De transformatie van Fortuna Sittard !

De zomerse transfermarkt zorgt ieder jaar weer voor een komen en gaan van spelers in de Eredivisie. Fortuna Sittard is tot nu toe de meest actieve club. Er zijn elf nieuwe gezichten in Sittard bijgekomen en tegenover hun komst staat het (in drie gevallen tijdelijke) vertrek van zeventien spelers. Fortuna Sittard heeft daarbij de ambitie om te strijden voor een veilige plaats in het midden, maar hoe realistisch zijn die aspiraties op dit moment? Fortuna SC heeft de samenvatting, maar helaas geen glazen bol. 

Door Remco Lucassen

“Ik kan ook roepen: ‘Ik hoop dat we in de Eredivisie blijven’. Lekker veilig. Alleen druist dat zo in tegen mijn sporthart. Vrijblijvend gelul is het, hopen dat je erin blijft. Gelóóf liever ergens in, neem niet genoegen met hoe het altijd al is geweest”, liet Kevin Hofland twee weken geleden optekenen door het Algemeen Dagblad.  Het tekent de nieuwe wind binnen Fortuna Sittard. Maar er zijn nog meer opvallende zaken. Zo hebben alle (!) spelers een contract bij Fortuna Sittard en is er geen sprake meer van huurcontracten.  Dat geeft niet alleen de mogelijkheid tot het bouwen van een team met een scope van twee jaar, maar het is ook zeer reëel aan te nemen dat er mooie transferinkomsten op termijn verwacht kunnen worden.

Verder is het opvallend dat er zes Nederlandstalige basisspelers zijn bijgekomen, want naast Janssen, Seuntjes, Rienstra en Flemming spreken Hansson en Polter (vriendin uit Heerlen) ook een aardig woordje Nederlands. Het zijn de signalen van een team en club in opbouw. Laten we eens inzoomen.

(mogelijk) Vertrekkende spelers.
Van de selectie van vorig seizoen zullen veertien spelers niet meer terugkeren omdat hun contract is afgelopen. De bekendste zijn uiteraard Wessel Dammers, Mark Diemers en Ciss , maar verder vertrokken ook de keepers Azbe Jug,  Rowen Koot en veldspelers Áron Dobos (Szeged-Csanad), Lazar Kojic (FK Proleter Novi Sad) , eigen jeugdspeler Bo Breukers en de huurlingen Felix Passlack (Borussia Dortmund), Vitalie Damascan (Torino), Alex Carbonell (Valencia), Carlos Faya (Academia Puerto Cabello), Leandro Fernandes en Nikolai Frederiksen (beiden Juventus). Inmiddels zijn ook Gregoire Amiot, Dimitrios Ioannidis en Rasmus Karjalainen verhuurd. Dat maakt een totaal van 17 vertrekkende spelers.

Lisandro Semedo en André Vidigal keren deze zomer na een verhuurperiode terug bij Fortuna Sittard, maar het is sterk de vraag of zij ook in Sittard blijven. De vleugelaanvallers mogen vertrekken wanneer een club met een noemenswaardige transfersom op de proppen komt.  Het is daarbij ook niet uitgesloten dat of Essers, Ugur, Donkor of van Beijnen nog bij een eerstedivisieclub meer uren mogen gaan maken.

Nieuwe selectie 2020-2021
Er dienden dus nieuwe aanwinsten te komen. “Ultee;  “in tegenstelling tot voorgaande jaren hebben we nu, relatief vroeg in de aanloop naar het seizoen, in de breedte een aardige groep staan.  Fortuna wilde voor vier specifieke cruciale posities een directe versterking vastleggen: een linker centrale verdediger, een ’tien’ achter de spitsen (red: Mats Steuntjes), een spits (red: Sebastian Polter)  en een rechtsbuiten (Zian Flemming?). Over Flemming zijn de meningen nog verdeeld of die voor de basis komt, of voor een backup van de spitsen en middenvelders. Time will tell, maar voor het plaatjes nemen wij hem nu mee als rechtsbuiten, dan kan het alleen nog maar beter worden.

Onze gehele selectie  (01.09.2020)

Doelman:
Alexei Coselev (2021),
Yanick van Osch, Joshua Wehking

Verdediging:
Lazaros Rota (2023) , Branislav Ninaj (2021) –  Roel Janssen (2023) –  George Cox  (2023), /
Mike van Beijnen (RB), Clint Essers (RB), Patrik Raitanen (CD),  Martin Angha (2021),

Middenvelder:
Ben Rienstra (2023) –  Mats Seuntjes (2022)  – Jorrit Smeets (2021) 
Tesfaldet Tekie (2021)Nassim El Ablak, Adnan Ugur

Aanvallers:
Zian Flemming(2024) –  Sebastian Polter (2022) – Emil Hansson (2024)
Veron Parkes (RW, 2023) ,  Bassala Sambou (ST; 2022) ,  Djibril Dianessy (LW 2021) ,  Jacky Donkor (LW) – Lisandro Semedo (RW),  Andre Vidigal (LW; 2021)

 

Nieuwe spelers voor Fortuna Sittard.
Op het moment van schrijven dient er idealiter in ieder geval nog een linksbenige verdediger bij te komen en een drietal middenvelders, waarvan er ene zeker basis moet kunnen spelen. Mogelijk dat er wel nog een rechtsbuiten gaat komen, dan kan uiteraard Flemming ook als middenvelder acteren.

