Play-offs: Fortuna – Graafschap = 1-4

Fortuna Sittard 80 minuten met de handrem erop

Fortuna Sittard heeft in de eerste van de twee duels tegen De Graafschap niet kunnen overtuigen eredivisiewaardig te zijn en verloor met 1-4. Het team van Wil Boessen was te slordig, te gespannen en miste individuele kwaliteit om het verschil tegen het slim spelende de Graafschap te compenseren. Jammer, maar de werkelijkheid is niet anders .

Vrij snel en vreemd genoeg gevoelsmatig ook wat onverwacht moest de BVO Fortuna Sittard een thuismatch op maandagavond organiseren. Met enig vliegwerk gelukte dit en enkele duizenden fans zaten op maandagavond dan ook op het puntje van de stoel om Fortuna Sittard een goede uitgangspositie te zien verwerven. Een thuiswedstrijd en de mogelijkheid om een eerste gevoelige tik uit te delen aan onze opponent uit Doetinchem.

Fortuna Sittard trainer Wil Boessen liet in aanloop naar dit treffen weten gefocust te zijn op het zo vaak als mogelijk scoren. Een ietwat vreemde uitspraak, niet passende bij onze succestrainer welke in de reguliere competitie succes kende met kille zakelijkheid en resultaatgericht voetbal. Zeker bezien de Europese regels (uitdoelpunt telt dubbel bij gelijke stand) zou een 0-0 of een 1-0 overwinning perspectief bieden voor komende vrijdag op de Vijverberg.

Trainer Wil Boessen en zijn technische staf kozen in ieder geval voor onderstaande basiself en de 3.500 getrouwen gingen zich er eens lekker voor zitten bij aanvang van het spreekwoordelijke toetje van de competitie.

Kaya

Turan – De Boer – Dreesen – Kis

Vlug – Janssen – Voorn – Briels

NKoyi – Khalouta

Reservespelers: Daniels, Nepomuceno (60), Gulpen (70), Linssen (52), Vankan, Amoah, Hendrickx

De wedstrijd begon enigszins gezapig maar al snel werd duidelijk dat beide ploegen wel wilde voetballen maar dat het leer niet lekker rolde deze avond. Bij Fortuna Sittard kwam amper een bal aan en met het name het spitsenduo NKoyi en Khalouta kwamen niet in het stuk voor. Binnen 5 minuten een hoofdrol voor scheidsrechter Jeroen Manschot: de bal tegen de hand van Graafschap verdediger Will (nummer 19) betekende namelijk geen penalty.

De Graafschap kwam na een kwartier spelen beter in de wedstrijd en met name spits Vermeij bleek met vlagen een moeilijk te bespelen aanvaller. Het was echter die andere aanvaller Kabasele welke zich tot beste speler van de wedstrijd mocht kronen. Eerst schoot de donkere aanvaller loeihard tegen de lat, vlak voor rust (45 ste minuut) scoorde hij de 0-1. Fortuna Sittard zonder zelfvertrouwen en de theepauze meer dan welkom.

Na de pauze bleek de eerste de beste aanval van de Graafschap trefzeker. Fatih Turan werd aan de rechterkant eruit gelopen door Koolhof en zijn voorzet werd fantastisch afgerond door Kabasele. Ferhat Kaya kansloos: 0-2. Een vroegtijdig einde van de play-offs?

Fortuna Sittard kende een totale off-day en alleen Kevin Kis leek zijn normale niveau te halen.  Na een uur spelen een tactische wissel.  Waar eerder Timo Dreesen het veld verliet voor Sjoerd Linssen deze keer een aanvallende wissel: Fatih Turan eruit, Gevaro Nepomuceno erin. Met 30 minuten op de klok alles of niets met de wetenschap dat Fortuna Sittard na een uur spelen nog geen enkele doelpoging had ondernomen. Na 67 minuten spelen dan eindelijk een aanval met enige dreiging. Het schot van Gevaro Nepomuceno eindigde echter op de knuisten van doelman Zwarthoed.

In de 70 ste minuut de wissel Jordie Briels (eruit) en Lars Gulpen (erin). Een vrije trap van Gevaro Nepomuceno in de 72 ste minuut bracht bijna de Limburgse hoop terug. Het schot van 30 meter verdween echter rakelings langs de paal.

Na 75 minuten spelen het definitieve einde van de wedstrijd en van de droom die play-offs heette. De 0-3 van Koolhof (wederom een assist van voormalig Ajaxied Vermeij) een mokerslag voor het team van Wil Boessen. Alleen een wonder kan komende vrijdag onze Limburgse droom levende houden. Ook de frommelgoal van Lars Gulpen 10 minuten voor tijd doet daar niks aan af.

Het meest bijzondere moment van de wedstrijd 8 minuten voor tijd. Een omhaal van Jeffrey Vlug eindigde op de lat en in de return eindigde de halve omhaal van Lars Gulpen tegen de paal. De handrem eraf. Niet veel later was het namelijk Sjoerd Linssen met een achterwaartse kopbal welke gevaar stichtte en de vraag na 90 minuten voetbal waarom Fortuna Sittard 80 minuten lang tactisch en met de handrem erop, zich naar de slachtbank liet leiden.

De eindscore uiteindelijk 1-4. Het was spits Verweij in de 90 ste minuut die een goede wedstrijd bekroonde met een doelpunt na een flatertje van Ramon Voorn. De kater resteert. Komende vrijdag speelt Fortuna Sittard de return wedstrijd. Onze club hoopt natuurlijk op massale steun. Alles kan natuurlijk nog. De Fortuna SC organiseert voor u met liefde een verplichte buscombi. Leden betalen 23 euro voor bus en entree. Voor meer info hieromtrent klik hier .

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen