Column van Thies: Als ’t niet gaat zoals het moet, dan moet ’t maar zoals ’t gaat…

Als ’t niet gaat zoals ’t moet, dan moet ’t maar zoals ’t gaat…

We lezen in de krant dat de positie van Sjors Ultee wankel zou zijn. Als doorgewinterd fortunees zou ik de club vooral willen adviseren Ultee lekker op zijn plek te laten zitten, en hem het vertrouwen te schenken. Het is een uitstekende trainer, die ons absoluut nog van grote waarde kan zijn. Ik steun hem in ieder geval!

Waarschijnlijk is bij de meeste Fortunezen de moed inmiddels in de schoenen gezakt. Dat is niet zo verwonderlijk want we staan op plek 17, hebben 5 punten achterstand op Heracles die op de veilige 16de plaats staan en tot overmaat van ramp hebben voor de winterstop een loodzwaar programma voor de boeg. We spelen nog tegen een bekerwedstrijd tegen PSV, en drie competitiewedstrijden tegen PEC Zwolle, FC Utrecht en Ajax. Gezien onze vorm, met een 5-0 nederlaag tegen Feyenoord in de benen, lijkt zelfs de opgave in de uitwedstrijd tegen FC Zwolle groot.

Desondanks ben ik positief gestemd.

Op de eerste plek omdat we best een goed team hebben met veel ervaring en we hebben ze vorig seizoen toch vaak hun wil aan de tegenstander zien opleggen. Die vorm lijkt ver weg, maar in de voetballerij kan die ook weer om slaan.

Laten we eens kijken naar hoe de vlag er nu bij hangt.

Het lijkt erop dat ingeleverd hebben met het vertrek van Polter en dat is zeker waar, maar het de blessure van Lisandro Semedo doet ons meer pijn op dit moment. We zagen ook een hele lading andere spelers vertrekken zoals Gregoire Amiot, Mike van Beijnen, Rasmus Karjalainen, Clint Essers, Lazaros Rota en veel meer. Daar staat tegenover dat we beloftevolle spelers zoals Deroy Duarte, Arianit Ferati, Ryan Johansson, en Nigel Lonwijk aangetrokken hebben. Ook hebben we sterkhouder Mickaël Tirpan aan ons weten te binden en hebben we met Ivo Pinto en Andreas Samaris behoorlijk wat ervaring in huis gehaald. Maar we hebben ook een gok gewaagd aan Samy Baghdadi, Tijani Noslin en Toshio Lake. Die laatste twee lijken vaker een kans te krijgen, en het is te hopen dat ze zich verder ontwikkelen in de komende tijd.

Wat is er aan de hand?

Als we kijken naar de stand dan lijkt het evident. We hebben een doelsaldo van min 23 maar dat betekent niet dat ons scorend vermogen te laag is, we geven vooral veel te veel doelpunten weg. Ligt dat dan aan van Osch? Of aan onze defensie? Ik denk dat de vorm van het hele team debet is aan deze ontwikkeling, maar dat ook de technische staf en de technisch manager schuld hebben. Desondanks steun ik ze allemaal!!!

Wat we zien is dat door de afwezigheid van Semedo er minder diepgang is, het gemis van Polter als aanspeelpunt voorin, en we houden de bal dus gewoon minder goed vast. Veel balverlies zorgt ervoor dat onze ploeg voortdurend onder druk staat. We staan op het middenveld vaak verkeerd—ruimte tussen de linies is dan vaak te groot—en daarvan maken tegenstanders met behendige, balvaste middenvelders gretig gebruik.

Het vast stellen van de defensieve kracht van een team is heel erg lastig. Er zijn weinig goede statistieken die we kunnen gebruiken om dit vast te stellen. Aanvallend vermogen gaat een tik beter, ook nog niet helemaal naar wens. Als iemand die zich in het dagelijks leven met statistiek en rekensommen bezig houdt is het leuk om met zoveel mogelijk data tot nieuwe inzichten te komen.

