Normalisatie 2018

Nog niet zo heel lang geleden was het bezoeken van een voetbalwedstrijd niet zo moeilijk. Als supporter pakte je het gewenste vervoermiddel en liep je daarna vrolijk naar het gewenste vak alwaar je met cash geld een kaartje kocht aan de kassa. Ondertussen keuvelde je wat met de medefans om je heen. Ach, sporadisch was het wel ff spannend, maar niet meer dan op een gemiddelde zaterdagavond in een gemiddeld landelijk stadje. Geen stress. Gewoon ouderwets normaal doen.

In de tijd van normalisatie ligt het allemaal iets anders.  De zogenaamde lokale driehoek (ik moet bij dat woord altijd aan de beharing van het vrouwelijk geslachtsdeel denken) geeft aan hoeveel kaarten er beschikbaar zijn voor de uitsupporters en hoe deze fans geacht worden naar het stadion te reizen. Naast het vervoermiddel wordt tegenwoordig ook het exacte vertrek,- omwissel en dus aankomst tijdstip opgelegd.  Een methodiek welke terug te vinden is in het rode boekje van Mao Zedong.  In retroperspectief classificeren we dat als “schandalig communisme”, nu noemen we het “normalisatie”.

Enfin. De mens went snel. We accepteren ook nog dat we enige uren opgesloten worden in een ijzeren kooiconstructie waarbij we 24/7 worden gefilmd en waarbij niemand weet wat met onze privacy data nu eigenlijk precies gebeurd. Worden we opgeslagen in een of andere politiedossier, zijn we gevangen in een data sleepnet of is de camera gewoon kapot?

Enfin. Ook dat heeft de fanatieke voetbalfan er wel voor over om zijn clubje te steunen.  Dit tot -schijnbare- irritatie van enkele ambtenaren (of knopenpoetsers) genoemd. Onder de vlag van normalisatie wordt dan ook een nieuw criterium toegevoegd: logistiek parkeer management.

“Huh” zult u zeggen. “Het uitvak heeft toch 500 stoelen, dus kunnen er toch ook 500 bezoekers in?  Daar zal toch wel over nagedacht zijn?”  Helaas. Zo werkt het niet .

Pak de wedstrijd tegen Go Ahaed eagles. Het uitvak telt 500 stoeltjes, waarbij de thuisploeg er voor haar moverende redenen slechts 400 ter beschikking stelt aan elke bezoekende club. Edoch, dit betekent niet dat er ook 400 mensen naar binnen komen omdat je het aantal beschikbare kaartjes moet relateren aan de beschikbare m2 uitvak parkeer plaats ruimte.

Om de uitvak bezetting te berekenen is door de Hogeschool Venlo (Logistiek management)  een tool beschikbaar gesteld. Naast beschikbare stoeltjes en m2 parkeerruimte dient hier ook de rijhoogte (ivm gebruik dubbeldekker), de gesteldheid van het asfalt en het verwachte gewicht (mag afgerond worden) in opgenomen te worden, dit ivm de mogelijkheid tot gebruik van busjes ipv auto’s. Het tool rekent dan daarna het aantal beschikbare kaartjes per logistiek scenario uit.

Onder aan de streep is het uitvak in Deventer dus met 342 fans tot aan de nok toe uitverkocht, dit terwijl er dus 158 lege stoeltjes zijn.  Normalisatie anno 2018…”we zijn er bij-na…maar nog niet he-le-maal!”.

op eigen titel
Webmaster Kiprich