Teleurstellende opening van seizoen: 3-1 verlies!

De 1 e competitiewedstrijd. Een hele belangrijke, en dan écht niet alleen voor de spelers en de technische staf. Neen. De 1 e wedstrijd is zeker ook belangrijk voor de supporters. Het is de eerste indicatie hoe het seizoen zal gaan lopen. Vorig jaar wonnen de geel-groene namelijk geen enkel uitduel en dat trauma achtervolgt de Sittardse club nog tot aan de start van het nieuwe seizoen. “het zal toch niet dat…”.

Maar de 1 e wedstrijd is ook belangrijk voor de commerciële afdeling. In deze weken worden sponsor contracten net wel..of net niet afgerond. In deze weken worden de laatste seizoenkaarten opgehaald… .”net wel, of… net niet”. Tot slotte is ook voor het bestuur van Fortuna Sittard de eerste wedstrijd belangrijk. De prioriteit zit dit seizoen wederom –terecht- in eerste instantie bij “de beurs”,  lees: met zo weinig mogelijk geld een leuk team neerzetten. Maar degraderen of weer een slecht seizoenspelen is eigenlijk ook geen optie meer. Bij een overwinning kan er aan de kant van het bestuur dan ook al voorzichtig gedacht gaan worden dat dit team al een competitief team is.

Match Day. Op vrijdagmiddag 16.00 vertrekt Fortunahome met drie wagens naar Apeldoorn. Vanuit twee auto’s wordt een live-verslag op Fortunahome gezet en zover wij weten is deze unieke service op geen enkele andere voetbal website in West-Europa te vinden. Is Fortuna in ieder geval op één gebied de trendsetter! Ter hoogte van Arnhem wordt dit gevoel weer ff op zijn plaats gezet. Drie kwartier file en een lauwe gehaktbal verder komen we om 19.00 in Apeldoorn aan. Het uitvlak is dan al bijna uitverkocht. We kopen snel een kaartje, kosten 12,50 (!), wat net zo duur is als een thuiswedstrijd Borussia Mönchengladbach, en dus  wachten we op de gratis speler die we bij dit forse bedrag erbij zullen krijgen. Die krijgen we niet. Wel een verwijtende blik dat we de rij ophouden.  Het mag de pret niet drukken. In Apeldoorn weten ze nog wat echt voetbalsfeer en belevenis is en we zijn dan ook meer dan welkom om bij hun in de kantine een lekkere Grolsch weg te tikken. Dat dit idee toch zijn grenzen heeft vernemen we even later als we horen dat de Youth en de andere twee wagens blijkbaar toch niet in de kantine mag komen. Jammer, maar des te meer bier voor ons. Commercieel manager Tom Janssen, Roger Reijners en Wil Meijers komen ons nog even succes wensen en dan rond de klok van 20.00 gaat het richting uitvak. Althans, bijna het uitvak. Zo druk had men het in Apeldoorn namelijk al lang niet meer gezien. Het eigenlijke uitvak was om 19.15 al uitverkocht, waarna de organisatie van Agovv gedwongen was in alle nood een 2e vak te openen.

Deze massale support zou het team vast een boost moeten geven. In de eerste helft zagen we hier af en toe een glimp van. Fortuna jaagde de tegenstander zoveel als mogelijk 10 meter over de helft op. Dit resulteerde in een eerste helft waar de bal veelvuldig werd rondgespeeld, balverlies werd geleden en de bal zelden op de flank of in de zestien te zien was. Agovv maakte hierbij net een iets “clevere” en technisch betere indruk. Niet dat dit team nu de status van “de 7 e plek” kon waar maken. Daarvoor was het net allemaal te langzaam en te veel voorspelbaar. Fortuna Sittard dan? Het positieve was dat de club dus al eerder en verder van de goal af gaat verdedigen. Maar het voetbal bleef verdedigend en in aanvallend opzicht erg voorspelbaar. De flanken zijn met Di lallo, Kotbani, of Halim echt veel te zwak voor de eerstedivisie. Een vloeiende combinatie over drie schijven konden wij dan ook niet waarnemen, laat staan dat deze combinatie leidde naar een doelpoging. Maar..what da fok. Met rust 0-0 uit bij Agovv. Het kan slechter!

In de rust weer ff lekker genieten van de catering en de faciliteiten. Voor 12,50 euro mag je immers wel wat verwachten. Na wat zoeken vond ik de catering. Voor alle zekerheid informeerde ik of dit niet de Apenheul was waar de plaatselijk Bokita achter 12 meter traliewerk veilig weggestopt was. Het bleek niet zo te zijn en dus verkreeg ik hier wederom een typisch “hollandse bal gehakt”. Niet direct mijn favoriet, maar het alternatief zag er niet bepaald beter uit. Gewapend met een plastic prikkertje, twee zakjes mosterd en “de ballos gahaktos” loop ik weer treug naar mijn plaatsje in het uitvak. Helaas, of eigenlijk moet ik zeggen gelukkig wordt mijn bal gehakt geplet tegen de railing, Rickie Geenen heeft blijkbaar de bal voor de voeten van Caracciolo gelegd die op prachtige wijze de bal snoeihard het vijandelijke doel in jaagt. 0-1. Het gejuich in het uitvak kan niet op. Mijn gehaktbal kan ik definitief afschrijven maar dat mag het gelukzalige moment niet bederven. Yes. We’re back: 0-1. De periode titel lonkt, ik ruik victory..slecht voetballen en de eerste de beste kans afmaken. Dat zijn echte topteams! Wij dus!

