Opinie: Zachte heelmeesters met boerenslimheid

Zachte heelmeesters…

Een jaar geleden werd de Provincie gedwongen haar steun aan Sporting Limburg in te trekken. Een aantal groen-gelen was zo hard aan de deksel van de fusiebeerput gaan trekken, dat het vrijwel onmogelijk werd om de stank nog langer te negeren. Trots op Fortuna bewees dat er wel degelijk voldoende draagvlak was, pakte de handschoen op en ging de strijd aan met de KNVB. De afloop kennen we inmiddels.

Charme, boerenslimheid en vasthoudendheid. Het zijn drie factoren die een beslissende rol speelden bij het overleven van Fortuna.Compromisloos werd het gevecht aangegaan; zowel voor als achter de schermen. Grenzen werden overschreden, geen middel werd geschuwd. Tot de buit binnen was. Op de kop af een jaar na het uiteen spatten van de Sporting Limburg zeepbel is Neerland’s eerste profvoetbalclub nl. opnieuw in een doodsstrijd verwikkeld.

Pal voor de eerste van de belangrijkste drie finales in de historie van de club is het daarom hoog tijd om de balans op te maken. Laten we beginnen met TOF. Wat is er nog over van de bloeiende fan-organisatie die ervoor heeft gezorgd dat onze club nog bestaat?Het even eerlijke als ontluisterende antwoord luidt: NIETS. Natuurlijk zijn er voldoende excuses te bedenken waarom het TOF-effect zo goed als verdwenen is.Ik wil dan ook absoluut geen zwarte piet uitdelen aan wie dan ook.Maar feit blijft dat te weinig energie is gestoken in misschien wel het belangrijkste aspect in het hedendaagse betaalde voetbal:maatschappelijke binding. Daar is Twente groot mee geworden. En juist op dat vlak had Fortuna, ook dit jaar al, een belangrijke stap kunnen zetten.

In dat kader is toch te veel gefocussed op droge cijfers. Een investering in het uitbouwen van verworven draagvlak had misschien op korte termijn tot een marginaal groter tekort kunnen leiden. Dit werd dan ook als reden genoemd om die investering niet te doen.Licentiepunten kregen uiteindelijk prioriteit. Een fout compromis, zo wordt ook bevestigd door de partijen die garant zouden staan voor een eventueel exploitatietekort aan het eind van het seizoen. Want de BVO wordt met uitsterven bedreigd; transformatie naar een MVO(Maatschappelijk Voetbal Organisatie) is een must om te kunnen overleven. Juist ja, Twente dus…

Dan de bestuurlijke vernieuwing. Ook hier is volop gepolderd en te weinig doorgepakt. Er werd teveel naar personen gekeken en te weinig naar kwaliteit. Het gáát er in zaken niet over of je iemand mag of niet, er moet kwaliteit gebracht worden! In september had gemakkelijk een volledig nieuw bestuur kunnen aantreden. Uiteindelijk werd het december. Daarnaast bleven oude krachten een te grote rol spelen in het ‘nieuwe’ Fortuna. Hiermee brak TOF een keiharde verkiezingsbelofte. Voor ondergetekende overigens reden om mijn TOF-lidmaatschap eind oktober op te zeggen. Een lidmaatschap dat direct in ere wordt hersteld zodra de gedane belofte alsnog wordt waar gemaakt. Uiteindelijk is de situatie op de dag van vandaag nog precies zo als hij vorig jaar was.

De Stichting Fortuna Sittard, licentiehouder vanen dus ‘bepaler’ bij onze club, kent sinds 2002 dezelfde structuur en dezelfde twee bestuurders. En zo zijn er meer compromissen gemaakt, die verkeerd zijn uitgepakt.Zoals bv. het technische compromis. Als één les getrokken kon worden uit de voorbije jaren bij Fortuna, was dat het beleid op de schopmoest. Ook het technische beleid. Er werd echter wederom ‘gepolderd’ en dus niet doorgepakt. Dezelfde mensen aan het roer leidde tot dezelfde koers als in voorgaande jaren. Met desastreuze gevolgen. Want als Fortuna degradeert, is het één jaar na dato alsnog over en uit.Dit is een fout die we het bestuur mogen aanrekenen. Want resultaten uit de voorbije jaargangen wezen uit wat verwacht mocht worden van de huidige beleidsmakers. Ziet u de parallellen met de presentatie en prestaties op het veld?Het gebrek aan initiatief en daadkracht is ontegenzeglijk terug te zien. Fortuna oogt op alle fronten desolaat. Geen leiding, geen structuur. Wie vorige week de oefenwedstrijd tegen Torpedo Moskou heeft gezien, zal de optelsom moeiteloos kunnen maken.Nog drie wedstrijden heeft Fortuna om het vege lijf te redden.Persoonlijk vrees ik het ergste. Want zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden. En dat sijpelt door in de hele organisatie. Natuurlijk sta ik er weer voor 100% achter. Tot ik erbij neerval! Maar ik hoop dat, als we het dadelijk inderdaad redden, dat de verantwoordelijken eindelijk in gaan zien dat er ruimte gemaakt moet worden voor nieuw bloed, nieuwe initiatieven enzovoorts. Dat nu wèl doorgepakt moet worden. Daar heb ik in een andere column al uitgebreid over geschreven. Jammer dat die column nu nog steeds actueel is…

Avanti Fortuna!

Patrick Dokter

Nawoord: het webmasterteam van FortunaHome hoeft het in de ‘Opinie’ niet eens te zijn het geschrevene. Wij plaatsten echter ongecensureerd, wel ten alle tijden met naam van columnist. Heeft u een onderbouwde mening over bepaalde zaken in de club en kunt u deze op een fatsoenlijke wijze verwoorden dan mail gerust naar één van de webmasters. Avanti Fortuna….