Vrolijk pasen voor alle Fortuna supporters!

Fortuna Sittard.  Een BVO die inmiddels synoniem staat voor de juup-liek. Alles wat er maar kan gebeuren met een betaald voetbal vereniging hebben wij al meegemaakt.  Drie keer een schuld van meer dan 10 miljoen verwerkt, trainers die niet functioneren, verliezen in de laatste minuten, de periode titel missen op een punt na, laatste worden in de competitie, mis-management, rechtzaken tegen de KNVB. Noem het maar op en wij hebben het meegemaakt en…overleefd.

Dat is het mooie. Er staat altijd wel weer iets of iemand op die de club in veilige haven weet te leiden. De laatste keer waren het beide Wil-len die de resterende positieve krachten binnen en rondom Fortuna wist te organiseren in een meer dan succesvolle overlevingsstrijd. Deze boost is inmiddels wel bijna uitgewerkt, maar heeft nog wel een onverwacht nadelig na- effect. Er lopen nogal wat mensen rond die denken dat we “er zijn” . Dat we onkwetsbaar zijn en dat “ ut wel wir good kump” . Mensen die het ontlopen of ontkennen van problemen “ positief denken”  noemen.  Helaas. Zo werkt de echte wereld niet. Elke oplossing van een probleem begint met de acceptatie ervan. En Fortuna heeft een probleem, nu de acceptatie nog en dan kunnen we daarna weer aan de slag om het op te lossen!

Laten we beginnen met het moeilijkst op te lossen probleem. De sportieve resultaten.  Fortuna heeft een spelersbudget dat een middenmoot positie mogelijk zou moeten kunnen maken. We weten allemaal dat dit niet het geval is. Fortuna heeft een paar hele slechte wedstrijden gehad, met name in het begin van het seizoen, en een paar redelijk goede. Verreweg het merendeel van de wedstrijden werden met  1, hooguit 2,  goals verschil geslecht.  We doen dus niet echt veel onder voor de gemiddelde tegenstander, maar we zijn ook zeker niet beter. Er is geen één team in de juup-liek waar we tegen spelen en zeggen: “dat we winnen vandaag is zeker, alleen met hoeveel is de vraag”. Eindhoven, Omniwold of Emmen thuis? Dat zouden ze toch moeten zijn. Forget it. We hebben dergelijke wedstrijden vooral pijnlijk verloren. Dan pakken we de punten wel in uitwedstrijden zegt u? Need I say more. Dit seizoen geen enkele uitwedstrijd gewonnen omdat we geen diepgang en creativiteit hebben.  Fortuna is niet bij machte op basis van normaal spel een wedstrijd te winnen, om punten te pakken. We moeten het hebben van strijd, inzet en een persoonlijke bevlieging van Voorn en de laatste wedstrijden van Gommans. Dat zal ook de komende drie wedstrijden weer het geval zijn. We winnen die wedstrijden niet vanzelf, maar we zullen ze ook niet zomaar verliezen.  Het zal erom gaan of een kans er net wel of net niet in gaat. Billen-knijp-voetbal.Van die momenten zijn we afhankelijk en er valt werkelijk niets over te voorspellen. We kunnen drie keer winnen, maar ook drie keer verliezen.

Het lijkt erop dat inmiddels de meest “ ontkennende”  supporters ook wel inzien dat we het met drie nederlagen niet gaan redden. Oss pakt uit de laatste 7 wedstrijden 5 maal punten en Telstar heeft een ploeg die in uitwedstrijden wel prima kan counteren. Deze teams pakken beide zeker nog 3 punten, dus Fortuna zal mijns inziens nog steeds, zoals in mijn eerdere stukken ook aangegeven, 4 punten moeten pakken om een redelijke kans te maken niet failliet te gaan, sorry, ik bedoel niet te degraderen. Uiteraard kunnen we gokken op “ de hand van God” , lees de KNVB, die ervoor zal zorgen dat Veendam failliet gaat of dat Telstar 3 punten aftrek krijgt en daardoor net onder ons komt. Maar als geboren optimist wil ik dat Fortuna zich zelf veilig speelt.   4 punten uit 3 wedstrijden…wie het weet mag het zeggen, maar voor de zekerheid zou ik de uitwedstrijd tegen Zwolle maar eens in uw agenda zetten.

