Oude doos: Linford hoekt Hoeks

Het antwoord welke NEC speler zijn tanden bij elkaar mocht zoeken is John Hoeks

De Voetbal International (weekblad) kent deze week een respectabel Fortuna Sittard gehalte. Een spraakmakend interview met Jo Abelshausen (RvC) en Martin Masset (directeur) over de poging tot liquidatie van onze club behelst maar liefst 4 pagina’s. Als voetballiefhebber trekt echter het stuk met de titel ‘In de kroeg kun je ook karakter opbouwen’ mijn aandacht.

Het stuk behelst een poging tot interviews met Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel. Beide Nederlanders spelen bij Norwich City. De clubleiding cancelt echter het gesprek met de VI wat reporter Geert Jan Jacobs noodzaakt creatief te zijn. Norwich is de thuishaven van Fortuna Sittard icoon John Linford en de Brit heeft geen moeite enkele one-liners te delen. Gevolg, een prachtig stukje journalistiek.

“Dus je mag geen spelers interviewen? Als ik nog speler was geweest had ik me er niks van aangetrokken. Met een boete had ik mijn kont afgeveegd. Ik heb er zoveel gehad, ik geloof niet dat ik ook maar één maand mijn volledige salaris heb ontvangen. “

The Elephant man vertelt ronduit en al snel komt het VI interview uit op zijn harde spel. “Linford demonstreert spontaan een elleboogstoot die alleen gerechtvaardigd zou zijn als er acuut een grizzlybeer uitgeschakeld moet worden.” De voormalig spits van ondermeer Dordrecht, Den Haag, NAC , FC Utrecht, GA Eagles en Fortuna Sittard: “Als iemand iets negatiefs over mij of mijn club zei, pakte ik diegene keihard aan tijdens de eerstvolgende wedstrijd. Ik schaamde me nergens voor. Toch is er één overtreding waarvan ik achteraf zeg: niet zo netjes. Bij Fortuna was ik ooit iets te fel in een duel met een speler van NEC.  Ik scoorde, toen ik me omdraaide lag daar die verdediger. Ik wist niet wat ik zag. Een hoop bloed, ontbrekende tanden. Ik weet niet meer wie hij was, maar ik bied hem hierbij alsnog mijn excuus aan.”

Fantastisch te lezen hoe Linford zijn aanslaag op John Hoek (speler van NEC) direct na de wedstrijd in Dagblad de Limburger omschrijft: “Als ik een overtreding zou hebben gemaakt had de scheidsrechter gefloten want die stond er dicht genoeg bij. Ik heb niemand geslagen.”

John Linford oogstte angst bij zijn tegenstanders, maar niet alleen dat. De grote Johan Cruyff roemde als trainer de toenmalig spits van Fortuna Sittard. “Geen van mijn vrienden gelooft me als ik ze dit verhaal vertel.”

Prachtige herinneringen uit de jaren ’80. Ondergetekende dook zijn eigen archiefmappen maar weer eens in om de verhalen van John Linford te ondersteunen. Prachtige herinneringen. In Nijmegen de 0-2 overwinning bij de rentree van Linford bij zijn cluppie Fortuna Sittard. Ons ploeggie  speelde al maanden shit en haalde Linford uit de hoge hoed om het tij te keren. De Limburgse pers was enigszins terughoudend. Fortuna Sittard liet de (ongetrainde) Brit namelijk elke week  invliegen en de voormalig topschutter hoefde geeneens te trainen. Het resultaat verbluffend.  Linford als inspirator (1989). In het uitvak in Nijmegen hing 1 vlag “Welcome home John”.

De wedstrijd thuis tegen Ajax was de beste wedstrijd ooit van John Linford. Ongelooflijk goed. De 3-3 een ware thriller in een uitverkochte Baandert. De week erna speelden we op Kaalheide tegen Roda JC. Ook die wedstrijd werd gewonnen en speelde Linford buitenaards. FC Zurich bleek na de Limburgse derby spekkoper. Voor u de krantenknipsels en de prachtige herinneringen.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen -met dank aan ‘Nuujstadt’ voor het uitlenen van zijn VI-