Fortuna heeft wonder nodig in Doetichem

Fortuna Sittard heeft in de eerste van de twee duels tegen De Graafschap niet kunnen overtuigen eredivisiewaardig te zijn en verloor met 1-4. Het team van Wil Boessen was te slordig, te gespannen en miste individuele kwaliteit om het verschil tegen het slim spelende de Graafschap te compenseren. Jammer, maar de werkelijkheid is niet anders.

Vrij snel en vreemd genoeg gevoelsmatig ook wat onverwacht moest de BVO Fortuna Sittard een thuismatch op maandagavond organiseren. Met enig vliegwerk gelukte dit en enkele duizenden fans zaten op maandagavond dan ook op het puntje van de stoel om Fortuna Sittard een goede uitgangspositie te zien verwerven.

De beginfase verliep aan beide kanten vrij rommelig. Het tempo lag laag en De Graafschap kwam in Zuid-Limburg nauwelijks toe aan een fatsoenlijke opbouw. Nkoyi was nog het kortst bij een kans, maar hij kopte de bal niet binnen. De razend gevaarlijke Kabasele was daarna dichtbij de openingstreffer. Breinburg vond de gehuurde Belg in de diepte die snel weg draaide en de lat raakte. De Graafschap trok het initiatief steeds meer naar zich toe en Fortuna Sittard speelde als “vanouds” tactisch terug getrokken en gesloten. Op slag van rust was het echter wel raak. Lazic bediende Vermeij die vanaf rechts Kabasele vond in het centrum. De rappe aanvaller haalde verwoestend uit en zette De Graafschap op een vreselijk slecht moment voorsprong.

Het grootste deel van de tweede helft beheersten de Achterhoekers het duel met een prachtig doelpunt als beloning.  Koolhof lepelde de bal vanaf rechts voor en Kabasele haalde met een volley verwoestend uit richting bovenhoek. Fortuna Sittard moets nu alles of niks spelen. Kansen voor Dreesen en Nepomuceno waren aan de thuisploeg niet besteed.  Toen Koolhof er met een subtiel wippertje zelfs 0-3 van maakte, was het duel beslist in het voordeel van de Achterhoekers. Maar in de slotfase kwam Fortuna Sittard toch nog sterk terug tot 1-3. Zwarthoed grabbelde en in de kluts scoorde invaller Lars Gulpen. Een minuut later raakten Fortuna Sittard in één aanval lat en pal en zwijnde De Graafschap dus. Weer enkele minuten later redde keeper Zwarthoed fabelachtig op een kopbal en hield riante uitgangspositie zo in stand.

In de slotfase was het lot wreed voor Fortuna Sittard. Daar waar de Sittardenaren wederom de lat en de paal raakten counterde de Graafschap naar 1-4. Een uitslag die helaas weinig perspectief biedt. Wat rest is de trots op dit team en de eeuwenoude discussie waarom Fortuna Sittard pas na 80 minuten in een thuisduel vol op de aanval gaat.