Zitterd op sjtap: De Graafschap (01-02-2014)

Stadion: De Vijverberg
Uitslag: 0-1
Toeschouwers: 9.300

Fortuna verstiert 60ste verjaardag van De Graafschap.

Op de eerste zaterdag in februari speelde Fortuna Sittard een uitwedstrijd tegen het jubilerende De Graafschap. Het 60 jaar oude De Graafschap speelde zijn jubileum wedstrijd tegen de Sittardenaren. Twee teams met een honds trouwe achterban die het niet moeten hebben van prachtig voetbal maar van strijd en inzet. Door het voetbal op de zaterdag middag en het vroege tijdstip van vertrek reisden ditmaal slechts 68 supporters met de bus naar Doetinchem om in stadion De Vijverberg onderstaande teams aan de aftrap te zien verschijnen.

De Graafschap:
Theo Zwarthoed – Nathaniel Wil l- Robin Pröpper – Ted van de Pavert (46. Frank van Kouwen) – Vlatko Lazic – Brahim Darri (76. Tim Vincken) – Edwin Linssen – Gregor Breinburg – Dean Koolhof – Jordan Garcia Calvete (63. Jerry van Ewijk) – Nathan Kabasele

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Jonathan Hendrickx – Yoann de Boer – Timothy Dreesen – Roel Janssen – Jordie Briels (75. Lars Gulpen) –  Ramon Voorn – Franco Zennaro – Abdelaziz Khalouta (92. Sjoerd Linssen) – Patrick N’Koy i – Gevaro Nepomuceno (90. Bob Vankan)

Nadat de mist van de mooie pyro actie van de Superboeren was opgetrokken was het Fortuna dat liet zien de punten niet als verjaardagscadeau in Doetinchem te willen laten. De wedstrijd was nog maar amper bezig toen Khalouta een goede kop kans kreeg. De Graafschap kreeg geen van op Fortuna en kon niet anders dan verschillende keren de noodrem te gebruiken. Pas na een minuut of tien werd Kaya getest. Uit de snelle tegenaanval wist Khalouta het net te vinden en de openingstreffer te scoren. Niet veel later had Fortuna al een tweede treffer kunnen maken, maar de afronding was niet goed genoeg om te scoren. Fortuna bleef de betere ploeg en De Graafschap kwam amper te pas aan het duel. Toch wist Fortuna het net niet meer te vinden in de eerste helft terwijl hier wel nog meer dan voldoende kansen voor waren onder andere voor, Dreesen, N’Koyi en de grootste kans op slag van rust was voor Nepmuceno.

Omdat Fortuna de kansen niet wist te benutten was de verwachting dan ook dat er een stormloop van De Graafschap zou volgen. Dit gebeurde ook en Fortuna moest meer op de verdediging spelen. Ondanks het optisch overwicht voor de Superboeren kwam Fortuna niet echt in de problemen. Kaya stond weer als vanouds op zijn post en hield alles tegen. Ook een rare zwabberbal uit een voorzet die gevaarlijk indraaide. Aan de overkant kreeg Nepomuceno een enorme mogelijkheid, hij besloot echter om de bal te stiften in plaats van te schieten en zo ging ook deze mogelijkheid verloren. De Graafschap was aanvallend onmachtig en de Sittardse verdediging bleef relatief eenvoudig overeind. De laatste grote mogelijkheid voor De Graafschap kwam uit een vrije trap. De kiezel harde vrij trap werd eveneens door Kaya gepareerd en zo wisten de geel-groenen de punten mee naar Sittard te nemen. Een verdiende overwinning die echter wel veel ruimer had moeten uitvallen.

Volgende week staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. SC Telstar komt dan op bezoek, een duel dat gewonnen moet worden, tot dan!

Auteur: NIels van Renen