na 15 minuten spelen in het gras staan, terwijl de rest van het lichaam voorwaarts bewoog. De Fransman schudde een keer met zijn lichaam, maar voelde de pijn terdege.

De sensatie deze eerste helft bleef uit. FC Den Bosch grossierde in buitenspel, Fortuna Sittard kwam amper in het spel voor. Dit tot grote frustratie aan de zijlijn waar trainer Wim Dusseldorp 45 minuten lang enthousiast bleef coachen.

Marc Wagemakers was na 30 minuten dicht bij de 1-0, een vrije trap van Danny Hoesen verdween echter een meter langszij het doel. Dezelfde Wagemakers die in de 38ste minuut de aanleiding bleek voor de beste kans deze 1ste helft. De rechtsback frommelde, zonder aanspeelpunt, zich naar voren en strandde op de middenstip. De FC Den Bosch counter messcherp, maar onzorgvuldig.

De ruststand stevende af op 0-0, maar in de laatste minuut van de 1ste helft bleek het FC Den Bosch spits Verbeek die binnenkantpaal met enig fortuin de score opende: 0-1. Gezien het spelbeeld van de 1ste helft niet eens onterecht.

Theepauze.

De donderspeech van trainer Dusseldorp bleek geen succes. Amper binnen het veld creëerde de gasten zich een uitstekende kans op de 0-2. Tot alles wat geel en groen supporterde bleef de tegentreffer uit. De Brabanders bleven het eerste uur de betere partij en slechts de paal en Danny Wintjens behoeden Fortuna Sittard voor een vroegtijdig einde van de wedstrijd.

Een oude voetbalwet trad na het uur in werking. Als je niet scoort, vraag je om problemen. Danny Hoesen waarschuwde de Bossche verdediging met een krachtig schot in de benedenhoek. Keeper Begois wist nog te redden. De 2de halve kans voor de Limburgers was wel raak. Een schot van Scheelen werd geblokt door de blauwbloezen, de herkansing was echter voor Fernando Ricksen. 1-1 met nog 25 minuten op het scorebord.

Na 80 minuten het onmogelijk geachte. Uit het niets de overtreding van een Bossche verdediger op Hoesen. De daarop volgende penalty werd genadeloos hard ingeschoten door Harrie Gommans. De wereld op zijn kop 2-1 voor Fortuna Sittard!

De 10 minuten tot het eindsignaal meer spannend dan goed. Zeker nadat in de 87ste minuut een simpele voorzet in de 16 meter van Danny Wintjens niet goed werd verwerkt door de doelman. De gelijkmaker een kadootje voor de Brabanders. De Fortuna goalie zal slecht slapen dit weekend.

Typerend voor de wedstrijd waren het de gasten uit Den Bosch die de laatste minuten aanspraak maakten op de volledige winst. Fortuna Sittard met de ingekomen Geenen en Schroyen kraakte. De speaker schreeuwde 3 minuten blessuretijd toen van Moorsel een opgelegde kopkans kreeg voor de 2-3.

De wedstrijd die lang op slot leek te zitten, verdiende blijkbaar dit bizarre einde. Met een punt mag Fortuna Sittard zich tevreden stellen. Tegen de verhouding in leek Fortuna Sittard de 3 punten te stelen van een voetballend beter FC Den Bosch. Een punt voor eenieder echter terecht.

De volgende wedstrijd van Fortuna Sittard staat gepland voor vrijdag 16 september 2011. Dan speelt Fortuna Sittard uit tegen MVV Maastricht. In de Maastrichtse Geusselt zullen 570 Fortunezen live getuige zijn van de eerste Limburgse derby van het seizoen 2011-2012. Nieuwe kansen op een overwinning voor het team van trainer Wim Dusseldorp. Deze wedstrijd begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur. FortunaHome, zal uiteraard op geheel eigenzinnige wijze toeleven naar het treffen met de Sjengen.

Graag verwijzen wij u op de mogelijkheid om uw MVP 11-212 Fortuna Sittard – FC Den Bosch te laten gelden. Mail uw keuze van de beste vijf Fortuna Sittard spelers voor zondagavond, door naar fortunahome@hotmail.com o.v.v. MVP FSC-FCD .

Voor een ander standaard onderdeel op FH, de Top 100 allertijden, klikt u hier . Zo speelde Harrie Gommans zijn 75ste competitiewedstrijd voor Fortuna Sittard. Een weetje, voor de ware Fortuna liefhebber.

De foto’s van deze wedstrijd zijn  van Fortunahome fotograaf Leo Everard.