‘Begroting Fortuna tussen 6 en 7 miljoen euro’

Fortuna Sittard gaat komend seizoen werken met een begroting die tussen de zes en zeven miljoen euro ligt. Dat stelt Isitan Gün in een zaterdag gepubliceerd interview in dagblad De Telegraaf. ,,We zullen vermoedelijk het laagste spelersbudget van de Eredivisie hebben”, laat Gün optekenen.

Ook zegt hij: ,,Dus zullen wij op de spelersmarkt met minder geld relatief meer kwaliteit moeten binnenhalen om het te redden. Dat is niet gemakkelijk, maar het kan wel. Dit seizoen zaten we qua spelersbudget in de Jupiler League ergens in de middenmoot en niemand zag ons zelfs maar als een underdog voor de titel, maar uiteindelijk zijn we wel gepromoveerd.”

Met de geschatte begroting van tussen de zes en zeven miljoen euro kan Fortuna zich meten met clubs als VVV-Venlo en Excelsior, die afgelopen seizoen werkten met begrotingen van respectievelijk 6,7 en 6,2 miljoen euro. Qua financiën bezetten zij daarmee de onderste plaatsen in de Eredivisie. Zij lieten Nederland echter zien dat lijfsbehoud mogelijk is terwijl je met dergelijke lage budgetten werkt. Ter vergelijking: degradanten Roda JC en FC Twente werkten met begrotingen van 11,1 en 29,8 miljoen euro.

In het twee pagina’s tellende verhaal in De Telegraaf weidt Gün ook uit over de ‘voetbalbusiness’ in het algemeen. ,,Het voetbal is eigenlijk in veel opzichten een heel betrouwbare business. Je hebt een grote mate van kostenbeheersing, omdat het merendeel van de kosten in de spelerssalarissen zit. Dat zijn de flexibele contracten, waardoor je de kosten gemakkelijk kunt terugbrengen als dat nodig is. Vergelijk dat maar eens met een fabrikant. Die kan niet ineens zijn fabriek uitzetten, als het wat minder loopt.”