Dan Veendam en telstar. De meest sportieve supporters zullen hardop zeggen dat ze Veendam geen faillissement gunnen. Ik dus ook echt niet. De vraag wordt moeilijker, of eigenlijk net  niet, als het gaat over wie erin de juup-liek moet blijven: Veendam of Fortuna omdat Veendam failliet gaat. Dan helaas maar het laatste. Maar. Denken wij geel-groene Toffers nu echt dat de hele juup-liek om aan het vallen is (Mvv heeft geen rooie cent meer bv) en dat bij ons nu alles “koek-en-ei” is?  Dit jaar gaan we echt wel weer een begrotingstekort krijgen (schatting 200K, zeg maar de TOF gelden die u volgend jaar gaat geven) en de schuldsanering  is op papier wel rond, maar dat is niet hetzelfde als dat deze is afgerond.  Achter de schermen wordt er weer ordinair en keihard om de nodige euro’s gestreden. Gelukkig is alles wel nog overzichtelijk en zijn de bedragen nog te overzien. Maar eenieder zal snappen dat het budget volgend jaar naar onderen bijgesteld zal gaan worden en onder de 2 miljoen zal gaan. Duurdere spelers kunnen vertrekken en ook de Fortuna medewerkers met vaste contracten kunnen gaan rekenen op verlaagde salarissen. Het kan bijna niet anders. De jeugdopleiding. Prachtig dat die in de toekomst voor geld gaat zorgen maar geloof mij dat je als bestuurder daar niks aan hebt als je nu 200.000 euro per jaar aan vaste kosten hebt. Ik zie de jeugdopleiding dan ook binnen twee jaar weg gaan bij de BVO Fortuna Sittard. De kunst wordt om de opbrengsten te behouden, maar de kosten bij een andere partij onder te brengen. Sportzone, Fc limburg, Regionaal Jeugdopleiding. Geef het beestje maar een naam, maar die kant gaat het uit.

Het stadion? Wat een kreng. In financiële zin dan. Hoe kan iets wat zo duur is slechts 3 uur per maand gebruikt worden om er geld mee (terug) te verdienen? Het is de molensteen van Fortuna. Het is geen toeval dat net die kleine clubjes zonder een duur stadion (bv agovv) wat geld over houden om te besteden aan technische staff en spelers.  Neen. Wij zijn ons duur verdiend geld kwijt aan stenen  en beton waar 12.000 man in kunnen. We zullen heel snel omhoog moeten om het rendement beter te maken. Over een degradatie met dit stadion hoef ik het denkelijk niet te hebben. Ziet u FC Meersen dit kunnen bekostigen? Ziet u EVV elke twee weken gezellig in dit stadion voetballen tegen Fc Lieshout? Mooi. Ik ook niet.

Dus Fortuna heeft zorgen. Sportieve zorgen, maar ook organisatorische en financiële. Is dat een reden om elkaar in de put te praten. NEEN. Net niet. Zoals aangegeven moet je eerst accepteren dat je problemen hebt en daarna moet je er aan werken. Keihard, gefocust en met alles wat je hebt. Boven en, wat mij betreft ook, onder de gordel. De moeilijkste vind ik persoonlijk de huidige sportieve problemen. Als supporter kun je daar niet zo heel veel aan doen, behalve achter je team staan. Kom massaal naar de resterende twee thuiswedstrijden en steun het team zo goed en kwaad als je kunt.  De uitwedstrijd naar Zwolle wordt mi cruciaal en daar moeten we echt met 1000 man heen. Deze wedstrijd kon wel eens belangrijker zijn dan de bekerfinale van 1999.

Bij de andere problemen kunnen we ook wel wat betekenen. We zullen de beide Willen moeten blijven steunen. Niet zozeer met TOF, want dat is wat mij betreft een achterhaald en papier-technisch orgaan geworden wat alleen nog bestaat omdat er 200K per jaar mee verdiend kan worden,  maar wel in hun rol als bestuurder. We zullen ze moeten steunen en helpen waar nodig.  Zorg ervoor dat initiatieven, zoals het afscheidsfeest van 24 april, een succes worden  en blijf massaal je omgeving beïnvloeden zodat die ook geel-groen “ besmet” blijven. Verder moeten we de realiteit onder ogen blijven zien. Dat betekent met gepaste trots en met behoud van eigenwaarde ook naar alternatieven durven te kijken. De huidige juup-liek en ook onze BVO is zo niet langer vol te houden.  Er zullen andere samenwerkingsverbanden en financiële constructies bekeken dienen te worden.  Enfin. Ik realiseer me als geen ander dat de gemiddelde lezer het nu wel grofweg met me eens zal zijn, maar dat die zelfde lezer zodra we veilig zijn meteen gaat discussiëren over dat Vanek echt moet blijven en dat we Plet moeten kopen….voetbal, het blijft iets moois en ongrijpbaars.

Fijne paasdagen, hopelijk vindt u wat geel-groen geverfde eitjes, geniet van elkaar, durf de realiteit deze dagen onder ogen te zien maar  behoud wel uw slagvaardigheid  en laten we afspreken dat we vrijdag massaal achter ons team staan?  Deal!

webmaster Kiprich