Preview: geeft Fortuna rode lantaarn aan NAC?

Fortuna heeft in het huidige Eredivisieseizoen nog niet weten te winnen en mag zich daarom rodelantaarndrager noemen. Een plek waar niemand met een geel-groen hart op zit te wachten. Het is dan ook niet vreemd dat de druk op de Sittardse equipe langzaam begint op te lopen.

Uit tegen NAC heeft Fortuna echter de uitgelezen mogelijkheid die laatste plaats te verlaten: bij winst gaan ‘we’ direct over NAC heen dat met slechts één punt meer één plek hoger staat. Punten pakken vormt de rode draad in het script voor de komende serie wedstrijden. Met NAC-uit, Willem II-thuis, Ajax-thuis, Emmen-uit en De Graafschap-thuis in het vooruitschiet treft Fortuna immers drie of vier directe concurrenten die zullen meestrijden om plaatsen die goed zijn voor (directe) handhaving. Het is dan ook zaak om goede resultaten te behalen, te beginnen met aanstaande zondag wanneer Fortuna het om 14.30 uur opneemt tegen NAC in een uitverkocht Rat Verlegh Stadion.

 

NAC

Onze tegenstander NAC is amper beter aan het seizoen begonnen dan Fortuna. Eenmaal wisten de Bredanaars te winnen. Dat gebeurde op 18 augustus met een 3-0 winstpartij tegen De Graafschap. Dat NAC tijdens het immer sfeervolle ‘avondje NAC ‘ echter ook kwetsbaar is, bewees Excelsior een week later door met 0-2 in Breda te winnen. Daarna kreeg De Parel van het Zuiden met 4-2 klop van Feyenoord. De eerste vier wedstrijden (men verloor ook met 5-0 van AZ) resulteren voorlopig in een voorlaatste plek.

Samenvatting van de recentst gespeelde wedstrijd van NAC: Feyenoord-NAC (4-2):

Tijdens de zomer zag NAC aardig wat spelers vertrekken. Zo keerden zes Manchester City-huurlingen (waarmee NAC een samenwerkingsverband heeft) terug naar Engeland en leenden de Brabanders vijf  spelers uit aan Helmond Sport, waarmee het sinds kort eveneens samenwerkt. Bovendien verlieten ook smaakmakers en sterkhouders als Manu Garcia, Thierry Ambrose, José Angelino en Sadiq Umar. Daartegenover meldden drie nieuwe Engelse talenten van The Citizens zich bij NAC en ook wist de club zich te versterken met Benjamin van Leer, Anouar Kali, Gervane Kastaneer en Robert Mühren. De zomerstop fungeerde zodoende als een ware transfercarrousel waarbij in totaal 36 mutaties plaats vonden.

Opvallend is dat de kersverse trainer Mitchell van der Gaag (hij volgde deze zomer Stijn Vreven op) tot dusverre vier verschillende doelmannen opstelde. Mark Birighitti en Karol Niemczycki maakten onvoldoende indruk en terwijl het seizoen al begonnen was haalde Manchester City Arijanet Muric terug. Nieuwkomer Benjamin van Leer (voorheen: Ajax) verdedigde tegen Feyenoord het doel en deed dat ondanks vier tegentreffers met verve. Het is aan een aantal goede reddingen van hem te danken dat NAC niet met grotere verliescijfers huiswaarts keerde.

Vermoedelijk zal NAC met dezelfde elf spelers aantreden als tegen Feyenoord, waarbij Mühren mogelijk nog Mitchell te Vrede zal vervangen.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer; Verschueren, Koch, Mets, Leigh; Kali, Fernandes, Nijholt; Rosheuvel, Te Vrede/Mühren, El Allouchi.

 

Fortuna Sittard

René Eijer en Kevin Hofland staan voor de vraag met welke tactiek men denkt punten te kunnen behalen in Breda. Gaat dat gebeuren met een 4-3-3 formatie of in een 5-3-2 systeem, waarmee Fortuna FC Utrecht in eigen huis op 1-1 hield? Achterin leek het elftal met drie centrale verdedigers een stukje zekerder te staan. Ook leek Lisandro Semedo wat meer zwervend over het veld ruimte te kunnen benutten om acties te maken.

Samenvatting van de recentst gespeelde wedstrijd van Fortuna: Fortuna-FC Utrecht (1-1):

Daar waar een 5-3-2 tactiek in verdedigend opzicht wellicht meer zekerheid biedt, lijkt een 4-3-3 opstelling wegens veranderingen in de personele bezetting aannemelijker te zijn. Zo trainde centrale verdediger Kai Heerings deze week wel mee, maar zou hij naar verluidt een lichte ribblessure hebben opgelopen. Bovendien heeft het trainersduo Eijer en Hofland nieuwkomer Lazaros Lamprou deze week voor het eerst aan het werk gezien en heeft José Rodriguez twee weken aan zijn conditie kunnen werken. Onduidelijk is of de Spanjaard die verdienstelijk inviel tegen FC Utrecht aanspraak maakt op een basisplaats. Hij zou dan in het elftal komen voor Jorrit Smeets. Mocht Fortuna in een 4-3-3 opstelling aantreden lijkt het er bij een blessure van Heerings op dat Branislav Ninaj zijn plek inneemt. Ook voorin zien we wellicht een nieuwe naam terug: het zou immers zomaar kunnen zijn dat Lamprou de linksbuitenpositie inneemt ten koste van André Vidigal en Lars Hutten.

Zoals hierboven vermeld is, staan Eijer en Hofland voor aardig wat keuzes. Wij zijn zeer benieuwd welke elf spelers zij zondag het veld in sturen en welke tactiek Fortuna hanteert om de rode lantaarn over te dragen aan NAC.

Vermoedelijke opstelling bij 4-3-3: Koselev; Ciranni, Dammers, Heerings/Ninaj, Pinto; El Messaouidi, Rodriguez, Diemers; Vidigal/Lamprou, Novakovich, Semedo.

Vermoedelijke opstelling bij 5-3-2: Koselev; Ciranni, Dammers, Heerings/Ramirez, Ninaj, Ospitalieri; El Messaouidi, Rodriguez, Diemers; Novakovich, Semedo.

Geef een reactie