Wie blijft erin en wie niet? De kansen op een rijtje

Het is bijna zover. Het einde van het seizoen nadert en de prijzen gaan verdeeld worden. Voor Fortuna Sittard is er maar 1 prijs, en dat is het verlengen van het eredivisieschap zodat (Zuid) Limburg weer kan genieten van een trotse eredivisionist.  Met nog 6 wedstrijden te gaan kunnen er nog 18 punten verdeeld worden en kan de stand nog flink door elkaar gehutst worden.  Is er dan geen voorspelling te doen hoe deze competitie gaat aflopen?  Ach ja, niemand die het weet uiteraard, maar een beetje aan kans berekening doen en dan op hoofdlijnen voorzichtige conclusies trekken zou toch moeten kunnen. Laten we het eens proberen.

NAC Breda.
We beginnen bij de ploeg die laatste staat.; NAC Breda.  Het gat met Fortuna Sittard lijkt vrij veilig, met 9 punten voorsprong lijkt Nac de Sittardenaren niet zo snel in te kunnen halen. Cruciaal zal het thuisduel tegen Nac zijn. Als Fortuna Sittard die niet verliest lijkt het een enorme klus voor de Brabanders te worden. Je zou kunnen zeggen dat ze de thuisduels tegen Zwolle en Emmen ( 6 punten) zouden kunnen winnen, maar dan moeten er nog minimaal 3 punten gepakt worden tegen Heracles uit, Feyenoord thuis of Heerenveen uit. Niks is onmogelijk, maar de kans blijft uiterst klein. Veel zal afhangen van de teamspirit en het vertrouwen in eigen kunnen. De wedstrijd tegen Heracles kan ons een aardig inkijkje geven hoe de sfeer er na de trainerswissel (en 4 punten)  er uit ziet. Laten we Nac eens het voordeel van de twijfel gunnen en ze 9 punten toekennen in de komende wedstrijden. Daarmee komen ze op 30 punten.

FC Emmen
De Drentenaren waren bij vlagen de verrassing van de eredivisie. Met strijd en een tactiek waar je uit en thuis punten kunt pakken leek FC Emmen zich eigenlijk wel veilig te spelen. De klas lijkt er echter in gekomen te zijn. De ploeg oogt fletser en minder in vorm. Wellicht dat het seizoen voor de smalle selectie net iets te lang gaat worden? De zes resterende wedstrijden zijn geen “makkies”. Uit naar Heerenveen, Nac, de Graafschap en Willem 2 en thuis tegen Groningen en Utrecht.  Met wat pech pakt Emmen gewoon geen punt meer,  maar het is niet te  voorspellen. Nac en de Graafschap zullen vast beslist worden op details en dus kan het alle kanten uitvallen.  Maar Emmen krijgt het nadeel van de twijfel in deze en krijgt een voorzichtige 3 punten. Daarmee komen ze op  28 punten en halen ze Fortuna dus niet in.

De Graafschap.
Of het door de vernederende uitwedstrijd eerder dit seizoen komt of door de knappe overwinning in Heerenveen, maar De Graafschap lijkt te goed om geen punten meer te pakken. Met een fanatiek publiek erachter kunnen de superboeren in de thuiswedstrijden tegen Az, Emmen en Ajax nog wel wat puntjes sprokkelen en ook in de uitwedstrijden tegen Psv, VVV en Vitesse lijken een paar punten mogelijk. Niettemin, een makkelijk programma hebben de superboeren niet. Laten we de Graafschap op basis van hun vorm en publiek het voordeel van de twijfel gunnen en ze -we doen eens gek- 7 punten geven.  Daarmee komen ze op 32 punten. Wellicht net voldoende om de dans te ontspringen.

Excelsior.
De Rotterdammers zijn een beetje kleurloos. Hoe de Kralingers het elk jaar doen is onduidelijk, maar de mannen uit Rotterdam Oost blijven elk jaar in de eredivisie. Of het echter dit jaar ook gaat lukken valt nog te bezien. Met uitwedstrijden naar Groningen, Ajax, Den Haag en Heracles liggen veel punten voor de naar vorm zoekende Zwart-Roden niet voor de hand. Of de punten dan thuis tegen Willem 2 en Az gepakt gaan worden? Poeh. De kans lijkt reëel dat Excelsior wel eens het kind van de rekening gaat worden en dat ze in de staart van de competitie gewoon te weinig punten gaan pakken. Misschien is het te zwartgallig, maar met 1 te verwachten puntje is het vertrouwen vanuit deze zijde niet hoog. De Rotterdammers blijven steken op 26 punten en halen Fortuna in dit scenario niet meer in.

FC Den Haag.
Den Haag is -eerlijk is eerlijk-  een matige ploeg, maar het beschikt wel over een fanatiek thuispubliek dat het beste uit de Hagenezen weet te halen. Daarnaast becshikt de ploeg over een aantal vechters die op momenten het team over de streep kan trekken. In de thuisduels tegen Utrecht, Willem 2 en Excelsior liggen kansen op wat puntjes, de uitwedstrijden naar Az, Psv en Feyenoord lijken uitdagender.  Als alles mee zit kan Den Haag echter een puntje of 5 uit de komende 6 duels pakken.  Het duel tegen Excelsior is dan cruciaal voor beide teams. Den haag komt op 35 punten is daarmee save.

Fortuna Sittard.
De Sittardenaren spelen eigenlijk sinds Groningen thuis geen goede wedstrijden meer. Het verzorgde veldspel is al lang ingeruild voor vechtvoetbal. Dat is niet alleen te zien aan het de hoeveelheid gele en rode kaarten, maar ook lijkt Smeets een van de beste spelers van dit team te gaan worden.  Wat Fortuna overeind heeft gehouden zijn de persoonlijke kwaliteiten van Diemers en onze voorhoede. In de cruciale duels bleken deze eigenschappen het verschil te kunnen maken. Daarnaast is Fortuna Sittard thuis een moeilijke tegenstander.  In dat perspectief heeft Fortuna Sittard het geheel in eigen hand thuis tegen NAC, VVV en Feyenoord. Uit liggen er minder kansen tegen Zwolle, Utrecht en Groningen. Normaal gesproken moet je thuis 4 punten kunnen pakken, maar om het “worse case scenario” eens door te rekenen maken we er 2 punten van. Met die -te laag ingeschatte- punten komt Fortuna op 32 punten en is daarmee net veilig.

 

Bovenstaande is uiteraard een  grote aanname. Het enige wat zeker is, is dat het dat niet gaat worden ;).  Aan de andere kant wordt wel duidelijker wat de uitdagingen voor de teams zijn. Nac zal  zeker bij de laatste drie gaan horen, maar het heeft nog een kansje om met name Emmen en Excelsior in te halen. Die twee teams zijn zoekende naar vorm en hebben geen makkelijk programma!  Volgens bovenstaande analyse halen De Graafschap, Den Haag en Fortuna Sittard het. Fortuna moet gewoon thuis niet verliezen tegen NAC en met een driepunter lijkt Fortuna Sittard mogelijk zelfs al veilig.  Al met al heeft Fortuna Sittard nog alle troeven in eigen hand. Een paar punten pakken  en we zijn safe, dat kan zo maar al eens het geval gaan zijn in Zwolle!

 

Geef een reactie