Preview: eindelijk Eredivisie !

Na het laatste fluitsignaal in Kralingen overheerste een dubbel gevoel in het uitvak. Tevredenheid over het getoonde spel in de tweede helft, maar ook was er het besef dat er meer in had gezeten dan ‘slechts’ de 1-1 eindstand. Desondanks is het eerste punt voor Fortuna bij haar rentree in de Eredivisie reeds een feit. Aanstaande zaterdag treedt Fortuna voor het eerst aan in eigen stadion: regerend landskampioen PSV komt op bezoek. Bij de Eindhovenaren staat sinds deze zomer Mark van Bommel voor de selectie, de zoon van ras Fortunees John van Bommel. Het PSV van Van Bommel junior kende een indrukwekkende voorbereiding, met als enige smetje de verloren Johan Cruijff schaal finale tegen Feyenoord. PSV herstelde zich tijdens de eerste speelronde, waar FC Utrecht met een 4-0 nederlaag naar huis werd gestuurd.

Kortom: Fortuna wacht een loodzware avond. Jorrit Smeets, doelpuntenmaker tegen Excelsior, verwacht een mooie wedstrijd als Fortuna het niveau van de tweede helft tegen Excelsior weer kan halen: ‘We gaan lef tonen en laten zien wat we in onze mars hebben‘. Toch lijkt een walk-over scenario waarbij Fortuna het onderspit delft een reële mogelijkheid te zijn. Waar Ciranni en Pinto tegen Excelsior nauwelijks tot geen grip kregen op de buitenspelers, wachten zaterdag Hirving Lozano en Steven Bergwijn. Dit zijn misschien wel de beste buitenspelers van de Eredivisie. Fortuna zal dus alles uit de kast moeten halen om één, of misschien toch drie, punt(en) over te houden aan de ontmoeting met de boeren.

De laatste overwinningen van Fortuna op PSV dateren uit 1999. Destijds wist Fortuna in drie weken tijd twee maal te winnen van de Eindhovenaren. Eerst werd PSV in Eindhoven met 1-3 verslagen in de halve finale van de beker. Enkele weken later won Fortuna in aanloop naar de verloren bekerfinale in eigen huis met 6-4 van PSV. Leuk detail: zowel Kevin Hofland als Mark van Bommel stond in de basis bij Fortuna tijdens deze spectaculaire overwinning op PSV. Wie gaat er zaterdag met de punten vandoor? Kevin of Mark?

PSV

De mannen van Van Bommel zijn swingend aan de competitie begonnen. Uitblinker Bergwijn en zijn teamgenoten lieten geen spaan heel van FC Utrecht. Tevens kan de landskampioen in Sittard beschikken over aankoop Ryan Thomas. De Nieuw-Zeelander maakte afgelopen seizoenen indruk bij PEC Zwolle en mag nu zijn kunsten vertonen voor de ploeg uit Eindhoven. Mogelijk is ook aanwinst, en Australisch international, Trent Sainsbury inzetbaar. Mocht Sainsbury de plek van Schwaab innemen, dan bestaat de gehele Eindhovense defensie uit zomeraanwinsten. Verwachte opstelling PSV: Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino; Rosario/Thomas, Pereiro, Hendrix; Lozano, De Jong, Bergwijn. 

Fortuna Sittard

Fortuna Sittard beschikt over een nagenoeg complete selectie. Clint Essers, die in aanloop naar de wedstrijd tegen Excelsior geblesseerd raakte, zal wel nog ontbreken. Hij zal naar verwachting opnieuw worden vervangen door Alessandro Ciranni, die in Kralingen een moeilijke avond kende. Djibil Dianessy zal in ieder geval tot de winterstop geen deel uitmaken van de selectie van Fortuna. Naar verwachting zullen trainers Eijer en Hofland zaterdag dezelfde elf namen als tegen Excelsior het veld in sturen. Alleen de linksbuiten-positie lijkt ter discussie te staan. Tegen Excelsior kreeg Lars Hutten verrassend de voorkeur boven André Vidigal en Gavin Vlijter. Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Koselev, Ciranni, Dammers, Heerings, Pinto; Smeets, El Messaoudi; Semedo, Diemers, Vlijter; Novakovich.

Geef een reactie