Is het team van Fortuna sterk genoeg om voldoende goals te scoren om te handhaven?

Om dit vast te stellen gebruik ik ASI (Attacking Scoring Index). ASI is opgebouwd uit de data van iedere speler zoals Minuten Per Doelpunt en Assist, Punten per Wedstrijd, Gespeelde Minuten. En hiervan mak ik dan een matrix, en is het vooral links en rechts delen, vermenigvuldigen en wat andere excel-functies zoals Min, Max, Rank, Avg, Sum, enz. enz.

Als ik dan de hele Eredivisie analyseer (tot aan speeldag 14) dan zien we het volgende plaatje.

We zoomen wat verder in.

Wat opvalt is dat Fortuna een ASI heeft die goed genoeg is voor de 9de plaats. We presteren dus ver onder ons kunnen als het gaat om aanvallende slagkracht. Laten we dan wat verder inzoomen op ons eigen team.

Onze beste aanvaller (Seuntjens) staat netjes op de 9e plaats qua ASI in de Eredivisie. Sterker nog, hij presteerd momenteel beter dan verwacht. Ik denk dat het essentieel is om Seuntjens in het centrum van de aanval te laten blijven spelen.

Maar ook Semedo en Flemming mogen er wezen op deze Eredivisie-ASI lijst. Het is jammer dat Semedo tot dusver nog niet in actie heeft kunnen komen. Verrassend is de relatief hoge scoren van Hansson, vooral te herleiden aan zijn goede prestaties bij RKC.

Hier komen we later op terug.

Staat iedereen dan wel op de juiste plek?

Dit is wel een interessante vraag.

Als we kritisch kijken naar het spel van Fortuna dan zien we dat we grote moeite hebben om de bal gedurende de aanvalsfase vast te houden. Ik wou dat we de passings-, aanname-, en balverlies statistieken konden zien. Misschien dat de video-analist van Fortuna die bij houdt, en zo niet, dan zou ik daar toch mee beginnen!

Laten we eerst eens kijken naar de plekken waarop onze spelers in hun carriére gespeeld hebben.

Hierboven zien we het aantal wedstrijden dat onze spelers gespeeld hebben op een bepaalde positie. Hierbij mag worden aangemerkt dat de posities voor rechter middenvelder (RM), linker middenvelder (LM) en centrale middenvelder (CM) en defensieve middenvelder (DM) vaak met elkaar verward op transfermarkt (de site waar ik al mijn data vandaan haal). In de meeste gevallen betreft het OF een defensief ingestelde linker of rechter middenvelder, dus geen klassieke 4-4-2  flankspeler maar defensief ingestelde spelers in een 4-3-3 met de punt naar voren.

Waar we naar op zoek zijn is een patroon. Op welke plek heeft een speler de meeste ervaring opgedaan? Doorgaans zijn dat ook de posities waar de spelers het beste tot hun recht komen. Als we deze tabel in elftal vorm zetten dan zien we iets opvallends:

We hebben voldoende spelers in de as. Meer dan voldoende gegadigden voor de 9 en 10 posities. Tegelijkertijd zie je dat de 4,5,8,7, en 11 posities ernstig onderbezet zijn. Wat nu gebeurd is dat spelers die eigenlijk op de 9 of 10 positie thuis horen, op een andere positie worden ingezet. En dit kan grote problemen opleveren.