1-2 : Aangezien Fortuna  twee van haar drie doelmannen heeft laten gaan zat de club dringend verlegen om tenminste één nieuwe doelman. Die heeft het gevonden in de vorm van Yanick van Osch. De 23-jarige doelman speelde de afgelopen 15 seizoenen voor PSV en reikte tot Jong PSV.Bij Fortuna krijgt het jonge talent een contract voor twee seizoenen met een optie voor een derde seizoen. De derde nieuwe doelman is Joshua Wehking . De 20-jarige Duitser komt over van Hamburger SV, waar hij zijn minuten maakte voor het tweede elftal. De voormalig jeugdinternational heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor twee seizoenen.

3) De 29-jarige Roel Janssen keert na drie seizoenen VVV Venlo terug bij Fortuna Sittard. Hij tekent een contract tot medio 2023. Roel is een verdediger met leiderskwaliteiten en kan op meerdere posities spelen, linksback en linker centrale verdediger.

4) Emil Hansson is een echte aanwinst voor volgend seizoen. Hansson stond tussen 2015 en 2019 bij Feyenoord onder contract en werd verkocht aan Hannover 96, die hem tot 2022 onder contract heeft. De zweedse U21 international kan zowel als ’10’ en als buitenspeler uit de voeten. Fortuna ziet de komst van Hansson als een topprioriteit en heeft de speler een contract voor vier seizoenen aangeboden.

5) Contractueel gezien is Linksback George Cox een formele versterking die nu voor de komende drie seizoenen is vastgelegd. De verdediger wordt definitief overgenomen van Brighton & Hove Albion. Fortuna huurde Cox in het afgelopen seizoen al van de Engelse club.

6) Met Mats Seuntjens heeft Fortuna de opvolger binnen van Mark Diemers, die deze zomer naar Feyenoord vertrok. „Dat Fortuna zo’n speler kan halen hadden veel mensen een of twee jaar geleden niet gedacht”, is Ultee opgetogen. „Hij heeft bewezen een topspeler te zijn. Dit is ook een goed signaal richting andere spelers die we willen aantrekken.” Met zijn transfer naar Fortuna komt er na één seizoen alweer een einde aan Seuntjens’ avontuur in Turkije. Voor zijn overgang naar Genclerbirligi was de middenvelder jarenlang basisspeler bij AZ, dat hem in 2016 overnam van NAC.

7)  In het kielzog van Seuntjens komt ook rechtsback Mike van Beijnen, die eveneens bij Genclerbirligi onder contract staat, naar Fortuna.

8) De hoop op een echte scorende spits is in Sittard  gevestigd op Sebastian Polter. De boomlange en fysiek sterke spits maakte namelijk toch wel enige furore op het 2e divisie niveau van Duitsland en Engeland. De Duitser wist enkele malen voor zijn land uit te komen in het nationale team -21. De transfervrije spits gaat voor twee jaar het geel-groene shirt aan doen!

9) De achttienjarige Veron Parkes komt over van West Ham United en tekent voor drie seizoenen. Parkes is een Engelse spits, die transfervrij was nadat zijn contract bij West Ham deze zomer afliep. Veron is een talentvolle, technische spits”, aldus technisch manager Sjors Ultee. “Hij heeft een enorme drive en past met zijn speelstijl goed bij Fortuna Sittard. Het is een speler met veel potentie die is gehaald voor de lange termijn

10) Flemming is zeker een talentje. De 1m85 lange ‘Amsterdammert’ kan behalve in de spits en de flanken  ook centraal op het middenveld uit de voeten. Hij tekent bij Fortuna Sittard een contract tot en met juni 2024. Gezien het feit dat Fortuna nog op zoek is naar een nieuwe rechtsbuiten is onze huidige aanname dat die voor de basis is gehaald, en dus op rechtsbuiten, but  Time will tell.

11). De dertigjarige middenvelder Ben Rienstra gaat voor de zesde keer een dienstverband aan in de Eredivisie: hij speelde al bij Heracles Almelo, PEC Zwolle, AZ, Willem II (op huurbasis van AZ) en sc Heerenveen. Fortuna Sittard is zeer content dat Rienstra de Sittardse selectie voor de komende drie jaar komt versterken. Het is mooi dat we met Ben een ervaren en allround middenvelder kunnen toevoegen aan onze selectie. Ben beschikt bovendien over scorend vermogen en heeft de afgelopen jaren in Nederland een goede cv opgebouwd.

 

Geef een reactie