Agenten vrijgesproken van geweld!

Agenten van de Mobiele Eenheid die betrokken waren bij de rellen rond de voetbalwedstrijd Fortuna-MVV op 4 oktober vorig jaar, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft drie klachten bekeken en niet zwaarwegend genoeg bevonden. De eerste aangever was een supporter die w erd aangehouden omdat hij zich baldadig gedroeg. Omdat hij zich verzette bij zijn aanhouding gebruikte de ME geweld. Justitie vindt dat er rechtmatig is gehandeld, en dat er gepast geweld is gebruikt.

De andere twee aangevers zeiden na afloop geslagen te zijn door de ME. Volgens het OM is op basis van hun verklaringen niet na te gaan wanneer moment en door wie ze zijn geslagen. Ook is niet duidelijk of ze tot de groep agressieve supporters behoorden. Het drietal kan tegen dit besluit een klacht indienen bij het gerechtshof in Den Bosch. Een van hen heeft laten weten inmiddels een klacht te hebben ingediend.

Foto boven: slechts een greep uit de voorbeelden van de tientallen verwondingen bij Fortuna Sittard toeschouwers

Reactie Fortuna SC
De supportersvereniging van Fortuna is teleurgesteld dat ME’rs die betrokken waren bij de rellen rond Fortuna-MVV niet worden vervolgd. De Fortuan SC geeft vandaag via de media dienen te vernemen dat het Openbaar Ministerie de resultaten van het externe en onafhankelijke auditteam niet heeft afgewacht. Het openbaar Ministerie heeft net als de politie Limburg geheel zelfstandig haar eigen onderzoek en conclusies getrokken. Daarmee wordt het overkoepelende onderzoeksproces naar het functioneren van de politie Limburg geheel gepasseerd en genegeerd. Enkele stadionbezoekers hebben namelijk inmiddels straffen ontvangen (en niet geaccepteerd) en Politie medewerkers die flink over de scheef gaan worden niet bestraft!!

De supportersvereniging is het ook niet eens met de conclusie van het OM dat niet is na te gaan wanneer en door wie de supporters zijn geslagen. Onder ede verhoren De agenten van de Mobiele Eenheid hadden daarvoor onder ede moeten worden verhoord, zo vindt de supportersvereniging.

Diverse Politieke Partijen en juridische processen (zoal de WOB) die om helderheid van B en W vragen worden echter op “hold” gezet, de overheid verwijst dan dat eerst het lopende onderzoek afgehandeld dient te worden voordat er vervolgprocessen plaats dienen te vinden. Hier wordt dus met twee maten gemeten. Wij vinden dat de burgemeester van Sittard-Geleen de objectiviteit van het onderzoeksproces dient te bewaken, het totale onbegrip en daarmee de kloof tussen de burger en politiek wordt namelijk alsmaar groter. De Fortuna SC vertrouwd erop dat binnenkort de resultaten van het externe auditteam gepubliceerd zullen worden en dat dan alsnog rechtvaardigheid zal geschieden.

Bron: Luister hier naar de reactie van de Fortuna SC op l1