De meest opvallende wisselingen zijn te zien bij Pinto, Ferati, Flemming en Seuntjens. En ik denk ook dat daar de pijn zit op dit moment. Pinto is gezien zijn carriére een echte rechtsback, en ik vraag me af of hij in het centrum niet echt misplaatst is. Ik kan hem qua strijd en werklust niets verwijten, maar ik heb het gevoel dat hij actherin een van de zwakke schakels is op dit moment. En dat is zonde, want het is een capable voetballer. Het probleem zit hem in het feit dat we een uiterst smalle verdedigingslinie hebben en we met Tirpan en Pinto twee uitstekende spelers voor de rechtsback positie hebben. Het is ook niet zo raar dat Rota steen aan been geklaagd heeft om weg te geraken uit Sittard, hij zag de bui al hangen: 3 rechtsbacks, alle drie capabel…

Dan Seuntjens en Flemming. Seuntjens hoort niet op Linksbuiten thuis, maar dit is wel de positie waar hij de laatste vier wedstrijden gespeeld heeft, terwijl Flemming in de spits stond. Seuntjens behaalt het grootste (scorend) rendement als hij in de spits staat.

En Flemming heeft vorig seizoen aangetoond een uiterst bekwame aanvallende middenvelder/schaduwspits te zijn. Ik zou de technische staf dan ook ten zeerste willen aanbevelen om Seuntjens weer in de spits te zetten, en Flemming zijn vertrouwde rol op 10 terug te geven. Zie statistiek beneden uit 2020-2021

Wat zou thies doen?

Zoals bekend, de beste stuurlui staan aan wal. Wij supporters hebben altijd een grote mond over hoe het allemaal moet en niet. Maar ik wil toch wel een gokje wagen. Het zal allemaal niet zo heel erg dramatisch zijn, maar ik heb gewoon het gevoel dat voorin wat dingen beter op hun plek gezet moeten worden om er meer uit te halen.

Het is ook heel belangrijk om aan te geven dat Fortuna een échte voetbalploeg heeft, dit is geen playstationvoetbal. Het technische kader van Fortuna zal met de spelers moeten werken en samen een strijdplan moeten opzetten en de spelers moeten dat uiteindelijk uitvoeren.

Mijn voorstel tot aan de winterstop: Speel zo conservatief mogelijk, zet de spelers op een zo natuurlijk mogelijke positie neer binnen de spelwijze die wij als club willen hanteren. Probeer de beste spelers op te stellen, en geef de wissels het gevoel dat ze ook een belangrijke schakel zijn in het success dat de ploeg moet gaan halen tegen FC Zwolle en hopelijk FC Utrecht.

Mijn elftal zou er dan zo uit zien (het is niet zo gek veel anders dan wat we normaal zouden doen).

(Semedo, met dien verstande dat hij fit is…)

Wat te doen tijdens het transfervenster?

Ik verwacht eerlijk gezegd dat Sjoerd Ars dit zelf ook al op het vizier heeft: Fortuna heeft  vooral behoefte aan reserves voor de 5 en 7 posities en echte gerichte versterkingen voor de 3,4 en 11 positie (tenzij Hansson eindelijk zijn productieve draai weet te vinden—meer diepgang!!!) Verder kan ik de kwaliteit van Dornebusch niet inschatten, maar een geduchte concurrent voor van Osch lijkt me geen overbodige luxe.

Tour de handhaving…

Na de winterstop zullen de punten gepakt moeten worden. Naar verwachting heb je zo’n 30 à 35 punten nodig om veilig te spelen. We hebben er nu 9. Laten we een ruime marge nemen en op 35 punten uit willen komen. Dan hebben we 1.65 punt per wedstrijd nodig. Hoe ziet het programma eruit?

In principe moeten we 8 wedstrijden winnen en 2x gelijk spelen, dat zou voldoende moeten zijn om te handhaven. Is dat onmogelijk? Nee… Zal het zwaar zijn? Zeker! Een andere optie zou zijn 7 keer winnen en 5x gelijk spelen. Dat lijkt me moeilijker. Er zijn in ieder geval nog meer dan voldoende wedstrijden om het tij te keren.

Ik wil eenieder die Fortuna een warm hart toe draagt een hart onder de riem steken: .

Semedo komt terug, en de club gaat versterkingen halen in de winterstop!

COYS!!!

Geef een reactie