Publieksonvriendelijke maatregelen stapelen op

Naar aanleiding van de nogal “wilde uitspraken” van de Limburgse burgemeesters over meer collectieve verboden en vrijheidsbeperkingen voor voetballiefhebbers bij Limburgse derby’s heeft de Fortuna SC een gesprek aangevraagd en gekregen bij de burgemeester van Sittard-Geleen. De onderliggende urgentie daarvan is ook dat wij het gevoel hebben dat de overheid -met de politie voorop- tegenwoordig niet meer verder komt als nog meer wetten bedenken (in Nederland hebben we nu 67 wetten gerelateerd aan voetbal fans) en het invoeren van collectieve straffen en standaard beperkingen.Dit terwijl wetenschappelijk bewezen is in andere voetballanden (bv Engeland en Duitsland) dat een gesegmenteerde aanpak (respect en tolerant naar de bezoekers in een stadion en uiterst streng naar de paar relschoppers) veel effectiever en aanzienlijk publieksvriendelijker is.

Fortuna SC op de bres voor publieksvriendelijke acties
In het afgelopen seizoen heeft de Fortuna Sc daarom veel tijd geïnvesteerd in overleg met de overheid, mede naar aanleiding van het advies van het Landelijk auditteam dat het geweld van de Mobiele Eenheid tegen Fortuna Sittard supporters had onderzocht. Helaas moeten we constateren dat we dit seizoen weer meer verplichte combi’s dan vrij vervoer hebben, dat we een ongekend  aantal nieuwe strenge voorverkoop regelingen hebben, dat we een registratieplicht hebben gekregen, dat we een kopie van ons paspoort in Kerkrade hebben moeten afgeven zonder dat we weten wat daar mee gebeurd, dat we een extra ID plicht hebben gekregen bij het betreden van het stadion (ook al heb je een SCC) en dat er extra -zich straal vervelende- externe security tegenwoordig in het stadion is. Het resultaat is over duidelijk. Deze onvriendelijke publieksacties zorgen ervoor dat de Sittardse burger, de voetballiefhebber en de gezinnen zich wel een paar keer bedenken voordat ze betaald naar “een strafkamp” toe gaan. Het stadionbezoek in het algemeen en het derby bezoek in het bijzonder dreigt -mede hierom- dan ook razendsnel af te nemen.

De Fortuna SC pleit dan consistent ook voor een gesegmenteerde aanpak. Zeer recent hebben we dit ook weer besproken in het gesprek met de Burgemeester. Om onze woorden bijval te geven zijn we proactief met het voorstel gekomen om samen met vertegenwoordigers van Mvv supporters uit te dragen dat dit weliswaar een echte derby is, maar dat die wel met respect naar elkaar toe gehouden zal worden. Een gebaar dat overigens door de Mvv fans is onderschreven en inmiddels ook wordt voorbereid. Al met al hebben we het gesprek met de burgemeester als positief en constructief ervaren en we hadden de hoop dat het “kwartje eindelijk was gevallen”.

Besluit driehoek inzake Fortuna Sittard tegen Mvv Maastricht.
Groot was onze teleurstelling toen we -samengevat- onderstaande reactie van de Gemeente e ind vorige week  mochten ontvangen:

Door de driehoek is als volgt besloten:
• De kassa worden op de wedstrijddag gesloten gehouden, met uitzondering van leden van het supporterscollectief en seizoenskaarthouders. Op vertoon van de seizoenskaart of supporterskaart kunnen zij dan tot één uur voor de aanvang van de wedstrijd één extra kaart kopen bij de kassa bij de hoofdingang.
• Er wordt ingestemd met het extra verkoopmoment van het supporterscollectief, indien hierbij ID-controle en registratie plaatsvindt.
• Het maximum van 800 kaarten voor MVV blijft gehandhaafd. Dit omdat de bussluis slechts 16 bussen aan kan. Daarnaast is overigens de inschatting dat MVV niet meer kaarten nodig zal hebben.
• De politie heeft begrepen dat  via Facebook er mensen zijn uitgenodigd om samen te komen in de sportkantine van de voetbalclub Sanderbout om 17:30. De vraag is of hierbij sprake is van een tocht. Hebben jullie er echter zicht op of en hoeveel leden van jullie hieraan gaan deelnemen? Ik zou het waarderen als jullie hen vragen in ieder geval niet deel te nemen.

Reactie Fortuna SC.
Uiteraard kunnen wij ons als Fortuna SC op geen enkele van de vier genoemde punten vinden. Tijdens ons gesprek hebben we immers een viertal geheel andere afspraken gemaakt welke dus ineens worden teruggedraaid? Onze volledige reactie kunnen jullie hier lezen.

Samengevat vragen wij de te verregaande maatregelen alsnog te herzien;

– De kassa’s op de wedstrijddag alsnog gewoon open te houden voor iedereen onder voorwaarde van een identiteitsverplichting.
– De 1 op 4 kaartverkoop zonder registratie maar met identiteitsplicht te laten lopen.
– Mocht MVV meer kaarten ter beschikking willen krijgen, deze ter beschikking te stellen en de bussluis wat groter te maken zodat de extra bussen er ook in passen. Er is tenslotte ruimte zat achter de Zuid Tribune.
– Deze derby net als wij positief te benaderen en mee te werken aan een positieve sfeer rondom deze derby. Mensen die ergens samen met hun vrienden een drankje willen nuttigen om vervolgens naar het stadion te gaan om de wedstrijd te bezoeken zijn geen criminelen

Wij hopen oprecht dat onze eigen gemeente, onze eigen ambtenaren, onze eigen volksvertegenwoordigers nu ook eens achter de belangen van de duizenden Limburgse voetballiefhebbers gaat staan. Geef de positieve krachten eens een kans ipv het Limburgse voetbal (bewust) kapot te maken, want het huidige middel is 10000 maal erger dan de -zeer beperkte- kwaal.

Het bestuur van de Fortuna SC