Telstar away, breken met een traditie ?

Tradities zijn er om in ere te houden zegt men, 1e en 2e Kerstdag, bevrijdingsdag, de oefenpot tegen SVM of de gekookte gehaktbal in Volendam, allemaal mogen ze blijven. De traditie die Fortuna echter in Telstar heeft is er eentje die we liever niet in stand houden. Goed voetballen hebben we daar namelijk tot op heden zelden gedaan. En laat dan die traditie morgen maar eens verbroken worden. Of dit nu alleen vurige hoop is, of complete onzin, ik weet het niet, maar je moet een verhaaltje natuurlijk wel beetje inkleden.

Maandag 9 februari, another awayday zeggen we dan. Fortuna mag naar Velsen Zuid om het op te nemen tegen het plaatselijke Telstar, dat in de stand op plek 18 terug te vinden is met 4 punten minder dan ons eigen Fortuna. En toch is de awayday weer anders dan anderen. Dat het belachelijk is dat er op een maandagavond gespeeld wordt mag wel duidelijk zijn. Echter zal er deze keer geen busreis plaatsvinden vanuit het supporters collectief en zal Fortuna in den vreemde gesteund worden door een kleine groep die hards. Het precieze aantal weten we niet maar we rekenen eens op een 20 a 30 ?? Alle onrust gedurende het seizoen, de matige prestaties op het veld en de twijfel die er is bij vele supporters begint ook door te werken op de hoeveelheid uit support. Nu ja, het is niet anders, en aangezien ik geen verslag kan maken zonder er te zijn, stappen we morgenmiddag dan maar in de auto en rijden we richting Noord Holland.

Telstar, de mooiste herinnering die ik er aan heb is de kampioenswedstrijd in de jaren ´90…..tribunes voor 3/4 bezet met Fortunezen en o.a. een scorende Ronald Hamming en een wheelchaircrossende van der Weert, nee die vergeet ik niet meer. Hoe anders is het nu, ook in Velsen. Daar waar vorig jaar nog wel eens een leuke verrassing werd neergezet door Telstar is het dit jaar ook maar matig allemaal. Met  een 18e plek in de huidige stand houdt het allemaal niet over bij de thuisploeg.

Afgelopen vrijdag was men vrij, daar de wedstrijd in Groesbeek tegen Achilles ´29 werd afgelast. Hierdoor zou het zomaar kunnen zijn dat Fortuna ´baat´ heeft bij de schorsingen die Steve Olfers en Tim Keurntjes kregen opgelegd na hun rode kaart tegen Almere City. Hun schorsing is dan weliswaar maar 1 wedstrijd, maar door de afgelasting van afgelopen vrijdag schuift hun schorsing op en ontbreken ze beiden tegen Fortuna ??! Telstar kan dit kalenderjaar nog geen driepunter noteren, een gelijkspel tegen Almere en jong PSV alsmede een verliespartij thuis tegen de Graafschap zijn ook niet om over naar huis te schrijven. De officiele site van Telstar blijkt niet uit in het up to date zijn, maar ik meen mij te herinneren dat Ralf Seuntjens de topscorer daar is, dezelfde Ralf Seuntjens die in de zomerstop nadrukkelijk in verband werd gebracht met Fortuna Sittard. Volgens de site heeft hij zijn debuut nog niet gemaakt, al scoorde hij onlangs op bezoek bij Almere gewoon twee keer. Ach ja….een schoonheidsfoutje denken we dan maar. Een man om in de gaten te houden, maar die taak zal wellicht in handen liggen van bijna topscorer en centrale verdediger Roel Janssen.

De te verwachten opstelling van de thuisploeg …..afgaande op de laatst gespeelde wedstrijd en rekening houdend met de schorsingen die men heeft…..Varkevisser in het doel, Rifai, van Huizen, van Essen en Korpershoek in de verdediging, middenveld met Dougall, Kindermans en Knol en voorin speelt men dan waarschijnlijk met Valies, Seuntjens en Almoubaraki. Trainer Michel Vonk zal er alles aan gelegen zijn dat de drie punten in eigen huis worden gehouden.

Dan natuurlijk ook aandacht voor onze eigen club, Fortuna Sittard. De tweede helft begonnen met redelijke resultaten, zodanig dat we zelfs meededen vor de periodetitel. Maar op het moment dat je een heeeeel klein beetje hoop kreeg kwam NEC op bezoek en won redelijk eenvoudig met 0-3 en begroef daarmee meteen de periode aspiraties. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik ook niet had gerekend op een periodetitel maar ach, dromen mag. Inmiddels vinden we onze club nu terug op een 15e plek en bij winst kan men wellicht een paar plekjes stijgen, maar voor winst zul je wel kansen moeten afdwingen en die ook nog maken offf Roel Janssen achter een penalty moeten zetten. Afgelopen seizoen eindigde deze wedstrijd in een bloedeloze 0-0 en was de busreis erheen en er vandaan het enige leuke dat ik me eraan kan herinneren, alsmede het debuut van mijn spandoek, dat inmiddels nog maar 1/3 van zijn ´functie´ heeft. In de thuiswedstrijd dit seizoen verloor Fortuna met het kleinst mogelijke verschil, zijnde 0-1, maar ook dat levert geen punten op helaas.

​Hoe het er morgen aan toe zal gaan, Joost mag het weten. Fortuna zal waarschijnlijk starten met dezelfde 11 als tegen NEC, al denk ik dat Conneh wederom in de basis staat en natuurlijk de vraag resteert of nieuwkomer Mert nu wel zal spelen. Laten we maar wedrrom hopen op een topdag van onze doelman Ferhat Kaya, een hattrick van Roel Janssen en op warme chocomel in Velsen.

De wedstrijd zal worden geleid door scheidsrechter Koekoek, zijn assistenten Lapar en van Velsen. 4e Official is dhr van der Eijck. Maandagvond om 20.00 in het Telstar stadion, dat een kleine/grote verbouwing heeft ondergaan met de bouw van een nieuwe hoofdtribune, hetgeen ook niet meer dan noodzakelijk was ook……. Telstar – Fortuna Sittard.

Fortuna SC, Harald