Een glimlach nestelt zich op mijn gezicht. Mijn andere zintuigen nemen inmiddels waar dat na de aftrap de bal weer in ons bezit is. Bij de kanjer en ervaren rots in de branding “de Boer” en die hoeft hem alleen terug te spelen op die andere kanjer ”Wintjes”. Ons topteam blijkt ineens een tob-team. Ene “mulders” (nee, niet die van X-files)  straft ongelooflijk hard het geblunder van deze toppers af en scoort binnen de minuut de gelijkmaker. Bah.

Het gesputter in het uitvak is voelbaar, maar onder aan de streep is een gelijkspel nog altijd redelijk. Maar het gepruts is nog niet voorbij. Het duo “Zarko-Wintjes” maken er een blauw-witte avond van en schenken ene “Hemmen” de onmisbare kans op 2-1. In Kerkrade zouden ze zeggen: Danke-bitte. Nou, een duits gevoel maakt zich wel meester van het uitvak. Na de 2-1 trekt Agovv zich wat terug en Fortuna creëert warempel nog twee doelpogingen. De eerste gaat erin maar wordt afgekeurd (het is de webmaster ontgaan waarom..hands?)   en de tweede wordt goedgekeurd, maar gaat er niet in. Dezelfde beruchte “Hemmen”, niet te verwarren met die andere topper “Hempe”, maakt vervolgens op kinderlijke wijze nog de 3-1. We zijn weer eens ritueel geslacht, de ramadan is ook voor Fortuna begonnen.

Natuurlijk verliezen we het duel uiteindelijk door individuele fouten, maar helaas is dat niet de oorzaak van de nederlaag. Die ligt dieper. Zonder Voorn op het middenveld is er geen creativiteit en geen aansluiting naar de spitsen. De flanken zijn veel te licht bezet en iedereen weet en voelt dat de flank spelers nooit langs hun back zullen komen. Nooit! Dat betekent dat je onze goede spits isoleert en dat die 1 a 2 knotsballen per wedstrijd krijgt.  In verdedigend opzicht staan onze flanken ook niet goed. Onze linksback werd enkele malen volledig overlopen door onder meer `Ali B in spe`. Facenna haalde in het centrum nog een kleine voldoende, maar dat was zeker niet voldoende om de verdediging als solide te beschouwen.

Al met al kunnen we concluderen dat de flanken zwak bezet zijn en dat de verbinding tussen die drie blokken, -verdediging, middenveld en aanval-, zwaar onder de maat is. Fortuna zal dus in de maand augustus naar verdere versterkingen moeten zoeken en daarnaast zal trainer Dusseldorp keihard moeten werken om van deze spelers een hecht team te creëren. Wat betekent deze zwakke start nu? Spelers, supporters, commercieel team en bestuur hadden echt allemaal even graag gewonnen. Dit is niet gelukt. Het zij zo. Verwijten maken heeft geen enkel nut. We zullen deze tegenslag moeten verwerken, de verantwoordelijken in de technische staf en bestuur zullen actie moeten nemen en de supporters zullen moeten `supporteren`. Persoonlijk heb ik mijn verwachtingen voor de 1 e competitiehelft naar onderen bijgesteld, maar het is aan het team om te bewijzen dat ik er geen kijk op heb. Onze support zal er echter niet minder op worden, eerder meer!

Bron: Fortunahome.com, webmaster Kiprich

19.00 uur: het uitvak is al bijna uitverkocht

19.15: lekker een Grolsch wegtikken

leuke ruim opgezette kantine..prima!

vindt ook de mede-lander 🙂

het buiten terrasje van Agovv: Grolsch

Even een kaartje halen..oh verrek..verkeerde rij!

Dit is ons vak!..ik bedoel..twee vakken!

Bijna 200 man in Apeldoorn

Onze topper!

Wintjes redt..de blonde vindt ons leuker dan het voetbal

de rust… 0-0 nog

De dokter kan wel lachen om het boek van Ludo

de wc’s van Agovv… uitgegeven door…dhr. Schimmel. Dat geeft vertrouwen…

de 2e helft.. begint

precies….

op jacht naar de gelijkmaker….

3-1..niet meer in te halen dus

Ondanks de nederlaag…. onze support blijft!

come on your yellow-boys